Tako je leta 2005 Janša odkril spomenik ob proslavi mejnikov slovenske samostojnosti. Foto: BoBo
Tako je leta 2005 Janša odkril spomenik ob proslavi mejnikov slovenske samostojnosti. Foto: BoBo

Premier Janez Janša je poudaril, da je bila takrat sprejeta najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije. Enotnost, ki je bila dosežena takrat, pa bi bila potrebna tudi za ubranitev suverenosti danes. "Tudi danes gre za vprašanje suverenosti, in sicer za nevarnost, da postanemo preveč odvisni od tistih, pri katerih smo se v zadnjih letih pretirano zadolžili," je izpostavil Janša.
Dodal je, da se je zdajšnja vlada po zgledu povezovalnosti iz časa Demosa trudila, da ukrepe, ki so nujno potrebni za izhod iz krize in dolgoročno stabilizacijo razmer v Sloveniji, čim bolj uskladi s socialnimi partnerji in politično opozicijo.
Spomnil je, da je bil predlog za skupno partnerstvo za izhod iz krize in razvoj zavrnjen. Ob tem pa upa, "da bodo naslednji dnevi in tedni prinesli enak razplet kot po srečanju Demosovega poslanskega kluba v Poljčah, ko je bila ta zgodovinska politična odločitev podprta tudi od ostalih političnih sil, in da slovenska suverenost ne bo ogrožena".

9. in 10. novembra leta 1990 so se v Poljčah na Gorenjskem zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci. Sprejeli so odločitev za razpis referenduma, na katerem bi se ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in ustanovitvi samostojne države Slovenije.