Alenka Ermenc in Tatjana Bobnar se poslavljata s čela vojske in policije. Foto: BoBo
Alenka Ermenc in Tatjana Bobnar se poslavljata s čela vojske in policije. Foto: BoBo

Policijo bo začasno prevzel Anton Travner, vojsko Robert Glavaš, OVS bo v prihodnje vodil Andrej Osolnik.

Da naslednika Alenke Ermenc vlada danes še ni imenovala in da bo njene dolžnosti začasno prevzel njen namestnik Robert Glavaš, je po seji vlade povedal predsednik NSi-ja in novi obrambni minister Matej Tonin.

Z vladnega urada za komuniciranje pa so sporočili, da bo Bobnarjevo na čelu policije kot vršilec dolžnosti nasledil Anton Travner, in sicer do imenovanja generalnega direktorja policije po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Tako Ermenčeva kot Bobnarjeva sta bili na položaj imenovani v času vlade Marjana Šarca kot prvi ženski na čelu vojske in policije v zgodovini samostojne države. Dejstvo, da sta bila oba represivna organa v ženskih rokah, je močno odmevalo tudi v tujini.

Za direktorja OVS-ja ministrstva za obrambo pa je vlada danes imenovala Andreja Osolnika, in sicer za dobo petih let.

Postopki zoper Kanglerja so bili sicer predmet posebne preiskovalne komisije državnega zbora. Foto: BoBo
Postopki zoper Kanglerja so bili sicer predmet posebne preiskovalne komisije državnega zbora. Foto: BoBo

Franc Kangler sekretar na ministrstvu za notranje zadeve

Franc Kangler, ki je bil predmet številnih sodnih in policijskih postopkov, pogosto pa je tudi kritiziral delo tožilstva in policije, je v novi vladi zasedel mesto državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, je razvidno s spletne strani ministrstva.

Novi notranji minister Aleš Hojs se ob primopredaji poslov na ministrstvu ni mogel izogniti novinarskim vprašanjem o zamenjavi Bobnarjeve in imenovanja Kanglerja na položaj državnega sekretarja. Glede zamenjave Bobnarjeve je dejal, da je ta izključno posledica njegove želje, da si v ekipo pripelje ljudi, a katerimi lahko sodeluje in jim absolutno zaupa.

Kanglerjevo imenovanje na mesto državnega sekretarja pa je, kot je pojasnil, posledica odločitve, da želi imeti ob sebi ljudi, ki so več let preživeli na policiji in ki imajo izkušnje z delom v državnih organih. Hkrati gre po Hojsovih besedah za človeka, ki je na lastni koži izkusil, kaj pomeni politično preiskovati ljudi.

Hojs je zagotovil, da se v delo policije ne bo vtikal, je pa po njegovih besedah v zvezi s primerom Kangler veliko vprašanj. "Kako je mogoče, da se delo policije na koncu izkazuje kot povsem neuspešno oz. tako, da ne privede do nekih rezultatov. Če je Kangler karkoli storil narobe, bi pričakoval, da bi v 15, 16 postopkih bilo to že zdavnaj izkazano. Če pa se izkazuje, da ni bilo nič narobe, pa dvomim, da so bili postopki zoper njega korektni," je dejal.

Predalič generalni sekretar vlade

Vlada je sprejela še nekatere druge kadrovske odločitve. Kot so zapisali v vladi, se Božo Predalič vrača na položaj generalnega sekretarja vlade in bo pristojen za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente iz zbirk generalnega sekretariata vlade. Prav tako je vlada Predaliču izdala pooblastilo za izjavljanje volje Slovenije kot edine delničarke ali edine družbenice v gospodarskih družbah.

Gorenak, Mahnič, Senčar v kabinetu predsednika vlade

V kabinetu novega predsednika vlade bo Vinko Gorenak kot državni sekretar zadolžen za koordinacijo med vlado in državnim zborom. Žan Mahnič je postal državni sekretar za nacionalno varnost, Igor Senčar pa državni sekretar za koordinacijo mednarodnih in EU zadev.

Sorodna novica Janša zavrnil govorice o karanteni: "Smiselna je le samokarantena"

Novo vodstvo urada vlade za komuniciranje

S položaja direktorice urada vlade za komuniciranje je vlada razrešila Kristino Plavšak Krajnc in za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Mira Petka. Nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi pri SDS-u bo funkcijo opravljal do imenovanja direktorja po izvedenem javnem natečaju, vendar najdlje šest mesecev.

S položaja direktorja službe vlade za zakonodajo je vlada razrešila Rada Feleta in za vršilko dolžnosti direktorja službe imenovala Katjo Triller Vrtovec. Tudi ona bo dolžnosti opravljala do imenovanja direktorja, a največ šest mesecev.

Ker je Lilijana Kozlovič postala ministrica za pravosodje, jo je vlada razrešila s položaja generalne direktorice agencije za okolje, za vršilca dolžnosti generalnega direktorja pa imenovala Iztoka Slatinška.

Prav tako je vlada sprejela sklep o določitvi števila delovnih mest, za katera se lahko v kabinetu sklenejo delovna razmerja za določen čas. V kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja vlade je tako lahko do sedem delovnih mest, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas.

Tudi v kabinetih ministrov, ki imajo po enega državnega sekretarja, je lahko do sedem takšnih delovnih mest. V kabinetu predsednika vlade število ni omejeno, ne sme pa presegati števila delovnih mest, predvidenega s kadrovskim načrtom.

Vlada je prve kadrovske poteze potegnila na nočni ustanovni seji, potem ko je DZ v petek zvečer potrdil ministrsko ekipo 14. slovenske vlade.

Vladne menjave na ključnih resorjih
Prve kadrovske menjave Janševe vlade