Memorandum, ki ga je Amnesty International predal Türku, analizira trenutno stanje človekovih pravic v svetu. Foto: MMC RTV SLO
Memorandum, ki ga je Amnesty International predal Türku, analizira trenutno stanje človekovih pravic v svetu. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Posel: Slovenija naj bo vzor EU-ju
Türk o spoštovanju človekovih pravic

Organizacija ob menjavi predsedujoče države pripravi nov memorandum, ki predstavlja stališča in priporočila o prioritetah pri spoštovanju človekovih pravic. Nataša Posel, predsednica AI Slovenija, je poudarila, da mora Evropska unija pogledati položaj človekovih pravic tudi znotraj svojih meja, saj so kriteriji za članice Unije nižji kot za države, ki so še v pristopnih pogajanjih.

Evropa preveč zadovoljna s sabo
Organizacija tudi opozarja, da je trenutno v Evropi eden izmed ključnih problemov zadovoljnost z lastnim delovanjem, hkrati pa opozarja na po njihovem mnenju najbolj žgoča vprašanja beguncev, migrantov, kršenje človekovih pravic v boju proti terorizmu in diskriminacijo.

Čeprav se po navadi v memorandumih ne dotikajo domačih tem države, predsedujoče EU-ju, so tokrat pri Sloveniji naredili izjemo in opozorili na vprašanje izbrisanih. Memorandum so predložili tudi Ministrstvu za zunanje zadeve in službi vlade za evropske zadeve.

Türk kritičen do memoranduma
Türk se je v razpravi z organizacijo strinjal, da je danes največja težava v Evropi samozadovoljnost ob tej problematiki, saj se demokracije vidijo v idealni luči. Hkrati pa je zavzel tudi kritično stališče in dejal, da ga je memorandum razočaral, saj je ostal na preveč splošni ravni, ko govori o diskriminaciji v Evropi.

"Dovoljujem si bolj kritičen ton, saj sem z Amnesty Internationalom sodeloval od leta 1972 naprej. Pričakoval bi bolj kompleten in prepričljiv prikaz. Položaj Romov je seveda problematičen, a je različen od države do države. V Sloveniji to ni tako velik problem, saj je integracija Romov v nekaterih okoljih dobra," je obrazložil svojo kritiko.

Türka ne bo na proslavi v Cankarjevem domu
Nato pa se je osredotočil na neodvisnost in avtoriteto pravosodja, ki sta po njegovem pomemben dejavnik za zagotavljanje kakovosti prizadevanj za spoštovanje človekovih pravic v vseh družbah. Pravosodni organi morajo biti sposobni, da neodvisno odločajo o težavah, ki pridejo do njih, predvsem pa se morajo njihove odločbe spoštovati, je prepričan Türk. Če tega položaja ni, nastajajo težave, kot je vprašanje izbrisanih pri nas, je še dodal.

Türk bo slavnostni govornik na sprejemu, ki ga prireja varuhinja človekovih pravic, večerne državne proslave pa ne bo mogel obiskati, ker je že pred časom obljubil, da bo častni gost na neki drugi prireditvi.

Ana Svenšek

Nataša Posel: Slovenija naj bo vzor EU-ju
Türk o spoštovanju človekovih pravic