Borut Pahor, Danilo Türk in Milan Zver so znova soočili svoja stališča. Foto: BoBo
Borut Pahor, Danilo Türk in Milan Zver so znova soočili svoja stališča. Foto: BoBo

"Prejšnji teden sem dal pobudo, da bi se sestali v različni sestavi," je glede zapletov okoli sestanka najprej dejal trenutni predsednik in dodal: "Moj edini predlog je bil, da se na takem sestanku morajo znajti tudi ključni akterji te situacije, tisti, ki so zahtevali referendum - predstavniki Pozitivne Slovenije ter Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije. Tako smo dosegli dogovor o enem samem skupnem sestanku."

Poudaril je, da ni šlo za nikakršen boj za prestiž, ampak "za neko precej naravno gradnjo koncepta sestanka, kjer morajo biti vsi tisti, za katere je pomembno, da so v tem trenutku tu". Povabljeni so bili tisti, je še povedal, ki lahko "največ prispevajo k temu, da naredimo korak naprej".

Sklepno televizijsko soočenje bo v petek, ob 20. uri, na prvem programu Televizije Slovenija. Vaš voditelj: Slavko Bbovnik.
#rtvolitve2012

Borut Pahor srečanja ni želel podrobneje komentirati: "So trenutki, ko moraš zamolčati svoje notranje občutke. In zdaj je tak trenutek." "Dialog bo in dogovor bo. Moramo pa vedeti, da dogovor v slovenski politiki ni lahak in da je mogoč samo tedaj, ko so vsi akterji prepričani o dobri veri slehernega izmed sogovornikov," je dodal.

"Vsak korak, ki vodi k iskanju nekega soglasja, pogovora, dialoga, je vreden," pa je o tem, ali je bilo prav, da se je s svojim ravnanjem premier Janez Janša vmešal v volilno kampanjo, dejal Milan Zver in dodal, da lahko tudi "nenehno iskanje soglasja vodi do nadaljnje blokade". "Soglasje je zelo želen rezultat v političnem dogovarjanju in odločanju, vendar je v demokraciji včasih treba sprejeti tudi večinsko odločitev, še posebej če ima ta legitimno podlago v vladnih aktih," je še dodal.

Pogovor, ki ga lahko poslušate spodaj, sta vodila Tomaž Celestina in Jolanda Lebar.

Drugo soočenje na Radiu Slovenija
Drugo soočenje na Radiu Slovenija