V delih Obsotelja in Kozjanskega kjer je toča klestila najhuje je pridelek povsem uničen. Foto: MMC RTV SLO
V delih Obsotelja in Kozjanskega kjer je toča klestila najhuje je pridelek povsem uničen. Foto: MMC RTV SLO
Toča na Kozjanskem
Led je pobelil pokrajino. Foto: Občina Kozje
Neurje na Kozjanskem

Najhuje je bilo v občinah Bistrica ob Sotli, Kozje in Podčetrtek, kjer so kmetje marsikje ob ves pridelek, velikanska pa je tudi škoda na stavbah in infrastrukturi. Kjer je toča klestila najmočneje, naj bi bilo uničenih kar 95 odstotkov pridelka.

Gasilci, pripadniki civilne zaščite in domačini so bili marsikje vso noč na nogah, da so prekrivali strehe, črpali vodo iz poplavljenih objektov čistili razrite ceste in odpravljali drugo razdejanje, ki sta ga zakrivila orkanski veter in toča. Samo v središču Bistrice ob Sotli je veter razkril kakšnih deset stavb, kot pravi župan Franjo Debelak, pa je bilo najhuje na domačiji Denžičevih, "kjer se je eno gospodarsko poslopje v celoti sesulo in pokopalo krmo in pridelke". V večjem delu občine pa je toča stolkla vinograde, sadovnjake in druge kmetijske površine. "Kar ni bilo požeto, je bilo uničeno. Koruza in vinogradi so ostali."

Zavarovalnice škodne prijave že zbirajo. Oškodovance pa pozivajo, da naj nastalo škodo, če je mogoče, fotografirajo, predmetna področja pa zavarujejo pred nadaljnjo škodo.

Župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman je povedal, da je neurje spremljala "katastrofalna toča, kot je ne pomnijo niti najstarejši prebivalci". Za MMC je zatrdil, da so uničene poljščine, vinogradi, sadovnjaki pa tudi infrastruktura, veter je odkril tudi nekaj streh. "Dobesedno joče, ker se ne more verjeti, da je toliko vremenskih težav." Ljudje so jezni na vlado in na ministrstvo za kmetijstvo, ker ne zagotovi ukrepov za spoprijemanje s točo, pravi župan prizadete občine.

Kocman je še dodal, da so takoj obvestili center za zaščito in reševanje ter aktivirali štab civilne zaščite, gasilce in vzdrževalce cest, saj so nekateri odseki cest "uničeni in neprevozni".

Nevihta s točo je bila v Rimskih Toplicah, Laškem in Hrastniku, kjer je toča poškodovala streho na stanovanjski hiši, na Kočevskem je meteorna voda zalila nekaj kleti, v Velenju pa parkirišče pri trgovskem centru. V Zagorju ob Savi je silovit veter podrl drevesi, pri Radečah pa je strela zanetila požar v gozdu. Uporabnik MMC-ja z vzdevkom sejnik je sporočil, da je bila v Laškem toča velika kot oreh.

Že zdaj je jasno, da bo škoda zaradi neurja tudi tokrat nekajkrat večja, kot bi bil strošek za obrambo pred točo.

Neurje na Kozjanskem