Borut Pahor in Danilo Türk sta merila moči v volilnem soočenju Televizije Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Danilo Türk sta merila moči v volilnem soočenju Televizije Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
"Prvega predsednika republike spoštujem, a se ga ne bojim. Prevzel bom odgovornost za uspehe in neuspehe moje vlade," je dejal Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Türk si želi aktivnejše preganjanje korupcije: ". Od protikorupcijske komisije moramo pričakovati, da naredi kaj več. Če ne bomo rešili nobenega konkretnega primera, nam teorije ne bodo nič pomagale." Foto: MMC RTV SLO

V prvem soočenju drugega kroga predsedniških volitev je aktualnega predsednika Danila Türka in zmagovalca prvega kroga Boruta Pahorja z vprašanji izzivala Lidija Hren.

Prva tema so bile sobotne demonstracije proti varčevalnim ukrepom. Pahor podpira sindikate, ki izražajo iskrene stiske ljudi, podpira pa tudi vlado. Pot je po njegovem mnenju v dialogu. Türk pa je prepričan, da so bile demonstracije več kot le izraz socialne stiske: "Vlada mora razumeti, da ne gre le za socialni protest, ampak da znova pregleda svojo politiko. Varčevanje je potrebno, a mora biti bolj strpno in bolj primerno za naše zmožnosti."

To zagovarja tudi pri usklajevanju pokojnin, saj je prepričan, da ne moremo iti po poti, ko breme prenašamo na ljudi z najnižjimi prihodki. Pahor pa opozarja, da je ob tem treba paziti, da ne bodo na račun višanja pokojnin trpele druge skupine - predvsem študenti, prvi iskalci zaposlitve in delavci.

Očitki, kdo ni ravnal povezovalno
Da v Sloveniji kriza vse bolj pritiska, je kriva tudi naša razdeljena politika. Prav predsednik države naj bi bil eden izmed močnejših povezovalnih členov. In kakšno mnenje imata kandidata o tem, ali znata povezovati?

"Predsednika Türka sem pred petimi leti vneto podpiral, ker sem menil, da lahko združuje. A to se ni potrdilo. Zato sem se sam odločil kandidirati. Na nekaterih prelomnih trenutkih je namreč favoriziral tiste, ki so trdili, da je mogoče politiko voditi drugače. Sam pravim, da brez tega, da bi delovali skupaj, ni mogoče napredovati," je odgovoril Pahor.

Türk pa je izpostavil, da je Pahor kot predsednik vlade povzročil razhajanja in konflikte pri dogovarjanjih o reševanju gospodarske problematike. "Spomnil bi, da je Pahor svojo vlogo primerjal z vlogo Margaret Thatcher, ko se je pogajal s sindikati. Sindikati so tedaj prišli v zakrčen položaj. Nastale so težave, ki jih rešujemo še danes," je dejal.

Strici - stojijo v ozadju ali ne?
Za padec Pahorjeve vlade tako po Türkovem mnenju niso krivi nobeni strici iz ozadja. "Zavračam prakse, da se vedno, ko komu kaj ni po volji, to predstavi kot stvar zarote. Doseči moramo večjo poštenost, odprtost. Če se ustvarja podtikanje o stricih iz ozadja, je treba natančno povedati, na koga to leti. To je vprašanje elementarne poštenosti," je izpostavil.

Pahor pa tudi tokrat o imenih ni želel povedati ničesar. "O pojavu stricev iz ozadja se govori zadnjih 20 let. Vplivne skupine obstajajo, to je legitimno, vedno bodo." Po njegovih besedah je imena izpostavil pred desetletjem že Janez Drnovšek, pa to ni pripeljalo do kakšnih razprav. "Vplivne skupine so upale, da bi prišlo do nove vlade še pred predčasnimi volitvami. Imam pravico, da na tak pojav opozorim," je dodal. Ko ga je Türk izzval, naj ob tem tudi pove, za koga gre, mu je Pahor odvrnil: "Ne bom imenoval oseb - ne zato, ker nisem pogumen, ampak ker nisem neumen."

Sta pa oba kandidata zatrdila, da sama nista del nobenih mrež, da nikoli nista sodelovala s tajno policijo ali Službo državne varnosti, prav tako nista nikomur omogočila, da bi protipravno prišel do premoženja.

Türk za odstop Gorenaka, Pahor previden
Različna pogleda imata kandidata tudi o trenutno aktualni in pereči temi izginulih podpisov, ki so jih sindikati priložili k zahtevi po razpisu zbiranja podpisov za referendum.

Danilo Türk meni, da bi notranji minister Vinko Gorenak moral odstopiti in prevzeti objektivno odgovornost. "Odstop je stvar morale in morala je stvar posameznika. To odgovornost mora čutiti minister sam." Predsednik parlamenta Gregor Virant pa po njegovi oceni ni v enaki meri vpleten v to vprašanje. Borut Pahor pa trenutno ne upa sklepati, "da je kdo ravnal naklepno, ker bi bil to velik škandal". Je pa treba ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, je dodal.


Vsebine pred in med soočenjem ter po njem ustvarjajte skupaj z nami: #rtvolitve2012, #soocenje.