Velikokrat zračimo tako, da okno pripremo na previs, na preklop, ali domače povedano, na kip, to pa je močna skušnjava za take muce, ki so v stanovanju, kajti v tem vidijo priložnost, da lahko smuknejo in splezajo ven. Foto: BoBo
Velikokrat zračimo tako, da okno pripremo na previs, na preklop, ali domače povedano, na kip, to pa je močna skušnjava za take muce, ki so v stanovanju, kajti v tem vidijo priložnost, da lahko smuknejo in splezajo ven. Foto: BoBo

Ob mrzlih mesecih je treba biti pozoren na parkirane avtomobile. Poglejmo pod kolesa, poglejmo oziroma poropotajmo po pokrovu avtomobila, če je kakšna živalca tja zašla, da se bo lahko pravočasno umaknila.

Mačka
Na mačke v zimskih mesecih preži veliko nevarnosti, na katere moramo biti pozorni. Foto: BoBo

Posledice nevarnih pasti poskušamo redno reševati in morda, če boste pozornejši, lahko preprečite kakšno nesrečo, ki bi se sicer lahko tudi žalostno končala. Predstavili vam bomo muco, ki je zelo radovedna in je zato doživela hudo nesrečo. Mucka je namreč šla malo pogledat okoli hiše in raziskovat domači avtomobil, morda se je želela tudi greti pod kolesom.

Pred vžigom motorja poropotajte po pokrovu avtomobila
V teh hladnih mesecih se muce rade pogrejejo in izkoristijo vsako priložnost, ki jo imajo pod avtomobili, ki so se pravkar ustavili. Ti so še topli. Mucke gredo na kolo in se spodaj grejejo ali pa splezajo tudi pod pokrov, v motor samega avtomobila.

Ko je torej voznik avtomobil vžgal, se je muca, o kateri je govor, porezala na jermenu samega motorja. Te ureznine se še zdaj vidijo. Dve rani sta bili zelo veliki, k sreči pa se danes, teden dni po nesreči, rane zelo lepo celijo. Mucka je tako za las ušla večji tragediji. Če bi se namreč ta jermenček zarezal še globlje v same mišice, bi imela muca odprto rano naravnost do same trebušne votline.

Ob mrzlih mesecih je treba biti pozoren na parkirane avtomobile. Poglejmo pod kolesa, poglejmo oziroma 'poropotajmo' po pokrovu avtomobila, če je kakšna živalca tja zašla, da se bo lahko pravočasno umaknila. Druge pasti pa so bolj vezane na naš dom oziroma na samo stanovanje, hišo in ogrožajo muce, ki so notranje.

Pazljivost pri steklokeramičnih ploščah in pralnih strojih
Takšen primer je kuhinja. Prižgana steklokeramična plošča. Vemo, da so muce zelo zvedave in se v nasprotju s kužki znajdejo na zelo nenavadnih mestih, kjer psi nimajo niti dostopa. In kaj se zgodi? Ko kuhamo, se muci zdi zanimivo, sledi nam, ve, da ne sme na mizo, na pult. Ko obrnemo hrbet, skoči na steklokeramično ploščo zaradi vonjav, zanimivih reči, ki se tam kuhajo, in si požge tačke. Primeri iz prakse, ki jih srečujemo, so torej požgane blazinice. Naslednja nevarnost je pralni stroj. Vsi vemo, kako se nam včasih mudi. Umazano perilo zložimo v stroj, pa ga še ne prižgemo, odidemo po opravkih ali v službo, pustimo vratca odprta. Odprt pralni stroj je zelo zanimivo mesto, temno je, skrito, pa še po nas morda diši. Muce, sploh manjše, ki so zelo 'stikljive', radovedne, se bodo lahko lepo znašle v notranjosti pralnega stroja in zaspale na umazanem perilu. Mi bomo prišli domov, vratca bomo samo zaprli, ker smo že vse prej pripravili, in muca se bo lahko tudi prala skupaj z našimi stvarmi. Ne bi bilo prvič.

Dobro zaprite in pospravite tekoče pralne praške
Naslednja skrita past, ki jo velja omeniti, so tudi tekoči pralni praški in podobna čistila. Če jih nimamo dobro pospravljenih, je lahko to nevarnost tako za naše manjše otroke kot tudi za mucke. Mucka stika, tekoči pralni prašek se polije po njej, se ji zlepi na dlako. Kaj naredimo? Mucko, mogoče se takoj ne spomnimo, da bi jo oprali, damo ven, da ne bo popackala doma, in zgodi se naslednje: z lizanjem, ker je zelo čista žival, želi ta tekoči pralni prašek odstraniti, in se zastrupi. Takšen primer smo tudi imeli pri nas. Žal je muca dobila, ker so te kemične stvari zelo agresivne, kemične opekline grla, požiralnika in navzdol. Ni je nam uspelo rešiti. Te stvari naj bodo res nedosegljive tako živalim kot tudi otrokom.
Okna na 'kip' in muce ne gredo skupaj!
Zadnja baza naše muce, ki jo velja omeniti, pa so okna. Velikokrat zračimo tako, da okno pripremo na previs, na preklop, ali domače povedano, na kip, to pa je močna skušnjava za take muce, ki so v stanovanju, kajti takrat vidijo priložnost, da lahko smuknejo in splezajo ven. Ker je ta prehod zelo ozek, se hitro ujamejo v ta 'v'. Če nas ni doma, lahko obvisijo tudi po nekaj ur. Medtem ko se skušajo rešiti, lahko pride do poškodb živcev, do poškodb notranjih organov, do pretrganja diafragme, se pravi trebušne prepone, ki služi pri dihanju. Pri zračenju priporočamo, naj bodo okna na stežaj odprta, muca pa naj ne bo v tem prostoru. Pozor, okna na kip in muce ne gredo skupaj!

Ob mrzlih mesecih je treba biti pozoren na parkirane avtomobile. Poglejmo pod kolesa, poglejmo oziroma poropotajmo po pokrovu avtomobila, če je kakšna živalca tja zašla, da se bo lahko pravočasno umaknila.

Na mačke v domovih pretijo številne nevarnosti
Na mačke v domovih pretijo številne nevarnosti