Slovesnost je potekala v Viteški dvorani gradu Brežice. Foto: Twitter/Borut Pahor
Slovesnost je potekala v Viteški dvorani gradu Brežice. Foto: Twitter/Borut Pahor

V viteški dvorani gradu Brežice je potekala osrednja slovesnost ob stoletnici slovenskega vojaškega letalstva, na kateri je bil osrednji slavnostni govornik predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Borut Pahor. Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918.

Po podatkih ministrstva za obrambo pripadniki letalskih enot Slovenske vojske svoj dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet ljubljanske letalske stotnije, ki je 12. januarja leta 1919 izvedla izvidniški polet nad Koroško. Poletela je s tremi dvosedežnimi letali, pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič pa sta takrat obstreljevala avstrijske enote.

"Sto let po začetku razvoja slovenskega vojaškega letalstva moramo zbrati vse izkušnje, znanje, modrost in odkritost teh stotih let, da ugotovimo, kateri ukrepi glede našega oboroževanja in pripravljenosti so neizogibni, prepotrebni, elementarni, da se bodo ljudje, ki jim odgovarjamo, počutili varno. Slovenski človek si lahko, če država odpove, marsikaj uredi sam razen ene stvari, in to je varnost," je Pahor povedal na slovesnosti. Poudaril je pomen medsebojnega zaupanja in spoštovanja različnih mnenj.

V ljubljanski in mariborski stotniji, ki so ju pod okriljem enot generala Rudolfa Maistra ustanovili 14. in 15. decembra 1918, so sicer leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.

Slovensko vojaško letalstvo je danes sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. V njegovi sestavi so osem večnamenskih helikopterjev Bell-412, štirje večnamenski transportni helikopterji AS 532 AL Cougar, dve transportni letali Pilatus PC-6 Turboporter in transportno letalo L-410 Turbolet. Letalska šola pa premore štiri helikopterje Bell-206 Jet Ranger, dve letali Zlin 143L, osem letal Zlin 242L in devet letal Pilatus PC-9/9M.