Soočenje je tokrat potekalo brez Danila Türka. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje je tokrat potekalo brez Danila Türka. Foto: MMC RTV SLO

Pobuda za referendum je škodljiva, pravi Pahor, vendar meni, da bo v slovenski politiki sklenjen dogovor. Vprašanje je le, koliko žrtev bo potrebnih, je povedal na soočenju kandidatov, ki ga je organiziral Zbor za republiko.
Poudaril je, da njegov namen ni rušiti vlade. V tem primeru bi namreč zavladala politična kriza, ki bi ohromila sposobnost države reševanja svojih težav. Zato poziva k premirju in vladi predlaga, naj poskuša usklajevati zakonske predloge z vsemi, druge pa naproša, naj ustavno pravico do referenduma za zdaj pustijo pri miru in ne spodbujajo atmosfere nasprotovanja.
Neverodostojnost nas stane
Po Zverovih besedah neverodostojnost slovenske politike postaja čedalje očitnejša v zadnjem času. "Obveznice smo prodali na podlagi obljub o reformah, besedo pa smo snedli ob prvi priložnosti. In za vse se bo dalo izračunati, kolikšna škoda bo zaradi tega nastala," je prepričan.
Na vprašanje, ali je SDS ponarejal dokumente o domnevni obveščenosti Danila Türka o atentatu v Velikovcu, je Zver prepričan, da tega niso storili. Meni le, da so jih v arhivu napačno sestavili, a dokumenti so bili pristni.
Vprašanje o napakah v času njegovega mandata - ali je npr. Gregor Golobič lagal o lastništvu v Ultri, zakaj ni sprejel odstopa Katarine Kresal - je doletelo tudi Pahorja, a konkretnega odgovora ni dal.