Türk bi zmagal proti obema protikandidatoma, Zver bi pa proti obema izgubil. Foto: BoBo
Türk bi zmagal proti obema protikandidatoma, Zver bi pa proti obema izgubil. Foto: BoBo

Tudi prva televizijska soočenja predsedniških kandidatov niso bistveno spremenila njihove podpore. Türka podpira slaba tretjina vprašanih, sledi Pahor s slabimi 17 odstotki podpore, tretji pa je Zver s slabimi 15 odstotki. Skoraj tretjina vprašanih je neopredeljena, slabih 11 odstotkov pa na volitve ne bi šlo.

Kot kaže raziskava, bi Türk zmagal tudi v drugem krogu. Če bi se pomeril z Zverom, bi zmagal zlahka, z 49 odstotki proti 23, če bi šel v drugi krog Pahor, pa bi bila razlika precej manjša. Za Türka bi glasovalo 38 odstotkov vprašanih, medtem ko bi dalo Pahorju glas 32 odstotkov. Zver bi izgubil tudi, če bi se v drugem krogu pomeril s Pahorjem.

Anketa sicer kaže, da podpora Türku in Pahorju v primerjavi s prejšnjimi meseci rahlo pada, Zveru pa raste. Od takrat, ko so ostali v predsedniški tekmi samo ti trije kandidati, pa se je občutno povečalo število neopredeljenih.

Strukture podpornikov
Türka bi, sodeč po raziskavi, nadpovprečno volili starejši od 65 let, tisti z družinskimi prihodki med 800 in 1.200 evrov, tisti, ki živijo v dvočlanskih gospodinjstvih, Pomurci in volivci Pozitivne Slovenije. Če bi Türk v prvem krogu izpadel, bi njegovi volivci v drugem nadpovprečno podprli Pahorja.

Pahor uživa nadpovprečno podporo petdesetletnikov in volivcev Socialnih demokratov. Če bi se v drugem krogu pomerila Türk in Zver, bi Pahorjevi volivci glasove povprečno razdelili ali pa ne bi šli na volitve.

Zvera bi nadpovprečno volili starejši od 65 let, upokojenci in volivci Slovenske demokratske stranke. V drugem krogu brez njihovega favorita bi nadpovprečno podprli Pahorja ali pa ne bi šli na volitve.

Stranke
Kljub predsedniškim volitvam na strankarski lestvici ni prišlo do pomembnih sprememb. Vodi SDS s 17,9 odstotka podpore, sledi SD s 14,7 odstotka, tretji pa je PS z 11,9 odstotka. Vsem trem strankam se je podpora zvišala, delež neopredeljenih pa se je zmanjšal. Četrta je Nova Slovenija z 2,3-odstotno podporo, DeSUS, SLS in DL pa podpira manj kot dva odstotka vprašanih. Petina vprašanih ne ve, koga bi volila, slaba četrtina pa niti ne bi volila.