Pobudo za sodelovanje ministrstev so dali veterani. Foto: RTV SLO
Pobudo za sodelovanje ministrstev so dali veterani. Foto: RTV SLO
Priprave na obletnice v teku

Pobudo sta dali vodstvi Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever. V počastitev obletnice Manevrske strukture narodne zaščite, ki je leta 1990 sodila med ključne oblike skrivne oborožene zagotovitve priprav na slovensko samostojnost, se bodo zvrstili številni dogodki. S sodelovanjem obeh veteranskih organizacij želijo tudi simbolično izraziti, da je do samostojnosti privedlo sodelovanje vseh udeleženih akterjev, je poročal Radio Slovenija.

Organizatorji si bodo pri tem prizadevali za razširitev pomena praznovanja 20. obletnice obrambnih priprav na osamosvojitev še na druge strukture.

Prireditve od maja do oktobra
Prireditve bodo potekale od maja do začetka oktobra. Že v soboto bo v Mariboru potekala okrogla miza o vlogi manevrske strukture pri osamosvajanju Slovenije, v ponedeljek pa bo na ministrstvu za obrambo tudi sprejem za organizatorje narodne zaščite, ki ga pripravljata obrambna ministrica Ljubica Jelušič in notranja ministrica Katarina Kresal. Osrednja proslava ob obletnici bo septembra v Ljubljani. 4. oktobra, na dan, ko je bila manevrska sktruktura formalno razpuščena oziroma predana pod poveljstvom Teritorialne obrambe, naj bi sledil še strokovni posvet.

Priprave na obletnice v teku