Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na tokratnem, že 75. petkovem protestu so se protestnikom pridružili tudi mladi, ki so po vsem svetu danes protestirali v opozorilo, da morajo odgovorni nehati iskati izgovore, da ne ukrepajo v dobro okolja in narave.

Oktobrina Peterin iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost je dejala, da mladi zahtevajo sistemske spremembe, ki bodo vsem omogočile dostojno življenje v skladu z omejitvami okolja.

Priprave na predvolilni čas

Protestniško gibanje pa je predstavilo načrte za predvolilni čas, ki se je, kot poudarjajo, glede na vedenje slovenskih politikov že začelo.

Napovedali so, da bodo v prihodnjih tednih in mesecih oblikovali jasne, konkretne in uresničljive zahteve do političnih strank in jim postavili preprosto vprašanje: "Ali boste upoštevali glas ljudstva?" Pri tem opozarjajo, da je potrebna močna civilna družba, ne pa novi politični obrazi in stranke.

Sorodna novica Mladi zavzeli ulice Berlina: "Titanik v letu 2021 ne bi imel težav"

Za prihodnje tedne so v okviru petkovih protestov napovedane razprave o posameznih ključnih področjih. Za prihodnji petek je tako napovedana razprava o reformi volilnega sistema, v katerem bi morali imeti večjo besedo volivci, ne pa strankokracija.

Protest se je končal z volitvami, kjer so zbrani lahko izbirali tri naj slovenske politike, najbolj škodljivega, najbolj izdajalskega in najbolj nesposobnega. Rezultate naj bi pozneje objavili na spletu.

Ljudska protestna skupščina o svojih političnih načrtih

"Že leto in pol se ugiba, ali bomo ustanovili stranko, in kot že mnogokrat do zdaj tudi danes jasno povemo, da ne bomo. Bomo pa v predvolilnem času še toliko bolj politični in vsebinski."