Brez sosežiga odpadkov bi bil zrak bistveno boljši, menijo Trboveljčani. Foto:
Brez sosežiga odpadkov bi bil zrak bistveno boljši, menijo Trboveljčani. Foto:

Kot je povedal Žarnić, se je vlada seznanila s poročilom o okoljevarstvenem dovoljenju, izkazalo pa se je, da nepravilnosti ni bilo. Okoljevarstveno dovoljenje je po njegovih besedah v preverjanju tudi na upravnem sodišču.

A obenem so se odločili za novo preverjanje kakovosti zunanjega zraka v Trbovljah. Tako bodo preverili onesnaženost po različnih režimih delovanja Lafargea: s sosežigom odpadkov, brez sosežiga in ob ničelnem delovanju. Lafarge Cement bo tako pod nadzorom okoljske inšpekcije nekaj dni obratoval brez uporabe alternativnih goriv oziroma odpadkov, kar bo omogočilo neposredno preverjanje emisijskih vrednosti.

Tako bodo ugotovili, ali je sosežig odpadkov res krivec za neprijetne vonjave, nad katerimi se pritožujejo domačini. Kot je povedal minister, sta prav danes, ko družba sploh ne dela, prav tako prišli dve prijavi zaradi smradu.

"Osnovno vodilo bo zdravje prebivalcev in zato tudi preverjanje ostalih onesnaževalcev," je še povedal Žarnić.

Žarnić: Vse meritve do zdaj v mejah dovoljenega
Meritve emisije snovi v zrak je v letu 2009 in letos v Lafargeu opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor in iz poročila o trajnih meritvah je po ministrovih besedah razvidno, da niso presegli dopustnih vrednosti, ki so določene v okoljevarstvenem dovoljenju.

Tudi okoljska inšpekcija je v družbi opravila kar nekaj celovitih rednih inšpekcijskih nadzorov. Nenapovedani izredni nadzori letos so bili opravljeni aprila, oktobra in dvakrat novembra. Inšpekcija je preverjala izvajanje monitoringa emisij snovi v zrak, pri čemer ni bilo ugotovljenih preseganj, zato ni bilo podlage za ukrepanje, je še pojasnil minister Žarnić.