Foto:
Foto:
Dan 1. brigade slovenske vojske

Na slovesnosti, ki sta se je med drugimi udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman, je premier Borut Pahor poudaril, da je 1. brigada od leta 1998 do danes iz količinsko in organizacijsko-formacijske, skorajda simbolične brigade, prerasla v enoto, ki ima vse značilnosti sodobne vojaške enote brigadne ravni.

Pahor je še spomnil, da je brigada uspešno prestala prvo veliko količinsko zmanjšanje vojske po vstopu Slovenije v partnerstvo za mir, profesionalizacijo ter vstop v Nato. Pri tem "je postala še močnejša in prva enota SV-ja", je dejal.

Ob tem je spomnil, da je bilo decembra 1998 v brigadi 268 pripadnikov stalne sestave, danes pa jih ima okoli 2000, skupaj s prostovoljno pogodbeno rezervo pa tja do 2500. Prav tako enoto sestavljajo štirje bataljoni, pri bojnem delovanju jo lahko po potrebi dopolnjuje 72. brigada, v zadnjih desetih letih pa je šlo skozi njene vrste "kar pet pomembnih drugih enot SV-ja", je spomnil Pahor.

Prva v celoti poklicna enota vojske
Ob tem je tudi spomnil, da je bila brigada prva v celoti poklicna enota vojske. Njen 10. motorizirani bataljon je bil med drugim prva enota vojske, ki je bila oblikovana po Natovih standardih, njeni pripadniki pa so sodelovali na prvi misiji v organizaciji ZN, hkrati pa je prva enota vojske, ki je lani hkrati sodelovala na kar dveh večjih vojaških vajah v tujini, je Pahor naštel nekaj posebnosti enote in dodal, da je 1. brigada tako danes upravičeno prva enota SV-ja.

Na koncu je premier vsem zbranim gostom in pripadnikom SV-ja zaželel tudi vesel božič in srečno novo leto. Na slovesnosti so sicer podelili tudi osem medalj 1. brigade za vestno in vzorno delo v brigadi.

Zametki 1. brigade segajo v leto 1990, ko je bila v Kočevski Reki ustanovljena zaščitna brigada nove Teritorialne obrambe. Brigada se je leta 1992 preimenovala v 1. specialno brigado Moris, ki se je pridružila 10. bataljonu za mednarodno sodelovanje. Tako formirana nova skupna enota je pred desetimi leti dobila ime 1. brigada Slovenske vojske, ki ji danes poveljuje brigadir Bojan Pograjc.

C. R.

Dan 1. brigade slovenske vojske