Marjan Miklavčič je poudaril, da se mora zadeva čim prej razčistiti. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Miklavčič je poudaril, da se mora zadeva čim prej razčistiti. Foto: MMC RTV SLO
Na You Tubu objavljeni posnetki iz sej vlad

"Vsekakor je tukaj prisoten človeški faktor, lahko notri, lahko zunaj. Dokler ne bo končana preiskava, so zadeve odprte. Tisto, kar je najbolj zaskrbljujoče, pa je, da ne vemo, kateri in kakšni podatki so zunaj in ali lahko posledično pride do izsiljevanja političnih elit slovenskega prostora," je dejal v pogovoru za TV Dnevnik.

"Gre za nezakonit poseg v tajne podatke"
Strinja se, da gre za velik škandal na državni in mednarodni ravni. "Gre za nezakonit poseg v tajne podatke in za poseg v nacionalne interese naše države, če gledamo samo vsebino posnetkov," je povedal.

Nekateri ministri so dejali, da niso vedeli, da se seje snemajo. Miklavčič dopušča, da ta možnost obstaja. "Vendar skoraj ne bi verjel," je dodal.

Pojasnil je, da za tehnično službo, ki snema vladne seje, veljajo zelo stroga pravila: "Gre za varovanje tajnih podatkov in vse osebje je preverjeno po zakonu o tajnih podatkih."

"Pahor je moralno in objektivno odgovoren"
Poudaril je, da se mora zadeva čim prej razčistiti. "To gre v smislu nacionalnega interesa naše države, po drugi strani pa je zelo nevarno, da lahko na podlagi te afere ponovno pade bonitetna stopnja naše države. Zelo koristno bi bilo, da bi se politične elite streznile in čim prej formirale novo vlado," je pozval.

"V tem primeru gre tudi za moralno in objektivno odgovornost odhajajočega predsednika vlade. Po mojem mnenju bi moral zdaj še enkrat odstopiti," je še povedal.

Kot je za TV Dnevnik poročala Nataša Markovič, naj bi obstajal zelo resen sum, da je posnet celoten mandat Pahorjeve vlade. Obstaja domneva, da so se storilci priklopili na podzemni kabel, ki prenaša zvok in sliko iz sejne sobe v snemalnico, ki je na drugi strani Gregorčičeve.

Policija je začela preiskavo, vlada je že zahtevala umik posnetkov z Youtuba, morebitne mednarodne in politične razsežnosti pa so še neizmerljive.

Na You Tubu objavljeni posnetki iz sej vlad