Protestniki so s transtaprenti vladi med drugim sporočili
Protestniki so s transtaprenti vladi med drugim sporočili "Vzgajamo otroke, ne pasemo ovc." in "Za pošteno delo, pošteno plačilo." Foto: BoBo
Pomočnice
Pomočnice vzgojiteljic imajo ob uvrstitvi v nizek 19. plačni razred tudi zelo omejene možnosti napredovanja. Foto: BoBo
Pomočnice vzgojiteljic protestirale pred vlado

Protest sta pripravila Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikat VIR). Na protestu je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj poudaril, da se država hvali z najboljšimi vrtci v Evropi, pomočnicam vzgojiteljic pa ponuja mizerijo

Osnovni plačni razred pomočnice vzgojiteljice je trenutno 19., kar je okoli 650 evrov, pri tem pa lahko napredujejo le za 10 plačnih razredov. Čeprav po zakonu spadajo med strokovne delavke v vrtcu, ne morejo napredovati v nazive.

Skrajni čas za odpravo pomanjkljivosti plačnega sistema
Po besedah sekretarja Sindikata VIR Bojana Hribarja so se na shodu zbrali zato, ker zahtevajo dostojno plačilo, dvig plač in zmanjšanje razlike med pomočnico vzgojiteljice in vzgojiteljico, a ne na račun slednjih. "Skrajni čas je, da to pomanjkljivost plačnega sistema končno odpravimo,"
je pozval.

Pomočnice vzgojiteljice je prišel na shod podpret predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Podporo sta jim izrekla tudi predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Šolska ministrica je solidarna z vzgojiteljicami
Vrednotenje dela pomočnic vzgojiteljic je ena od anomalij, ki seže zelo dolgo nazaj in je prav, da se uredi, je po današnji seji vlade dejala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Pomočnice vzgojiteljic pa je, kot pravi ministrica, vlada pripravljena sprejeti.

Ministrica priznava, da so pomočnice od leta 2009 dobivale dodatne naloge, ki pa niso bile ovrednotene. Spomnila je, da so se s pomočnicami sestali že julija in da so pripravili vse ustrezne podlage, za katere so pristojni na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, in jih posredovali ministrstvu za javno upravo. Ministrstvo za izobraževanje predlaga napredovanje pomočnic za dva plačna razreda, podlage pa obravnavajo aktivno, je povedala.

Opozorila ministra za javno upravo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar dejal, da je bila pobuda za višje plače sicer dana, a so v skladu z dogovorom, ki so ga podpisali s sindikati, zavezani, da vse anomalije plačnega sistema rešujejo enotno. Tako po njegovih besedah niti nimajo mandata, da bi posebej reševali posamezne poklicne skupine, zato zahtev šolskih sindikatov, ki želijo ravno to, ne razume. Dodal je, da "takoj, ko spremenimo eno delovno mesto, je to povezano z drugimi delovnimi mesti in skupinami".

Spomnil je tudi, da je imela delovna skupina, v okviru katere predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade iščejo rešitve za odpravo plačnih anomalij, že 18 srečanj, obravnavala je več kot 700 delovnih mest, tudi pomočnic vzgojiteljic. Srečali so se tudi v sredo in se dogovorili, da bodo v ponedeljek, ko se nadaljujejo splošna pogajanja o ukrepih na področju plač v javnem sektorju v naslednjih dveh letih, predstavili napredek tudi glede odprave anomalij.

Glede na to, da dvig plač pomočnic vzgojiteljic pomeni višje stroške za občine, je Koprivnikar v preteklih dneh dopustil tudi možnost vnovičnega odprtja pogajanj z občinami glede višine povprečnine.

Pomočnice vzgojiteljic protestirale pred vlado