Roko Žarnić je nastopil na svoji prvi tiskovni konferenci v vlogi ministra za okolje in predstavil svoje prioritete. Foto: MMC RTV SLO
Roko Žarnić je nastopil na svoji prvi tiskovni konferenci v vlogi ministra za okolje in predstavil svoje prioritete. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper
Glede terminala, ki naj bi ga gradili na področju koprskega pristanišča, je minister dejal, da formalno zadeva na ministrstvu še ni zelo daleč. Bodo pa zahteve za postavljanje terminala pri nas enako stroge, če ne še celo strožje od zahtev, ki jih imamo do sosedov, je poudaril. Foto: MMC RTV SLO

Učinkovitost ministrstva namerava izboljšati z boljšim povezovanjem in združevanjem v sorodnih dejavnostih, medtem ko večjih organizacijskih sprememb ne načrtuje. Glede na to, da si je za prioriteti za začetek izbral nepremičnine in vode in da bi pozornost rad namenjal tudi temam, kot so sankcije kakovosti zunanjega zraka ter občinski in državni prostorski načrti, se zastavlja vprašanje, kako bo obravnaval področje odpadkov. Kot pravi, je to "udarna tema", ki pa je "preveč uporabljena". "Ne rečem, da to ni problem in interes vseh državljanov Slovenije, vendar ne gre pretiravati," je dodal.

Nepremičnine - iskanje dodatnih sredstev
Glede naloge, povezane z vrednotenjem nepremičnin, je pojasnil, da se glavne težave zdaj pojavljajo pri usklajevanju okolijskega ministrstva z ministrstvom za finance. Potrebnih je namreč več sredstev, saj je treba po njegovih besedah vsem državljanom omogočiti, da odgovorijo na dokument, s katerim bodo obveščeni o vrednosti svoje nepremičnine. To za državo pomeni nove stroške, izračuni zanje pa so različni. Po nekaterih naj bi stroški znašali celo 2,5 milijona evrov.

Spregovoril je tudi o velikem pomenu kohezijske politike, pri čemer je pozval k večji aktivnosti tistih, ki kandidirajo za sredstva, o projektu Natura 2000, ki bi moral biti bolj objektiven in življenjski, in dimnikarski problematiki. Zadnja je po njegovih besedah "bolj ali manj strokovno marginalna zadeva" in ni nacionalna težava prve vrste.

Terminali - tožba proti Italiji še ni dorečena
Beseda je tekla še o projektu tretje prometne osi, pri katerem ministrstvo po Žarnićevih besedah intenzivno dela, o zakonu o Triglavskem narodnem parku, ki je tik pred sprejetjem, in premikanju zadev na področju podeljevanja dovoljenj IPPC (podeljenih jih je bilo že 120). Glede šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je dejal, da še ne ve, ali bo ta projekt podprl ali ne. Odločil se bo, ko bo dobil nekatere odgovore.

In kaj meni o terminalih v Tržaškem zalivu? Kot pravi, postopki tečejo, vendar pa bo pred morebitno tožbo proti Italiji stekel še en krog pogajanj.