Lanski regres za javne uslužbence znaša 692 evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO
Lanski regres za javne uslužbence znaša 692 evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO


Do junija bo tako vlada morala zagotoviti 50 milijonov evrov, je ob robu pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja razkril minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.
Minister je sicer že sredi aprila, takoj po objavi odločitve višjega delovnega in socialnega sodišča, da mora vlada članom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) izplačati razliko do polnega lanskega regresa, napovedal, da bodo to razliko izplačali vsem javnim uslužbencem.

Ni pa bilo še povsem jasno, kdaj bo razlika dejansko izplačana. Sodišče je namreč kot rok izplačila za člane Sviza določilo 30 dni. Glede izplačila drugim javnim uslužbencev pa je minister dejal le, da vlada ne bo čakala na njihove tožbe. Zdaj je torej jasno, da bodo vsi dobili razliko izplačano v začetku junija.

Regres 692 evrov bruto
Sviz sicer ni bil edini sindikat, ki se je zaradi neizplačila polnega regresa obrnil na sodišče. Sindikati so se sklicevali na dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012, ki je določal, da se bo regres za letni dopust za leto 2012 izplačal pri plači za mesec april v znesku 692 evrov bruto. Država pa je najprej izplačilo regresa odložila, nato pa z varčevalnim zakonom večini javnih uslužbencev tudi znižala, in sicer različno glede na višino plače.