Obrambna ministrica Andreja Katič je na seji Odbora za obrambo zatrdila, da so slovenski vojaki dobro opremljeni. Foto: MORS
Obrambna ministrica Andreja Katič je na seji Odbora za obrambo zatrdila, da so slovenski vojaki dobro opremljeni. Foto: MORS
Žan Mahnič
Predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič je vlado znova pozval k pripravi ocene ogroženosti z vidika konvencionalnega in nekonvencionalnega vojskovanja. Foto: BoBo
Stranka modernega centra, SMC
SMC-jev poslanec Marko Ferluga je izpostavil pomen sodelovanja na misiji v Maliju, saj to pripomore k obveščenosti o migrantskih poteh. Foto: BoBo

Odbor državnega zbora (DZ) se je seznanil s poročilom o uresničevanju strategije sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah v letu 2015. Člani odbora so v razpravi poročilo večinoma označili za izčrpno in korektno. Poslanca SDS-a Anja Bah Žibert in Žan Mahnič sta opozorila na poročanje nekaterih medijev o pomanjkljivi opremljenosti vojakov. Po njunem mnenju bi morala Slovenija v času gospodarske rasti za vojsko nameniti več denarja. Ministrica Andreja Katič je njune namige, da naj slovenski vojaki ne bi bili dobro opremljeni, zavrnila.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman je potrdil ministričine besede in dodal, da pripadnike opremljajo po prioritetah, in sicer najprej poskrbijo za nove pripadnike, nato tiste na mednarodnih misijah in drugih operacijah ter nato za vse druge. Sodelovanje na misijah v tujini poteka nemoteno, pri čemer je Slovenija enakovreden partner preostalim sodelujočim zaveznikom, je zatrdil.

Spoznavanje migracijskih poti v Maliju
Marko Ferluga iz SMC-ja pa je poudaril pomen sodelovanja Slovenije na misiji v Maliju, saj to pripomore k boljši obveščenosti o migracijskih poteh.

Zunanji minister Karl Erjavec je na seji poudaril, da bo morala Slovenija tudi v prihodnje aktivno sodelovati v mednarodnih misijah, saj nam stabilnost in varnost nista dani sami po sebi. V prihodnje bo treba več pozornosti nameniti financiranju vojske, je dodal Erjavec. S tem se je strinjala obrambna ministrica, saj stopnjevanje varnostnih izzivov po njenih besedah narekuje krepitev zmogljivosti na ravni mednarodnih operacij in misij.

Zgledno sodelovanje policije in SV-ja
Sodelovanje slovenske policije na misijah v tujini je povzel državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga, ki je na primeru misije na Kosovu ponazoril zgledno sodelovanje med policijo in SV-jem. Poudaril je tudi, da si bodo v okviru kvote 15 policistov prizadevali posegati tudi po višjih delovnih mestih, kar bi še povečalo ugled naše policije in države.

Del današnje seje so namenili tudi realizaciji v tem mandatu sprejetih sklepov odbora za obrambo. Predsednik odbora Mahnič je ob več realiziranih sklepih omenil tudi enega še neuresničenega, in sicer že pred časom je odbor namreč vladi naložil pripravo ocene ogroženosti z vidika konvencionalnega in nekonvencionalnega vojskovanja. Ponovno je pozval k pripravi te ocene, saj bi v oktobru na to temo že rad sklical zaprto sejo odbora.