Pahor še vodi, a se njegova prednost znižuje. Preobrat kljub temu ni verjeten. Foto: BoBo
Pahor še vodi, a se njegova prednost znižuje. Preobrat kljub temu ni verjeten. Foto: BoBo

Trend je posebej zanimiv v kontekstu aktualnih protestov. Podpora kandidatoma je med tistimi, ki proteste v celoti podpirajo, izenačena. Ker je delež tistih, ki proteste v celoti podpirajo, med vsemi anketiranimi 43-odstoten, bi to lahko predstavljajo dovolj velik bazen za rekrutacijo volivcev v zadnjem hipu, sporoča Valicon.

Razmerje med Pahorjem in Türkom je zdaj bližje 60:40 kot pa 70:30, kot se je v zadnjih dneh omenjalo. Valicon izpostavlja, da je prelivanje glasov nesorazmerno in v korist Türku. Iz tega Valicon sklepa, da je preobrat malo verjeten, a ni povsem izključen.

Raziskava je potekala v dveh časovnih obdobjih. Od 15. do 19. in od 29. do 30. novembra. V prvem obdobju je bilo anketiranih 1.505 ljudi, v drugem pa 1.051.

Število tistih, ki so v zadnjih dneh spremenili odločitev v smeri Pahor-Türk, je štirikrat večje kot število ljudi, ki so prešli s Türka na Pahorja. Kot sporoča Valicon, bi bil preobrat le še vprašanje časa, če bi se prelivanje s takšnim trendom nadaljevalo, čeprav, kot dodajajo, se takšno prelivanje ne more nadaljevati v nedogled.

Valicon na podlagi podatkov ugotavlja, da smo priča polarizaciji na strankarski osnovi. Türka namreč od večjih strank podpirajo le volivci PS-ja, Pahorja pa v večini volivci preostalih strank. Valicon sporoča, da je Pahorjev glavni adut ravno ta polarizacija in odsotnost neopredeljenih.

Pahor je še vedno v zanesljivi prednosti, a njegova zmaga bo verjetno manj suverena, kot je kazalo še pred nekaj dnevi, poudarjajo v Valiconu.