Pred 23 leti je slovenska skupščina razglasila izide referenduma o odcepitvi od Jugoslavije. Foto: BoBo
Pred 23 leti je slovenska skupščina razglasila izide referenduma o odcepitvi od Jugoslavije. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
"Sodelovanje in enotnost nas bosta zagotovo pripeljala do skupnega cilja, to pa je suverena, solidarna in pravična družba. Praznujmo dan samostojnosti in enotnosti z mislijo, da je Slovenija domovina vseh njenih državljanov, solidarna, strpna in pravična. Tako smo si zamislili pred 23 leti in takšno gradimo tudi danes," je v svoji poslanici povedala premierka Alenka Bratušek. Foto: MMC RTV SLO
Dan samostojnosti in enotnosti

vi.

Plebiscit je potekal 23. decembra 1990, da je bil uspešen, pa je bilo znano istega dne nekaj po 22. uri, ko so volilne komisije preštele nekaj več kot 60 odstotkov glasov. Končni izidi so pokazali, da se je glasovanja udeležilo 93,2 odstotka volivcev, od teh pa jih je 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh volivcev) glasovalo za osamosvojitev. Izide plebiscita je skupščina razglasila tri dni pozneje, 26. decembra 1990.

Na podlagi te odločitve je tedanja slovenska politika določila, da v šestih mesecih pripravi vse potrebno za razglasitev samostojne države. Na dan, ko je takratna slovenska skupščina pred 23 leti razglasila izide referenduma o odcepitvi od Jugoslavije, v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Kot je v Drugi jutranji kroniki na Radiu Slovenija povedala Nataša Mulec, je zanos, ki ga je bilo čutiti pred 23 leti, danes zbledel. "Velike projekte, kot je vstop v Nato, Evropsko unijo in prevzem evra, je zamenjal boj s finančno in gospodarsko krizo, v kateri se je tako kot ves svet znašla Slovenija tudi in predvsem zaradi apetitov elit, zaradi katerih je Slovenija danes drugačna, kot se je pričakovalo pred 23 leti, ko je večina še lahko sanjala o tem, da bo Slovenija postala druga Švica," je razmišljala.

Bratušek: Nismo na cilju, smo pa na pravi poti
Podobno je v svoji poslanici izpostavila tudi premierka Alenka Bratušek. "Tudi letos je bila suverenost naše države pomembno vprašanje. Slovenija je bila pred izzivom, ali bomo svoje težave reševali sami na način, kakor si ga bomo izbrali sami, ali pa nam bodo način reševanja napačnih preteklih odločitev v prihodnje narekovali in določali v drugih prestolnicah. Enako kakor pred triindvajsetimi leti smo se tudi letos odločili za svojo pot in potrdili željo po samostojnosti in suverenosti," je zapisala.

Premierka je zapisala še, da je kriza v Sloveniji odprla pomembna vprašanja, po kakšni poti si želimo hoditi v prihodnosti, in da je sama prepričana, da potrebujemo močno socialno in solidarno državo. "Cilji, ki smo si jih zadali kot družba, niso visokoleteči. So realni in dosegljivi. Slovenija bo država, kjer ima solidarnost prednost pred egoizmom in kjer je sodelovanje bolj cenjeno od lastnih interesov," je še zapisala.

"Danes še ne moremo reči, da smo na cilju, lahko pa rečem, da smo zopet na pravi poti. Sodelovanje in enotnost nas bosta zagotovo pripeljala do skupnega cilja, to pa je suverena, solidarna in pravična družba," je še sklenila premierka ter državljanom in državljankam čestitala ob prazniku.

Osrednja slovesnost že v petek
Osrednja državna proslava in slavnostna seja državnega zbora sta potekali v petek. Na slovesnosti je glavni govornik, predsednik DZ-ja Janko Veber, poudaril, da moramo v Sloveniji vzpostaviti nov, pozitiven odnos do lastne države in vrniti izgubljeno vero v predstavniško demokracijo. Izrazil je tudi prepričanje, da zmoremo in da smo sposobni - sami in brez tuje pomoči - nadaljevati zgodbo o uspehu.

Posamezne proslave ob dnevu državnosti bodo potekale tudi danes, škofje pa bodo ponekod darovali maše za domovino. Koprski škof Jurij Bizjak bo imel mašo za domovino najprej v Hrastovljah, zvečer pa še v Postojni. V Vipavi bo mašo za domovino daroval upokojeni škof Metod Pirih.

Dan samostojnosti in enotnosti