Peleti spadajo med obnovljive vire energije, ki s kurjenjem v ozračje ne sproščajo dodatnega ogljikovega dioksida; le tistega, ki že obstaja v življenjskem krogu. Fosilna goriva sproščajo CO2, ki je sicer ujet pod površjem. Foto: Pixabay
Peleti spadajo med obnovljive vire energije, ki s kurjenjem v ozračje ne sproščajo dodatnega ogljikovega dioksida; le tistega, ki že obstaja v življenjskem krogu. Fosilna goriva sproščajo CO2, ki je sicer ujet pod površjem. Foto: Pixabay
ZPS tokrat preverjal kakovost peletov

Letošnji izidi preizkušanja lesnih peletov so spodbudni in primerljivi z najbolj razvitimi trgi, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Med 25 vzorci namreč niti eden ni bil neustrezen, več kot polovica pa se jih je uvrstila v najvišji kakovostni razred. Štirje vzorci so sicer dosegli slabši rezultat, kot bi ga morali glede na certifikat, a še vedno niso bili neustrezni.

"Po testu lesnih peletov smo lahko letos prvič res zadovoljni, saj se v laboratoriju ni znašla niti ena vreča z zares slabo vsebino. Zdaj lahko zgolj upamo, da to pomeni dokončno ureditev trga, kar bomo seveda preverili na prihodnjih testih," je ob predstavitvi dejal Boštjan Okorn iz ZPS-ja.

Test so izvedli v okviru projekta Čisti peleti, ki ga sofinancira Eko sklad. Za podporo neodvisnega testa lesnih peletov so se po besedah direktorja Hinka Šolinca odločili, ker se zavedajo, da se lahko optimalni prihranki energije in zmanjšanje onesnaževanja zraka dosežejo le ob uporabi kakovostnega kuriva. Pri tem pa sta po njegovem prepričanju ključna pravilno označevanje lesnih peletov in dobra informiranost potrošnikov.

Zaradi premika na bolje bo zdaj po oceni ZPS-ja potrošnika nekoliko lažje napotiti k nakupu in uporabi lesnih peletov. "Gre namreč za surovino, ki bi lahko v prihodnosti v Sloveniji vsekakor dobila večjo vlogo - vsaj takšno, kot jo ima Avstriji in Skandinaviji," so poudarili.

Izbira kurilne naprave
Ob tem so opozorili, da so za preboj potrebne tudi kakovostne peči in ustrezno nastavljen sistem gorenja ter odvoda plinov. "Če torej želimo, da ogrevanje s peleti ne bo prijazno samo do družinskega proračuna, ampak tudi do okolja, izberimo kurilno napravo, ki ima vsa potrdila oziroma certifikate o primernosti in skladnosti," so pozvali. Kakršne koli predelane peči se po njihovih navedbah ne obnesejo.

Za dobro zgorevanje mora biti kurilna naprava vgrajena v skladu s proizvajalčevimi navodili oziroma predpisi. To med drugim pomeni, da jo postavimo v primeren prostor, kjer je zagotovljen zanesljiv, neoviran in konstanten dovod zgorevalnega zraka ter odvod dimnih plinov. Ko je naprava vgrajena, je treba obvezno opraviti prvi dimnikarski pregled, da bo ogrevanje zares varno in tudi varčno, pa mora uporabnik še poskrbeti za redno vzdrževanje kurilne naprave, so pojasnili na ZPS-ju.

Pri nakupu lesnih peletov naj cena ne bo glavno merilo, svetujejo. Potrošnike tako spodbujajo, da pri nakupu upoštevajo rezultate testa, ki so prosto dostopni na njihovih spletnih straneh ali v njihovi septembrski številki revije ZPStest.

ZPS tokrat preverjal kakovost peletov