Država bo za posledice toče namenila 250.000 evrov. Foto: Občina Kozje
Država bo za posledice toče namenila 250.000 evrov. Foto: Občina Kozje

"Podane so ocene lokalnih skupnosti, največjo škodo ima Bistrica ob Sotli, in sicer okoli 5 milijonov evrov, medtem ko je proračun občine 2 milijona evrov," je pojasnil minister za kmetijstvo Dejan Židan. Izpostavil je še Podčetrtek, kjer imajo škode za 1,8 milijona evrov.

"Treba se bo dogovoriti z Evropsko komisijo o pomoči, dobili pa se bomo tudi z župani najbolj prizadetih občin, da se dogovorimo o ukrepih," je dejal Židan.

Subvencije za zavarovanje?
"Država sofinancira do 50 odstotkov premije," odgovarja minister za kmetijstvo. Židan je še pojasnil, da je bilo leta 2011 na voljo okoli 13,4 milijonov evrov, "trenutna izkoriščenost pa se giblje med enim in dvema milijonoma". Minister zato meni, da izkoriščenost ne bo večja od 5 milijonov, kot razlog razlog pa navaja, da je "veliko kmetij v zadnjih letih postalo nelikvidnih in je zašlo v težave, v zadnjem času pa ni bilo veliko resnejših ujm, ni tradicije zavarovanj".

Minister Dejan Židan je še povedal, da je bilo ministrstvu v letu 2010 dodeljenih 427 milijonov, medtem ko bodo letos prejeli 432 milijonov evrov. Minister ob tem dodaja, da bodo okoli 140 milijonov evrov "potegnili" iz evropskih skladov.