Spletna stran sklada je na vrhuncu dosegla 500 obiskov na sekundo. Foto: BoBo
Spletna stran sklada je na vrhuncu dosegla 500 obiskov na sekundo. Foto: BoBo
false
Štipendijo bodo lahko pridobili le dijaki, ki se bodo šolali na tehničnih in poklicnih šolah, med drugim tudi za poklic peka. Foto: BoBo
Razpisane štipendije za deficitarne poklice

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije bo letos prvič podelil štipendije za deficitarne poklice. Med mladimi za štipendijo, ki bo na mesec znašala 100 evrov, vlada precejšnje zanimanje.

Štipendijo za deficitarni poklic bodo lahko pridobili dijaki, ki se bodo v novem šolskem letu šolali na srednjih poklicnih in tehniških šolah, in sicer med drugim za poklice slaščičar, pek, mizar, poklice s področij gostinstva, strojništva, računalništva in kemije.

Zaradi preobremenjenosti spletna stran sklada ni delovala
Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je ob 9. uri na svoji spletni strani objavil vlogo za dodelitev štipendij, vendar je bila spletna stran zaradi preobremenjenosti in tehničnih težav nedostopna. Vlogo za pridobitev štipendije so zato objavili tudi na spletni strani ministrstva za delo. Vlogo lahko vlagatelji pošljejo tudi po pošti ali vložijo osebno na naslov sklada s pripisom za 194. javni razpis. Na skladu še opozarjajo, da morajo za mladoletne vlagatelje vlogo podpisati tudi njihovi zakoniti zastopniki

Na javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije so kljub težavam s spletno stranjo danes do 11. ure prejeli že okoli 500 vlog za štipendije, so sporočili.

Pojasnili so tudi, da imajo pri slovenskem ponudniku zakupljen največji mogoči paket gostovanja na spletni strani. Povečali so zmogljivosti do skrajnih možnosti, a žal tudi to po navedbah sklada ni zadostovalo.

Tako velikega obiska spletne strani niso pričakovali
Povprečno so letos imeli okoli 1.000 obiskov dnevno, danes pa je bilo že ob 9.30 200 dostopov na sekundo, okoli 11. ure pa po poročanju sklada že več kot 31.000. Povečan obisk je bil sicer predviden, po analizah ponudnika pa je bilo danes doseženih do 500 poizvedb na sekundo, česar v skladu niso pričakovali.

V okviru obstoječih kapacitet so se na skladu v največji mogoči meri potrudili, da bi spletna stran delovala nemoteno. "Takoj ko smo zaznali, da spletna stran ne deluje, smo vlogo objavili na spletnih straneh državnega portala e-uprava ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," so zapisali na skladu. Dodali so, da so vsem, ki so poklicali na sklad, vloge poslali tudi po elektronski pošti.

Direktor sklada Franc Pristovšek je ob tem pojasnil, da bo razpis odprt od danes do konca oktobra. Po klicih številnih dijakov in staršev, ki so se v preteklih dneh obrnili na sklad, pa gre pričakovati, da bo sklad milijon dvesto tisoč evrov, kar omogoča 1.000 štipendij, podelil veliko pred koncem razpisa. Štipendija za deficitarni poklic znaša 100 evrov mesečno.

Vloga za pridobitev štipendije preprosta za izpolnjevanje
Vloga za pridobitev deficitarne štipendije je po zagotovilih Pristovška preprosta: "Kandidati bodo lahko vlagali na obrazcu osnovne podatke, potem pa bo javni sklad na podlagi javnih pooblastil preveril te podatke v ustreznih ustanovah, zato da bo čim bolj preprosto in dostopno za vse učence." Štipendijo bo sklad podelil po načelu kdor prej odda popolno vlogo, prej dobi štipendijo, je pojasnil Pristovšek.

Štipendist, ki bo prejemal štipendijo za deficitarni poklic, bo lahko ob njej prejemal še državno ali Zoisovo štipendijo, ne pa tudi kadrovske. Dijaki, ki izpolnjuje cenzus za pridobitev državne štipendije in jo želijo prejemati od septembra naprej, morajo vlogo zanjo oddati na center za socialno delo do konca avgusta. Vloge dijakov za pridobitev Zoisove štipendije pa bo sklad sprejemal do 4. septembra.

Razpisane štipendije za deficitarne poklice