Projekcija IEA-ja napoveduje, da se bo povprečna temperatura na Zemlji do konca stoletja povišala za od 3,6 do 5,3 stopinje Celzija. Foto: EPA
Projekcija IEA-ja napoveduje, da se bo povprečna temperatura na Zemlji do konca stoletja povišala za od 3,6 do 5,3 stopinje Celzija. Foto: EPA
Globusi v Jeruzalem
Bodo predlagani ukrepi res ustavili globalno segrevanje na Zemlji? Foto: EPA

Zvišanje temperatur v tem stoletju bo morebiti dvakrat večje od napovedanih dveh stopinj Celzija. Ob tem je agencija, ki je leta 1974 nastala na pobudo držav OECD-ja, predlagala ukrepe za omejevanje podnebnih sprememb, ki ne bi škodovali gospodarski rasti.

"Poročila nakazujejo na to, da bo pot, na kateri smo trenutno, vodila v zvišanje temperatur od 3,6 do 5,3 stopinje Celzija," je dejala direktorica IEA-ja Maria van der Hoeven.

V Durbanu govorili o dveh stopinjah
Države sveta so se na podnebni konferenci Združenih narodov v Durbanu leta 2010 zavezale, da bodo rast globalnih temperatur v tem stoletju poskušale omejiti na dve stopinji Celzija, da bi s tem omilile uničujoče posledice globalnega segrevanja, kot so na primer vse hujše suše, neurja, poplave in dviganje gladine morja.

Poročilo IEA-ja je pokazalo, da so se emisije toplogrednih plinov, ki so povezani z energetsko-industrijsko rabo in predstavljajo dve tretjini vseh tovrstnih izpustov, lani povečale za 1,4 odstotka na novo rekordno raven.

Ukrepi, ki ne škodijo gospodarski rasti
A poročilo je prav tako pokazalo, da lahko države naredijo veliko več pri spopadanju z emisijami, ne da bi s tem škodovale gospodarski rasti, kar je velika skrb številnih vlad, je poudarila izvršna direktorica Van den Hoevenova.

IEA je tako predlagal ukrepe, s katerimi bi se lahko emisije toplogrednih plinov ob uspešni implementaciji do leta 2020 zmanjšale za osem odstotkov. Polovico zmanjšanja bi lahko dosegli z večjo energetsko učinkovitostjo zgradb, v industriji in transportu, pri čemer bi se investicije povrnile z varčevanjem pri energentih.

Okoljska priporočila tudi po okusu ZDA?
Drugo polovico zmanjšanja emisij pa bi po priporočilih IEA-ja lahko dosegli z zmanjšanjem izpustov metana med črpanjem nafte in zemeljskega plina, zmanjšanjem subvencij za goriva in omejevanjem gradnje najmanj energetsko učinkovitih termoelektrarn na premog.

IEA sicer velja za organizacijo, ki redko poroča in deluje proti interesom držav članic, zlasti ZDA. Članice organizacije so lahko le članice OECD-ja (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj), a med 28 članicami IEA-ja ni Slovenije.

IEA je še opozoril, da bodo zamude pri implementaciji ukrepov za omejevanje globalnega segrevanja "vodile v dodatne stroške za energetski sektor". Ob tem je agencija opozorila, da tudi energetski sektor ni odporen proti učinkom globalnega segrevanja, kot je na primer ekstremno vreme.