V Piranu so zaradi poplavljanja morja dopoldne sprožili opozorilni alarm. Foto: Twitter @MatjazDerin
V Piranu so zaradi poplavljanja morja dopoldne sprožili opozorilni alarm. Foto: Twitter @MatjazDerin
Poplavljena cesta ob piranskem mandraču. Foto: MMC RTV SLO/Pauline Marion Rasera
Močan veter na Obali
Najbolj ogrožena območja prihajajočega neurja
Veter na Notranjskem, morje poplavlja, dviguje se Drava
Morje zalilo obalo

Z Agencije RS za okolje (Arso) so sporočili, da bo ponoči morje še poplavljalo nižje dele obale. Morje bo najbolj izpostavljene dele obale poplavilo do višine okoli 50 cm, poplavni dogodek pa bo trajal predvidoma še do 3. ure zjutraj.

Brez elektrike približno 600 odjemalcev
Na Primorskem je bilo v ponedeljek zvečer najhuje v Ilirski Bistrici in okoliških krajih, je poročal Radio Slovenija. Na terenu je bilo 50 gasilcev, na pomoč so jim prihajale tudi nove enote, aktivirani so bili celotna občinska gasilska zveza, delno pa tudi štab civilne zaščite in nekaj pogodbenikov ter štab za vodenje velikih intervencij. Največ težav so imeli z meteorno vodo, tako v Ilirski Bistrici kot okoliških vaseh.

Gasilci so imeli popoldne veliko dela tudi na Pivškem. Veter je podrl nekaj dreves, 350 odjemalcev iz Palčja in Juršč pa je bilo nekaj časa brez elektrike, je sporočila novinarka Sabrina Mulec.

Na območju Elektra Primorske je skupno brez elektrike ostalo približno 600 odjemalcev. O vetrolomu so poročali tudi iz nekaj krajev v Vipavski dolini in na Krasu, iz Bovca ter Loga pod Mangartom.

Zaradi podrtega drevja in poplavljenih cest je po Sloveniji zaprtih kar nekaj cest in mejnih prehodov proti Avstriji. Preverite TUKAJ.


V Piranu dopoldne sprožili sireno

Na Obali so se sunki južnega vetra popoldne krepili, koprski poklicni gasilci so imeli na terenu vse razpoložljive ekipe, vpoklicali so tudi prostovoljce, saj je veter podrl nekaj dreves in odkril nekaj streh, je poročal Radio Slovenija. Posredovali so približno 50-krat.

Ob obali se je dopoldne pojavilo visoko plimovanje morja, zaradi česar je regijski center za obveščanje Koper v Piranu sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom za opozorilo na nevarnost. Prebivalce so pozvali, naj ravnajo po navodilih civilne zaščite in drugih pristojnih služb. Razdelili so 150 protipoplavnih vreč in pomagali v 20 intervencijah.

A kot je še poročal Radio Slovenija, so se v Piranu, kjer je morje dopoldne zaradi močnega plimovanja poplavilo tudi Tartinijev trg, razmere popoldne nekoliko umirile. Morje je upadlo za približno 30 centimetrov. Zvečer se je gladina spet povišala.

Redek pojav tako močnega vetra
Tudi hidrologi ponoči znova predvidevajo povišano gladino morja, ki lahko za več deset centimetrov preplavi obalno črto: "Gre za redek pojav tako močnega vetra v tem delu Jadrana, zato obstaja možnost, da se bo gladina morja dvignila za več kot 30 centimetrov, lahko tudi za 40 centimetrov. Lahko se zgodi podobno visoka plima, kot je bila 6. decembra 2008," je pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Zaradi močnega vetra je uprava za pomorstvo že v nedeljo priprla koprsko tovorno pristanišče, kar pomeni, da o dovoljenju za privez ali odvez odloča za vsako ladjo posebej.

Močan veter je sicer po državi pihal ves ponedeljek. Težave je povzročil tudi v več krajih na Koroškem, Štajerskem, Gorenjskem in v Posavju.

Ste vremenske nevšečnosti ujeli v objektiv? Fotografije lahko delite z nami in javnostjo, pošljite nam jih na naslov mmc-notranja@rtvslo.si

Močan veter na Obali
Najbolj ogrožena območja prihajajočega neurja
Veter na Notranjskem, morje poplavlja, dviguje se Drava
Morje zalilo obalo