Skoraj vse raziskave javnega mnenja pred prvim krogom volitev so Boruta Pahorja uvrščale na drugo mesto. Foto: BoBo
Skoraj vse raziskave javnega mnenja pred prvim krogom volitev so Boruta Pahorja uvrščale na drugo mesto. Foto: BoBo
Danilo Türk
Danilo Türk bo moral dobro razmisliti, kako naprej in kaj spremeniti, ocenjuje Batagelj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milan Zver
Zaradi nizke volilne udeležbe je največ pridobil Milan Zver, se strinjajo sogovorniki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Studio City: Potrč in Brejc po volitvah
Miheljak, Nežmah: Analiza volilnega večera

"V 14 dneh, ko smo izvajali javnomnenjske raziskave, smo iz dneva v dan opažali trend upadanja podpore Danilu Türku in naraščanja podpore Pahorju," pravi direktorica Inštituta Mediana, ki je za RTV opravil tudi vzporedne volitve, Janja Božič Marolt. V četrtek so celo izmerili, da bi zmagal Pahor, pojasnjuje, vendar podatkov niso objavljali, saj so bili namenjeni le za skupni vzorec celotnega tedna.

Predsednik in ustanovitelj družbe Valicon Zenel Batagelj pa je v svojem blogu zapisal, da so vsi trendi kazali, da pridobiva Pahor in da je desnemu delu volilnega telesa bliže on kot Türk. Po njegovih ocenah so se volivci, bolj naklonjeni desni politični opciji, že selili od Milana Zvera k Pahorju. Pri tem opozarja tudi na dejstvo, da sta si Türk in Pahor bolj podobna, kot je bilo videti na prvi pogled, in tako se je obnašala tudi volilna baza.

Božič Maroltova poudarja, da je vedno "neodgovorno" delati projekcije, "kadar imaš 20 odstotkov ljudi, ki so neopredeljeni, ali pa ne želijo povedati, koga bodo volili". Zadnje ankete so sicer kazale, pravi, da je bilo tistih, ki niso želeli povedati, koga bodo volili, ali pa še niso bili odločeni, nadpovprečno veliko iz Pozitivne Slovenije.

Nikola Damjanić iz agencije Ninamedia razloge za nenatančnost anket vidi v precej manjši udeležbi, kot se je napovedovala: "Na volišča je prišlo okoli 15 odstotkov manj ljudi, kakor so nam zatrjevali, ko smo delali ankete." Okoli 60 odstotkov vprašanih jim je namreč zatrjevalo, da bodo zagotovo odšli na volišča, nato pa se jih je 15 odstotkov očitno premislilo. "Kateri volivci so bili to, lahko le špekuliramo," pravi. Zaradi nizke volilne udeležbe je malo pridobil tudi Zver, dodaja. Pri tem pa izpostavlja še en vidik: "Mogoče pa je tudi to, da se ljudem predsedniška funkcija ne zdi tako pomembna, da bi se morali udeležiti volitev. Ali pa so si rekli, da tako ali tako ne bo še nič odločeno v prvem krogu."

Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici pravi, da ga nenatančnost pri napovedovanju volilne udeležbe ni presenetila, "kajti ankete vedno precenijo udeležbo". "Vedno znaten delež anketirancev izjavlja, da bodo na volitve zanesljivo šli, ker pač menijo, da je to nekaj normativno zaželenega, potem pa tega ne storijo. Ko gre za to vprašanje, anketiranci, grdo rečeno, ne govorijo vedno resnice."

Batagelj še pravi, da kljub vsemu ne smemo podcenjevati niti vpliva vremena, saj so napovedane poplave in je sam dež številne odvrnili od obiska volišča. Z njim se strinja tudi Božič Maroltova: "Dopoldne so rezultati vzporednih anket še kazali prednost Türka, popoldne, ko je začelo deževati, najprej na zahodu, nato pa po vsej Sloveniji, pa se je rezultat obrnil."

Vpliv soočenj: pridobil je Pahor
Precejšen vpliv na končni izid so imela tudi predvolilna soočenja, ugotavljajo vsi sogovorniki. Makarovič pojasnjuje, da je soočenja najbolje izkoristil ravno Pahor. Tudi Božič Maroltova se strinja s to oceno in dodaja, da tako nakazujejo tudi podatki raziskav - anketirance so namreč spraševali, kaj je najbolj vplivalo na izbiro človeka, ki ga bodo volili. Tisti, ki so se odločili za Pahorja, so pogosteje odgovorili, da so jih prepričala soočenja, tisti, ki so izbrali Türka, so se tako odločili na podlagi preteklih izkušenj, tisti, ki so volili Zvera, pa so se zanj odločili na podlagi strankarske pripadnosti.

Tudi Damjanić pravi, da je bil le po prvem soočenju rahlo v prednosti Türk, "na vseh drugih pa je bil zmagovalec krepko Pahor". Najboljši vtis pa je nekdanji prvi mož SD-ja očitno pustil na zadnjih soočenjih, saj, kot pojasnjuje Damjanić, so njihove zadnje ankete pokazale, da jih je kar 48,5 odstotka vprašanih dejalo, da jih je najbolj prepričal ravno Pahor, dobrih 24 odstotkov jih je odgovorilo, da je bil najprepričljivejši Türk, 10 odstotkov pa se jih je odločilo za Zvera. "Očitno je s svojo volilno kampanjo Pahor tako dobro mobiliziral svoje volivce, da so vsi ali pa vsaj velika večina prišli na volišča," še pravi.

Kakšni bodo koraki pred drugim krogom?
V drugem krogu, pravi Damjanić, pa bo veliko odvisno od Zverovih volivcev, "saj 24 odstotkov le ni tako malo". Vseeno pa dvomi, da se bodo prav vsi, ki so v prvem krogu obkrožili številko 3, odločili za Pahorja.

Batagelj pa opozarja, da sta Pahor in Türk pred drugim krogom povsem izenačena. "Ni treba biti guru političnega marketinga, da ugotoviš, da ima Danilo Türk v drugem krogu veliko dela. Ne le to, čakajo ga tudi težke odločitve. Nekaj bo namreč moral spremeniti," je še zapisal in dodal, da se bo moral Türk odločiti, kaj bo storil s svojo povezavo s PS-jem in referendumom, in se naučiti, kako "pravilno balansirati med levimi in desnimi volivci".

Studio City: Potrč in Brejc po volitvah
Miheljak, Nežmah: Analiza volilnega večera