Neuradni izidi republiške volilne komisije po večini preštetih glasov. Foto: RTV SLO
Neuradni izidi republiške volilne komisije po večini preštetih glasov. Foto: RTV SLO
Referenduma se je udeležilo nekaj več kot 30 odstotkov volilnih upravičencev. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janša: Napočil je čas, ko se bodo začele razmere na RTV-ju urejati. Foto: RTV SLO
Anton Rop
Rop: V Sloveniji nihče ni dobil mandata, da si podredi RTV. Foto: RTV SLO

Po neuradnih podatkih republiške volilne komisije (RVK) je bila volilna udeležba na referendumu o novem zakonu o RTV Slovenija nekaj manj kot 31-odstotna. Referenduma se je tako udeležilo 502.719 volilnih upravičencev.

Republiška volilna komisija bo zdaj preštela še glasovnice po pošti iz Slovenije in tujine ter nato uradne izide sporočila 14. oktobra. Ti glasovi naj ne bi mogli več spremeniti končnega izida referenduma.

Predčasno glasovanje
Na predčasnem glasovanju, ki je potekalo od torka do četrtka, je glasovalo okrog 14.000 volivcev, od tega jih je okrog 38 odstotkov zakon podprlo, okrog 60 odstotkov pa jih je bilo proti.

Republiška volilna komisija bo po objavi uradnih izidov 14. oktobra poročilo o referendumu poslala državnemu zboru, zakon pa bo nato začel veljati 15 dni po objavi v Uradnem listu. Zatem bodo začeli teči postopki za sestavo novih organov RTV Slovenija.

Obe strani zadovoljni
Premier Janez Janša je po objavi neuradnih izidov dejal, da je s potrditvijo zakona napočil čas, ko se bodo začele razmere na RTV-ju urejati.

Vzrok za nizko volilno udeležbo je po njegovem mnenju to, da večina zakona ne pozna. Janša dvomi, da je večina odločala o vsebini zakona, in dodaja, da kampanja ni bila vladna prioriteta.

Predsednik opozicijskega LDS-a in prvopodpisani pod pobudo za referendum Anton Rop je dejal, da so z izidom zadovoljni. Pokaza je, da zakon ni dober in da podreja RTV. Dodal je, da v Sloveniji nihče ni dobil mandata, da si podredi RTV.

Deseti referendum
Na 3.417 voliščih po državi so se volivci odločali, ali so za uveljavitev zakona o RTV Slovenija. Šlo je za naknadni zakonodajni referendum o zakonu o RTV-ju, ki ga je državni zbor na predlog vlade sprejel 15. julija letos.

Na referendumu o zakonu o RTV Slovenija je imelo pravico glasovati 1.634.099 volivcev, vprašanje pa se je glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1), ki ga je na predlog Vlade Republike Slovenije sprejel Državni zbor Republike Slovenije 15. julija 2005?