Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli ne more prehvaliti novoizvoljenega predsednika Slovenije: Borut Pahor je razumevajoč, odpuščajoč, strasten in fleksibilen. Foto: BoBo
Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli ne more prehvaliti novoizvoljenega predsednika Slovenije: Borut Pahor je razumevajoč, odpuščajoč, strasten in fleksibilen. Foto: BoBo
Borut Pahor
Profesor Bebler je prepričan, da Borut Pahor ne bo mogel izpolniti vsega, kar je obljubljal. Foto: BoBo
Borut Pahor  in Danilo Türk
Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da Pahor, v nasprotju s Türkom, lahko izboljša odnose z Zagrebom. Foto: BoBo

Med anonimnimi voditelji na Facebooku za zdaj ni bilo zaznati nobenega, ki bi bil tako močan in vpliven, da bi lahko združeval ali vodil proteste. Ne vem, koliko so obetavni. So izliv besa, dokaz krize, še vedno pa ne pomenijo nič več kot to

Bojan Kavčič, AFP

Pahorjev štab je razumel , da gre za krizo zaupanja v politični esteblišment

Christian Wehrschütz, ORF

»Slovenci so lahko ponosni na izvolitev Pahorja. Če je kdor koli sposoben premostiti te delitve, je to gospod Pahor. Je strasten, odpuščajoč, fleksibilen, razumevajoč,« je Pahorja hvalil Mussomeli. Bolj kot rekordno nizko udeležbo se mu je zdelo pomembno izpostaviti rekordno podporo, ki jo je Pahor dobil. »67 odstotkov je zavidanja vreden izid, ki tlakuje močan mandat,« je prepričan Mussomeli.

Protesti so zdrav del demokracije
Na vprašanje MMC-ja, kako komentira petkove proteste v Ljubljani, je Mussomeli odgovoril, da je odraščal v 60. letih in da se je protestov tudi sam udeleževal. »Protesti so zdrav del demokracije. Nasilje ni opravičljivo, policija mora biti trdna, a hkrati pazljiva. Ljudje pa morajo imeti možnost protestirati,« je poudaril Mussomeli.

Bebler: Ljudje nimajo zaupanja v politike
Za predavatelja Fakultete za družbene vede in nekdanjega predsedniškega kandidata Antona Beblerja pa rekordno nizka udeležba sporoča, da ljudje nimajo zaupanja v politike, saj ne vidijo koristi od tega, da gredo na volitve. Po njegovih besedah je bilo veliko neveljavnih glasovnic ali glasovnic izpolnjenih s psovkami in z nespodobnimi podobami.

»Borut Pahor je obljubljal bistveno več, kot bo sposoben storiti. Možnost povezovanja je imel kot predsednik vlade, bil je bolj povezovalen, ko je bil predsednik državnega zbora; kot predsednik vlade pa se je večkrat obnašal parlamentarno, in to v času, ko se je bilo treba odločati. Ne verjamem, da mu bo uspelo v tolikšni meri, kot je obljubljal,« je skeptičen Bebler.

Hrvati so navijali za Pahorja
»Pahor se z Josipovićem zagotovo ne bo tako ujel, kot se je z Jadranko Kosor,« za MMC predvideva novinarka Hrvatskega radia Jelena Mikovčić. » Hrvati navijajo za Pahorja. Zdi se jim kot nekdo, ki bi lahko znova popravil odnose s Hrvaško in pospešil ratifikacijo (pogodbe z EU-jem), kolikor je v moči predsednika republike. Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da Pahor – v nasprotju s Türkom - lahko vpliva na odnose s Hrvaško,« pravi Jelena Mikovčić.

