Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Njen protikandidat na kongresu in zdajšnji predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je v pismu članom pred sobotnim kongresom poudaril, da ne želi, da bi DeSUS vodil nekdo, ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje in ne čuti pripadnosti do DeSUS-a. Erjavca je tudi strah, da bo moral opazovati, kako so jim ugrabili stranko. Obenem je članstvo pozval, naj ne dovolijo, da bi DeSUS padel v primež drugih strank.

Pivčeva je pismo prejela kot članica sveta DeSUS-a in se sprva vprašala, ali se nanaša nanjo. Potem pa je zatrdila, da njej ne gre za kariero, saj to že ima in se zanjo tudi ne boji ne glede na izid kongresnih volitev.

Na vprašanje, ali bi v primeru zmage na volitvah šla kdaj tudi v potencialno drugo vlado, je odgovorila, da o tem ne želi govoriti, tudi razmišljala ni o tem. Prav tako je navedla, da ni imela "z nikomer ne z leve ne z desne strani" nobenih pogovorov. "Smo partner sedanje koalicije, mislim, da v koaliciji in tudi s predsednikom vlade sodelujemo dobro. Prav gotovo bodo vsa naša prizadevanja tudi v primeru moje izvolitve usmerjena v to, da ostanemo konstruktiven in močan partner te koalicije," je zagotovila. Če se v prihodnosti zgodi kaj drugega, pa ne želi špekulirati, kaj in s kom se bodo pogovarjali.

V Šarčevem karanju Erjavca ne vidi podpore

Ravnanja predsednika vlade Marjana Šarca, ki je Erjavca okaral zaradi ravnanja ob odhodu slovenskih vojakov iz Erbila, ne razume kot podpore njej. Pač pa meni, da je bil premier v predkongresnem času korekten, da v duhu predvolilnega strankarskega dogajanja s premierjem nikoli nista imela pogovora, ki bi bil namenjen temu, in da ji "na ta način tudi ni izkazal kakšne posebne podpore".

Spregovorila je tudi o sobotnem kongresu in pobudah, naj volitve predsednika spremljajo opazovalci oziroma notar. Sama je slišala, da "tak amandma prihaja s terena", da pa bi moralo biti v interesu vseh kandidatov, da ni dvoma o poštenosti volitev.

Pivčeva sicer velja za resno izzivalko dolgoletnega predsednika stranke Erjavca, se pa ves čas kampanje otepa očitkov v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Obtožbe, da naj bi prejela plačilo za delo, ki ga naj ne bi opravila, je sicer večkrat zavrnila, je pa komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je kršila predpise o integriteti, ko komisiji ni prijavila raziskovalnega dela v ZRC Bistra Ptuj in na projektu SRIPT.

Poleg Erjavca in Pivčeve za mesto predsednika stranke kandidira tudi jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar.

Koalicijski sestanek je bil "konstruktiven"

Koalicija je sicer pred sejo vlade razpravljala o zakonu o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti in o stanovanjski problematiki. Po napetostih v zadnjem tednu je bilo srečanje, na katerem pa ni bilo predsednika DeSUS-a Karla Erjavca in vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše, je bilo po ocenah partnerjev konstruktivno. Pričakovati je, da se bodo po sobotnem kongresu DeSUS-a sestali in pogovorili, kako naprej.

O odnosih v koaliciji se tokrat niso pogovarjali, je pojasnil vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, ki je ocenil, da je bil glede na vse napete situacije v tem tednu zelo dober koalicijski sestanek. Zato verjame, da se bodo predsedniki strank prihodnji teden pogovorili in bodo šli malo mirneje naprej.

Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič je ob odsotnosti DeSUS-a ugotavljal, da imajo verjetno predvolilni molk. Tudi on je srečanje koalicije označil za konstruktivno. "Če bodo naslednji sestanki, seveda tudi z DeSUS-om, potekali v takem ozračju, kot je bilo danes, se ni bati glede koalicije," je dejal.

Po njegovem mnenju je verjetno najbolje, da se koalicijski partnerji prihodnji teden sestanejo in dogovorijo, kako naprej. Predlagal bo predvsem to, da se koalicija dotakne koalicijskega sporazuma in pogleda, katere zadeve lahko enotno sprejme v zakonodajnem postopku.
Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović je na vprašanje, ali bo po kongresu v koaliciji nastala kriza, odgovoril, da demokratični proces v katerikoli stranki ne sme vplivati na vlado.

"Glede obeh ministrov iz kvote DeSUS-a pa je predsednik vlade napovedal, da se bo zaradi različnih stvari pogovoril z njima," je pojasnil Golubović.

Poudaril je še, da je zanj pomembno, da so vse stranke koalicije stabilne, "ker to pomeni, da imamo kakovostne razprave in stabilno delovanje vlade".