Na Bazi 20 so odkrili tudi spomenik heroju Dušanu Kvedru Tomažu. Foto: RTV SLO
Na Bazi 20 so odkrili tudi spomenik heroju Dušanu Kvedru Tomažu. Foto: RTV SLO
Proslava v Kočevskem Rogu

Med roško ofenzivo so Italijani požigali vasi in streljali talce, v taborišča na Rabu, v Gonarsu in mnoga druga pa so odpeljali cele družine. Roška ofenziva je sicer trajala od 13. julija do 3. novembra 1942, potekala pa je v 12 fazah.

V tem času so se razvneli tudi spopadi med partizani in vaškimi stražami. "Med ofenzivo so svoj kolaborantski obraz pokazali tudi mnogi dušni pastirji na Notranjskem in Dolenjskem z blagoslovom ljubljanske škofije," pravijo v ZZB NOB-ju. Po navedbah Zveze združenj borcev NOB-ja so Italijani s pomočjo vaških straž v tem času pobili več kot 1.300 ljudi.

ZZB NOB ob tej priložnosti organiziral prireditev
ZZB NOB in občina Dolenjske Toplice sta v ta namen organizirala prireditev na Bazi 20 v Kočevskem rogu. Ob tej priložnosti so odkrili tudi doprsni kip narodnemu heroju Dušanu Kvedru Tomažu, ki je bil med drugim poveljnik glavnega štaba narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB NOB-ja Janez Stanovnik, ki je roško ofenzivo označil za genocid nad slovenskim narodom.

Zgodovinar in direktor Muzeja novejše zgodovine Jože Dežman meni, da ZZB NOB nima česa praznovati, saj sam to obletnico razume kot obletnico na največje grozodejstvo italijanske vojske nad civilnim prebivalstvom med 2. svetovno vojno na slovenskih tleh. Dežman pravi še, da je to hkrati tudi obletnica državljanske vojne, pri čemer je opozoril na teror komunistične partije, ki naj bi že pred ofenzivo med Slovenci terjal več kot tisoč žrtev.

Proslava v Kočevskem Rogu