Zaradi obilnih padavin so se sprožili številni zemeljski plazovi. Foto: BoBo
Zaradi obilnih padavin so se sprožili številni zemeljski plazovi. Foto: BoBo
Ob poplavah grozijo tudi plazovi

Zemeljski plazovi, ki so posledica razmočene zemlje, ogrožajo nekatere dele vzhodne Slovenije. Tako so zelo resne razmere v Ciglencah v občini Duplek, kjer je ogroženih pet hiš. Po besedah dupleškega župana Mitje Horvata so prebivalcem že zagotovili nadomestna bivališča, vendar ogroženi stanovalci za zdaj še vedno vztrajajo na svojih domovih.

"Plaz se še vedno pomika, zato so razpoke vsak dan večje, del prizidka na eni od hiš pa je praktično že porušilo. Predstavnike ministrstva smo pozvali, da si razmere ogledajo in da se dogovorimo o sanaciji. Ocenjena vrednost sanacije je 300.000 do 400.000 evrov, občina pa tega zagotovo ne zmore zagotoviti sama," je razložil župan Horvat.

V Dupleku se sicer po njegovih besedah spopadajo s še nekaj zemeljskimi plazovi, vendar so razmere najbolj resne v Ciglencah, kamor naj bi v četrtek znova prišel na ogled tudi strokovnjak za statiko, ki bo presodil, ali je prebivanje v ogroženih hišah sploh še mogoče.

Nevarnost poplav podtalnice
V Podravju je veliko težav tudi zaradi poplavljenih kletnih prostorov, ki jih povzroča visoka podtalnica. Na območju Ptuja je ta zalila od 500 do 600 objektov, zlasti na območju Dornave, Ptuja, Gorišnice, Ormoža, Središča ob Dravi in drugih krajev in njihove okolice.

Agencija za okolje (ARSO) pa opozarja, da je na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno prisotna nevarnost poplavljanja podzemnih voda.

Poplavljanje Krke in Ljubljanice
Ljubljanica trenutno poplavlja na Ljubljanskem barju. Po torkovih padavinah manjše reke na tem območju še naraščajo in ob tem dodatno upočasnjujejo upadanje podzemnih voda. Naraščanje rek na tem območju se bo počasi umirilo. Visoka gladina podzemnih voda pa se bo ohranjala še v prihodnjih dneh

Krka poplavlja v spodnjem toku na območjih pogostih poplav, vendar že počasi upada. Poplavljene površine ob reki Krki pa se bodo do sobote postopoma zmanjševale, na kraških poljih Dolenjske pa se bodo še ohranjale.

Ob koncu tedna pa zaradi novih padavin lahko pričakujemo ponoven porast rek na poplavljenih območjih Ljubljanskega barja, Notranjskega in Dolenjskega krasa, ob spodnjem toku reke Krke ter v Pomurju in Podravju.

Ob poplavah grozijo tudi plazovi