Letos bomo v Sloveniji pridelali približno 700 ton oljčnega olja in ga približno 1300 ton uvozil. Foto: BoBo
Letos bomo v Sloveniji pridelali približno 700 ton oljčnega olja in ga približno 1300 ton uvozil. Foto: BoBo

V Sloveniji imamo okoli 350.000 oljk (dreves), kar je po mnenju Dina Pucerja, predsednika Društva oljkarjev slovenske Istre, več, kot je jablan. Tako bomo tudi letos pridelali približno 700 ton oljčnega olja in ga približno 1300 ton uvozili, poroča portal delo.si.

Po besedah Vanje Dujca iz Kopra, enega najuspešnejših slovenskih oljkarjev, in Viljenke Vesel, vodje centra za oljkarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica, je letošnja sezona po količini nekoliko manjša, kot je bila lanska. Zato pa je odstotek olja v sadežu skoraj pet odstotkov višji kot lani. Najbolj nenavadno je, da so letos začeli obirati skoraj mesec dni prej, zato je te dni marsikje vrhunec obiranja, nekateri pa so že končali.

Cena: najmanj 14 evrov za liter
Koprski oljkar že četrt stoletja skrbi predvsem za kakovost. Njegovo olje iz oljk maurino in itrana dosega na trgu ceno 27 evrov za pol litra, kar je menda najvišja cena slovenskega oljčnega olja. "Saj tega olja nimam veliko in ga zato ni težko prodati. Toda moje vodilo je, da smo ravno zato, ker smo v primerjavi s svetovno konkurenco majhni, prisiljeni pridelovati olje vrhunske kakovosti in se lahko brez sramu primerjamo z najboljšimi na svetu," je pojasnil Dujc.

Cene olja ne bodo podobne lanskim. To pomeni, da bo liter oljčnega olja z zaščiteno označbo izvora deviško oljčno olje slovenske Istre stalo najmanj 14 evrov za liter.