Janša je dejal, da predreferendumska kampanja ni bila vladna prioriteta. Foto: RTV SLO
Janša je dejal, da predreferendumska kampanja ni bila vladna prioriteta. Foto: RTV SLO
Simoniti ni pričakoval tesnega izida. Foto: RTV SLO
Volilna udeležba je bila na ravni prejšnjih referendumov. Foto: RTV SLO
Grega Repovž
Repovž je pozval vlado, naj pripravi nov zakon. Foto: RTV SLO

Vzrok za nizko volilno udeležbo je po njegovem mnenju to, da večina zakona ne pozna. Janša dvomi, da je večina odločala o vsebini zakona, in dodaja, da kampanja ni bila vladna prioriteta.

Rop: Izid za koalicijo slab
Predsednik opozicijskega LDS-a Anton Rop je dejal, da so z izidi zadovoljni, saj kažejo, da so pomemben del slovenskega volilnega telesa prepričali, da zakon ni dober. Prvopodpisani pod pobudo za referendum še pravi, da v Sloveniji nihče ni dobil mandata, da si podredi RTV in da je volilni izid za vladno koalicijo slab.

Simoniti: Nisem pričakoval tesnega izida
Kulturni minister Vasko Simoniti je izrazil zadovoljstvo nad uspelim referendumom. Dejal je, da ni pričakoval tako tesnega izida, a da je minimalna razlika dovolj za legitimnost zakona. Zakon je po njegovem mnenju podlaga za reorganizacijo RTV-ja.

Pahor: Ljudska volja uveljavila slab zakon
Predsednik SD-ja Borut Pahor je dejal, da je ljudska volja, čeprav z majhno razliko, uveljavila zakon, ki je slab. Ob tem je dodal, da takšna volilna udeležba ne preseneča in da ga je najbolj skrbelo, da bi zmaga koalicije z ljudsko voljo sprejela zakon, ki je slab in ki javni RTV spreminja v državni.

Grims: Potrditev zmaga za Slovenijo
Poslanec SDS-a in soavtor zakona Branko Grims meni, da potrditev zakona pomeni veliko zmago za Slovenijo. Ob tem dodaja, da to odpira možnost, da dejansko dobimo tudi pluralne osrednje medije. Zakon naj bi tudi izjemno pozitivno vplival na nadaljnji razvoj Slovenije.

NSi: Referendum odveč
Minister za delo Janez Drobnič je v imenu NSi-ja dejal, da je bil referendum o RTV Slovenija odveč, saj je bilo treba dosedanji zakon zaradi neustavnosti tako ali tako odpraviti.

DeSUS: Civilna družba bo vključena
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da je bil razlog za tesen izid kriva ravno nizka udeležba. Po njegovem ni bojazni, da bo RTV postal državni, saj bo v svet vključil tudi civilno družbo.

SNS: Konec politizacije medijev
V SNS-u so po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča pričakovali podporo zakonu in so tega zelo veseli. Po njihovem mnenju je s tem konec politizacije medijev, za zakon pa menijo, da je dober.

Slivnik: Koristen poraz za opozicijo
Novinar in urednik Danilo Slivnik je v imenu Zbora za republiko ob tem dejal, da je to bil koristen poraz za opozicijo. Po njegovem mnenju je napočil čas, da se začne ukvarjati z lastno reorganizacijo. Slivnik še meni, da je izid dober tudi za RTV in novinarje, ki naj bi zdaj lahko začeli delati profesionalno.

Repovž: Vlada naj pripravi nov zakon
Predsednik društva novinarjev Grega Repovž pravi, da izid referenduma razumejo kot sporočilo volivcev, da ta zakon nima neke široke konsenzualne podpore. Repovž še meni, da bi morala vlada to sporočilo sprejeti kot pozitivno in začeti pripravljati nov zakon.

Pobuda: Rezultat nezaupnica vladi
Predstavnica Pobude za javno RTV Manca Košir pravi, da je rezultat na referenduma nezaupnica vladi in opozorilo, da je z zakonom o RTV Slovenija uporabila postopke, ki niso v prid državljanom. Ob tem je menila, da je treba nadaljevati civilno pobudo, ki je prebudila mnogo skupin in posameznikov.