Testiranje patrij na vadišču na Počku. Foto: MMC RTV SLO
Testiranje patrij na vadišču na Počku. Foto: MMC RTV SLO


Podpisniki peticije zahtevajo, da se na poligonih Poček in Bač prenehajo vojaške aktivnosti, da se postopek sprejemanja Državnega prostorskega načrta (DPN) za Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna prekine in da država pristopi k sanaciji prostora na omenjenem poligonu.

Predstavnik civilne iniciative Jože Smrdel je povedal, da so na današnjem srečanju predstavili poglede obeh strani. "Razjasnili smo, kakšna je slika. Imeli smo občutek, da so pravzaprav zdaj šele dobili pravo sliko, za kaj gre," je dejal.

V iniciativi nezadovoljni z načinom komuniciranja
Predstavniki ministrstva in civilne iniciative so se pogovarjali o samem DPN-ju, o tem, "kaj pomenijo vojaške aktivnosti na tem področju, kakšno je razmišljanje med ljudmi, kako so obremenjeni s temi stvarmi in kaj to pomeni za nas nasploh in za naravo", je pojasnil Smrdel. Dodal je še, da do "zdaj z ministrstvom direktno nismo imeli nobene komunikacije, kar se pa tiče same razgrnitve plana in komunikacije z občani nasploh, pa nismo ravno zadovoljni z načinom komuniciranja".
Poslanec LDS-a Anton Anderlič je na ministrico za obrambo danes naslovil poslansko vprašanje, ali je širitev in infrastrukturna posodobitev vadišča "res potrebna, smotrna in nujna, zlasti v luči večih sporazumov za usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske v tujini". Zanima pa ga tudi, kakšna bo končna cena projekta.