Slovenska vojska bi lahko aktivirala svojo premično bolnišnico Role 2. Foto: BoBo
Slovenska vojska bi lahko aktivirala svojo premično bolnišnico Role 2. Foto: BoBo

Po srečanju štirih predsednikov sta se za ta ukrep znova zavzela predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša, ki je poudaril, da je slovenska policija s svojimi resursi na veliki preizkušnji, in pri tem spomnil na nove nadzorne točke na meji z Avstrijo.

V zdajšnjih razmerah je po njegovem mnenju navzočnost policije nujno potrebna zaradi splošne varnosti prebivalstva, zaradi česar lahko manj sil angažira na južni meji, kjer pa potrebe naraščajo.

"Pomoč Slovenske vojske je v tem trenutku pravzaprav edina kapaciteta, ki jo imamo na razpolago. Slovenske vojske, kolikor je pač sploh imamo, ne potrebujemo na ulicah, tudi če bi jo souporabili na ulicah, jo imamo mogoče za tri večje ulice v Ljubljani," je ilustriral.

Tudi Pahor, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil, takšno odločitev podpira. "Zdi se mi smiselno, da vojska priskoči na pomoč policiji pri varovanju južne meje, tako da lahko policisti opravljajo druge naloge vsepovsod po naši domovini," je dejal.

Janša in Pahor znova za aktivacijo izrednih pooblastil vojski. Foto: STA/Daniel Novakovič
Janša in Pahor znova za aktivacijo izrednih pooblastil vojski. Foto: STA/Daniel Novakovič

Predlog potrebuje dvotretjinsko večino

Minister Hojs je predlog aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi vojski podelil izredna pooblastila, sicer napovedal 18. marca, a se je nato odločil, da se o tem še pred odločanjem v DZ-ju posvetuje s poslanskimi skupinami. Predlog namreč v DZ-ju potrebuje dvotretjinsko podporo navzočih poslancev.

Tako se je v preteklih dneh že pogovoril s poslanskima skupinama SDS-a in SNS-a, kjer njegov predlog podpirajo, pa tudi s poslanci Levice, kjer imajo glede njegovega predloga največ pomislekov.

Danes so sledila srečanja s poslanskimi skupinami SMC-ja, DeSUS-a in SAB-a, v petek pa se bo Hojs sešel še s poslanci LMŠ-ja in nazadnje s poslansko skupino SD-ja. Dosedanji odzivi kažejo na to, da v opoziciji z izjemo SNS-a načelno niso naklonjeni uveljavitvi takšnega ukrepa.

Opozicija načeloma proti

V Levici so po srečanju s Hojsom tako sporočili, da vztrajajo, da bi bil ukrep pretiran, nepotreben in celo protiustaven, kar je danes v izjavi za medije ponovil tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Prvak SD-ja Dejan Židan je dodal, da je povezovanje aktivacije 37.a člena z obvladovanjem epidemije "povsem napačno". V SD-ju trenutno navedbe o aktivaciji vojske po njegovih besedah razumejo kot "najavo represije", bodo pa notranjega ministra Hojsa na pogovor vseeno sprejeli.

Poslanka LMŠ-ja Jerca Korče je ocenila, da trenutne razmere niso takšne, da "bi na zalogo, zaradi morebitne grožnje povečanega prehoda meje, aktivirali ta člen". Če bi se zadeve spremenile, pa so se v LMŠ-ju o novonastalih razmerah pripravljeni pogovoriti, je pojasnila.

V SAB-u medtem niso vnaprej proti temu, da vojska na meji pomaga policiji. "Ocenjujemo pa, da v tem trenutku še niso izpolnjeni vsi pogoji za aktivacijo tega člena," je danes dejala predsednica SAB-a Alenka Bratušek. Z ministrom Hojsom so se zato danes dogovorili, da jim posredujejo še dopolnjeno gradivo, ko bo to pripravljeno, in se takrat o tem znova pogovorijo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.