Ju želijo Finci stisniti v kot? Foto: MMC RTV SLO
Ju želijo Finci stisniti v kot? Foto: MMC RTV SLO

Björkqvist naj bi obenem napovedal tudi, da bodo prve obtožbe vložene šele prihodnje leto, je za TV Slovenija poročal Matej Hlebš. Novinar je skušal vse omenjene podatke tudi sam preveriti, a finski preiskovalec za njegove klice in sporočila ni bil dosegljiv.

Maja lani izdana priporna naloga zoper Cekuto in Lebana
Če te informacije držijo, gre verjetno za priporna naloga zoper Jureta Cekuto in Rudolfa Lebana. Spomnimo, da so Finci njuni aretaciji načrtovali že maja lani, tedaj sicer zato, ker po njihovih besedah nista bila pripravljena sodelovati v preiskavi. Slovenska policija uradne zahteve po prijetju obeh mož ni prejela, oba pa so Finci na koncu le zaslišali.

Tako Cekuta kot Leban se v povezavi z afero Patria omenjata že od njenega začetka. Cekuto je prvič omenil finski novinar Magnus Berglund v zdaj že znameniti oddaji Resnica o Patrii. Cekuta naj bi se po Berglundovih trditvah skupaj s poslovnežem Walterjem Wolfom na Dunaju sešel s Patriinim sodelavcem Wolfgangom Riedlom. Wolf naj bi nato s podkupnino prepričal slovenske politike, da so se odločili za finske osemkolesnike, Cekuta pa naj bi poskrbel za to, da so prikimali še uslužbenci na Morsu.
Leban osumljen jemanja podkupnin
Leban naj bi bil v afero vpleten kot svetovalec finskega podjetja pri iskanju slovenskih proizvodov, ki bi jih finsko podjetje moralo kupiti v zameno za posel z oklepniki, za kar je dobil tudi provizijo. Leban dveh pogodb s Patrio ni nikoli skrival, pri tem pa se ne strinja z navedbami, da je za svoje delo dobil pet oz. 3,6 milijona evrov - po njegovih trditvah gre za 860.000 evrov.