Slovenci protestirajo proti vsem
V zvezi s protesti je Mikovčićeva dodala, da so bile za hrvaško javnost podobe protestov v Ljubljani presenetljive, a da so hitro razumeli, da je nasilje sprožila manjšina. Prevladajoče pa so bile podobe protestnikov, ki so dajale rože policistom, in policista, ki je pomagal protestniku, ki mu je solzivec prišel v oko. »V Zagrebu so se vsi spraševali, zakaj se v Ljubljani protestira, vedeli smo, zakaj protestirajo v Mariboru. Na koncu je prevladal vtis, da Slovenci protestirajo proti vsem – oblastem, opoziciji, parlamentu, lokalnim institucijam.«

AFP: Koga bodo poslušali bolj: Janšo ali Pahorja?
Za dopisnika Agence France-Presse iz Slovenije Bojana Kavčiča je Borut Pahor nedvomno trenutno »najbolj priljubljena osebnost. Toda, ostaja vprašanje, ali mu bo uspelo vzpostaviti dialog z opozicijo, ki noče sodelovati z Janšo. Sama zmaga bo zmanjšala pritisk in sprostila vzdušje. Vprašanje pa je, ali bodo bolj poslušali Pahorja, kot poslušajo Janšo,« meni.

Kavčič misli, da razmere glede protestov še niso jasne. »Vprašanje je, kdo bo na koncu protestnike uporabil za svoje politične interese. Če bi proteste prevzele obstoječe politične stranke, bodo takoj izgubili verodostojnost; po drugi strani med anonimnimi voditelji pa na Facebooku za zdaj ni bilo zaznati nobenega, ki bi bil tako močan in vpliven, da bi lahko združeval ali vodil proteste. Ne vem, koliko so obetavni. So izliv besa, dokaz krize, še vedno pa ne pomenijo nič več kot to,« dodaja.

Poudarja, da so v državah, v katerih so protesti sprožili spremembo, ljudje bili dosti bolj lačni in slabše oblečeni od Slovencev, protestirali so tudi v dežju in na snegu. Zato bodo (neugodne) vremenske prva preizkušnja vztrajnosti in volje protestnikov v Sloveniji, napoveduje Kavčič.

Pahorjev štab je razumel krizo zaupanja v politični esteblišment
Dopisnik ORF-a Christian Wehrschütz Pahorjevo zmago pripisuje predvsem kampanji. Njegov štab je imel na voljo samo 30 tisoč evrov, kar je desetina minimuma za predvolilno kampanjo. »Pahorjev štab je razumel , da gre za krizo zaupanja v politični esteblišment. Pahor ima več razumevanja za nujnost reformi kot Turk in za to, da je treba vlado utrditi, opozicijo pa narediti šibkejšo,« našteva Wehrschütz razloge za zmago. Verjame pa, da bo Pahorju zelo težko uresničiti vse obljube iz kampanje, kar bo, po njegovem, izzvalo novo razočaranje.

Ključna referendumska zakonodaja in dogovor za reforme
V zvezi z nasilnimi protesti Wehrschütz pojasnjuje, da anarhisti vedno iščejo priložnost za nasilje, bodisi na nogometnih tekmah bodisi na družbenih protestih.

Pomanjkanje politične zrelosti vseh akterjev
"Gotof je" ni pisalo samo za Janšo, ampak tudi Jankovića, ki sta tako del problema kot del rešitve, saj skupnega jezika ne najdeta zaradi osebnega odnosa, ki sega še v prvi Janšev mandat, ko je Jankovića odstavil z mesta Mercatorja. »Kandidatura za ljubljanskega župana je bila Jankovićevo maščevanje. Gre pa tudi za vprašanje ideologije, različna koncepta za urejanje države in za pomanjkanje politične zrelosti vseh akterjev političnega prizorišča. To pomanjkanje zrelosti pa je opaziti tudi v celotni Uniji,« je kritičen Wehrschütz.

Poudarja pa, da sta referendumska zakonodaja in dogovor za ključne reforme najpomembnejša za politike v Sloveniji.

Med anonimnimi voditelji na Facebooku za zdaj ni bilo zaznati nobenega, ki bi bil tako močan in vpliven, da bi lahko združeval ali vodil proteste. Ne vem, koliko so obetavni. So izliv besa, dokaz krize, še vedno pa ne pomenijo nič več kot to

Bojan Kavčič, AFP

Pahorjev štab je razumel , da gre za krizo zaupanja v politični esteblišment

Christian Wehrschütz, ORF