Ponedeljkova neurja s točo so ponekod povsem uničila kmetijski pridelek in povzročila večjo škodo na stanovanjskih in infrastrukturnih objektih ter na avtomobilih. Foto: BoBo
Ponedeljkova neurja s točo so ponekod povsem uničila kmetijski pridelek in povzročila večjo škodo na stanovanjskih in infrastrukturnih objektih ter na avtomobilih. Foto: BoBo
Milijonska škoda po neurju

Minister za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano Dejan Židan bo do zdaj zbrane podatke o škodi po neurjih s točo na Kozjanskem in v Obsotelju predstavil v četrtek na vladi, načrtuje pa tudi že ukrepe pomoči.

Vabljeni k branju:
Prve ocene po neurju: najmanj dvomilijonska škoda

Eden teh ukrepov bo predčasno izplačilo neposrednih izplačil poškodovanim kmetijam, je po sestanku s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije povedal minister Židan.

Za predčasna izplačila potrebno soglasje Evropske komisije
"Brez soglasja Evropske komisije država predčasno izplačila ne more izvesti, da pa to dobi, mora biti popis škode dobro pripravljen," je pojasnil minister, ki sicer pričakuje, da bo pomembno nalogo opravila kmetijska svetovalna služba.

Na ministrstvu načrtujejo še nekatere druge ukrepe pomoči, ki jih bodo med drugim v ponedeljek predstavili tudi na sestanku z župani najbolj prizadetih občin.

Navodila, kako naj kmetje ukrepajo
Toča je poškodovala več kot 2.600 hektarjev površin, ocena škode, ki so jo kmetijski svetovalci podali v torek, je znašala 6,2 milijona evrov, novih ocen še ni, je dejal minister. Kmetijska svetovalna služba je po ministrovem mnenju izjemno hitro pripravila tudi tehnološka navodila, kaj naj posamezni kmetje pri posameznih poškodbah kultur naredijo, da se poškodba čim prej sanira. Navodila obstajajo že na lokalni ravni in svetovalci kmete k temu tudi usmerjajo.

Ponedeljkova neurja s točo so ponekod povsem uničila kmetijski pridelek in povzročila večjo škodo na stanovanjskih in infrastrukturnih objektih ter na avtomobilih. Najbolj sta bili prizadeti občini Kozje in Bistrica ob Sotli, o škodi pa so poročali tudi iz občin Hrastnik, Brežice, Podčetrtek, Kidričevo in Majšperk.

Milijonska škoda po neurju