Takole gori v mestu Springwood v Novem Južnem Walesu. Foto: EPA
Takole gori v mestu Springwood v Novem Južnem Walesu. Foto: EPA

Gasilci se medtem še vedno borijo s požari, ki so uničili ali poškodovali že okoli 300 domov, in svarijo, da bi lahko plameni divjali še več tednov. Po podatkih avstralskih gasilcev po celotni zvezni državi Novi Južni Wales gori okoli 85 požarov, od katerih jim jih 20 še ni uspelo spraviti pod nadzor kljub nekoliko hladnejšemu vremenu.

Še tedni boja z ognjem
Vojska naj bi zakrivila enega izmed večjih požarov, ki se širi med mestoma Lithgow in Bilpin, okoli 80 kilometrov severozahodno od Sydneyja. Kot so namreč sporočili iz obrambnega ministrstva, se je požar na zemljišču vojske razvnel v sredo, na isti dan, ko so vojaki na območju izvajali vajo ravnanja z eksplozivnimi sredstvi. Ugotoviti želijo, ali sta dogodka povezana.

Boj s požari se sicer po napovedih gasilcev utegne zavleči in lahko bi trajalo več tednov, preden jih bodo dokončno premagali, sploh v luči napovedi vročega in vetrovnega vremena. Doslej je v povezavi s požari že umrl moški, ki je pred plameni poskušal zaščititi svoj dom, a naj bi najverjetneje podlegel posledicam srčnega napada.