Šestan: Upoštevajte navodila pristojnih služb

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je opozoril, da je treba upoštevati vsa navodila pristojnih služb, ki so na terenu - torej civilne zaščite, gasilcev, policistov ... "Ker vsi želijo, da se ljudem ne bi nič zgodilo," je dejal. Izdal je odredbo o povečani stopnji pripravljenosti, ki velja do četrtka zjutraj. "Upam, da bo pokrito vse to dogajanje, ki ga je Brane navedel," je dejal. V pripravljenosti pa je tudi del Slovenske vojske, ki že pomaga na nekaterih območjih, je še dodal.

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da posnetke pošljete na mmc-notranja@rtvslo.si. Hvala!

Zelo močna nevihta je po 21. uri prešla Goriška brda, Novo Gorico, Ljubljano. Severni del nevihtne linije je tedaj oslabel, južni pa je ostal močan in je šel proti Dolenjski. Pozno zvečer je na severozahodu nastala še ena močnejša celica, potovala je proti zahodu mimo Jesenic. Pozno zvečer so nastale še številne nove nevihtne celice, ena izmed njih je bila zelo podobna tisti, ki je po 21. uri prešla iz Italije v Slovenijo, in prinesla debelo točo predvsem na Kras, pa še marsikje drugod.

Najhuje je bilo v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko, kjer je toča odkrivala strehe ter poškodovala avte in drugo infrastrukturo.

Ponekod v Vipavski dolini in na Idrijskem je padala debela toča (5 centimetrov in več). Uporabniki spletnih družbenih omrežij poročajo o debelejši toči tudi iz krajev: Miren, Vrtojba, Renče, Orehovlje, Vogrsko, Ozeljan, Selo v Vipavski dolini, Vipava, Col, Logatec, Vrhnika, Rakitna (Preserje), Hotedršica, Zadlog, Velike Lašče ... Nevihto spremljajo močni sunki vetra – v Ajdovščini so izmerili sunek 118 kilometrov na uro. Toča lahko zaradi vetra pada postrani.

Zaradi velike verjetnosti debele toče, močnih sunkov vetra in zelo močnih nalivov na Arsu izdajajo najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti.

Hudo neurje tudi v Švici in Italiji

Hudo neurje je zajelo tudi Švico, od koder poročajo o eni smrtni žrtvi, in Italijo, predvsem na severu. Na letališču La Chaux-de-Fonds v kantonu Neuchatel v Švici so pozno dopoldne izmerili sunek vetra s hitrostjo 217 kilometrov na uro. Močan veter je povzročil veliko škodo. Popoldne je neurje prizadelo sever Italije, okolico Milana je zadel tornado, poročajo o številnih odpihnjenih strehah in porušenih drevesih. Tudi iz Nemčije, iz Berlina, so prišla poročila o močnem neurju z vetrom.

Po 22. uri je bilo rdeče opozorilo izdano tudi za jugovzhodno Slovenijo. Foto: Arso
Po 22. uri je bilo rdeče opozorilo izdano tudi za jugovzhodno Slovenijo. Foto: Arso

Upoštevajte navodila strokovnjakov

"V naslednjih 36 urah velja upoštevati vsa opozorila vremenoslovcev, pripadnikov civilne zaščite in drugih pristojnih služb, ki svarijo pred vnovičnimi močnejšimi nevihtami in ponovnim burnim vremenskim dogajanjem. Omejiti moramo tudi dejavnosti na prostem, predvsem v času, ko bo vremensko dogajanje najnevarnejše. Sorazmerno s količino padavin, ki bi zajele državo, se bo namreč povečevala tudi nevarnost sprožanja zemeljskih plazov. Na območju celotne države zato že velja stopnja pripravljenosti, previdnost in dosledno upoštevanje opozoril sta tako nujna v naslednjih urah in dneh," je zvečer opozorila agencija za okolje (Arso).

Video: Tako je bil videti prihod nevihte v Ljubljano

Nevihta v Ljubljani na Rudniku. Delo: uporabnik Zhang hua Ye

Dogajanje bo že danes (ponedeljek), pa tudi v torek podobno prejšnjemu tednu, je popoldne dejal meteorolog Branko Gregorčič. "Na severu Slovenije sprva pričakujemo neurja z močnim vetrom, krajevno lahko tudi točo in nalive. Še večja težava pa bodo nalivi v torek čez dan, saj se lahko nad določenimi območji tudi obnavljajo, posledično pa lahko pride do večjega porasta hudourniških vodotokov. V južni polovici Slovenije pa lahko v torek popoldne lokalno verjetno pričakujejo debelejšo točo, tako da bomo tudi na agenciji spremljali, kaj se dogaja z vremenom in po potrebi tudi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, kot smo jo že nekajkrat letos," je poudaril Gregorčič.

Nevihte se bodo nadaljevale tudi v torek, kar velja predvsem za območje Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja, je dodal Gregorčič. Ljudem svetuje, da so v prihodnjih 36 urah pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo dejavnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najburnejše.

Zakaj smo priča dolgi seriji nevihtnih dni? "Trenutno je takšna situacija, da imamo nad Zahodno Evropo poglobljeno višinsko dolino hladnega zraka, pri tleh imamo dovajanje toplote, toplega, vlažnega zraka. V povezavi z močnimi višinskimi vetrovi to pomeni, da zračna masa postaja vedno bolj nestabilna. Ta nestabilnost lahko prinese večja neurja, možnost toče, močne sunke vetra in podobno," je za TV Slovenija pojasnil meteorolog Matija Klančar.

Kaj nas čaka zvečer in v torek?

Hidrološko opozorilo

Arso v najnovejšem hidrološkem poročilu opozarja, da lahko že danes popoldne, zvečer in ponoči ob nevihtah hitro narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Pri tem lahko pride tudi do poplavljanja padavinskih in zalednih voda. Ta pojav je mogoč v večjem delu države, predvsem pa v zahodni, severni in severovzhodni Sloveniji, so izpostavili.

Ob tem ne izključujejo možnosti hudourniških poplav v prihodnjih dneh. Kot navajajo, bo v torek in v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda.

Sorodna novica Po neurjih zaprtih več cest, ponekod obvezno prekuhavanje vode

Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo po navedbah Arsa ponovno najmočneje naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. V torek zvečer in v sredo čez dan pa bodo naraščale tudi večje reke po državi. Vodnatost rek v severni, severovzhodni in deloma osrednji Sloveniji bo velika, na jugozahodu in jugu države pa večinoma srednja.

Reke po Sloveniji upadajo, najhitreje na severovzhodu Slovenije, kjer so v preteklih dneh najbolj narasle. Dravinja, Pesnica in Ščavnica ter posamezne manjše reke v porečju Savinje še ohranjajo velike pretoke. Vodnatost drugih rek v severni in vzhodni Sloveniji je večinoma srednja, medtem ko so reke na Primorskem, Notranjskem in Kočevskem malo vodnate, so navedli.

Ob neurju parkirne hiše v Cityparku in Aleji odprte tudi ponoči

Zaradi napovedanega slabega vremena zvečer in ponoči bosta v nakupovalnih središčih Citypark Ljubljana in Aleja Ljubljana Šiška danes in v sredo parkirni hiši odprti tudi ponoči. Avtomobile bo mogoče pripeljati najpozneje do polnoči in odpeljati od 6. ure. Parkiranje bo brezplačno, so sporočili iz nakupovalnih središč.

Oranžno opozorilo za sever države

Konec tokratnega vala neviht naj bi prišel v sredo, ko naj bi se občutneje ohladilo, vreme pa umirilo.