Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se je v zadnjih dneh znašla v središču očitkov o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju.

"Opravili smo temeljit pregled, kako je potekal nakup letalskih vozovnic. Dejansko ugotavljamo, da imamo nekaj organizacijskih težav, ki jih bomo v najkrajšem mogočem času odpravili oziroma smo odpravo teh težav že začeli, hkrati pa smo ugotovili sume na kar nekaj nepravilnosti v primeru izdaje moje letalske vozovnice, zato smo že stopili v stik z agencijo, ki je letalsko vozovnico prodala," je pojasnila ministrica in dodala, da če agencija ne bo kooperativna, so pripravljeni iti tudi v tožbo.

"Ugotavljamo, da nakupi letalskih vozovnic, kot jih že leta poznamo v državni upravi, niso optimalni, zato bom v najkrajšem mogočem času vladi predlagala spremembo načina nakupa letalskih vozovnic," je napovedala.

Arčon: Godi se ji krivica

Vez med ministrico za javno upravo in premierjem je očitno še vedno trdna. Grozi ji sicer interpelacija. Njena avtoriteta je v javnosti načeta – 15-dnevno službeno potovanje s sodelavkami v ZDA in 10-milijonski javni razpis za krepitev državljanskih pravic. Mar ni normalno delovanje ministrice v teh razmerah povsem onemogočeno? "Ne. Mislim, da je današnja novinarska konferenca ministrice Sanje Ajanović Hovnik zelo jasno pokazala tudi drugo plat. Mislim, da sta naša dolžnost in odgovornost, da se ne odzovemo takoj na neke domneve, ki pridejo v javnost in ki jih mediji spretno izkoristijo, da se navidezno ustvari afera. Je že dobila etiketo, da je kriva. Mislim, da je danes zelo argumentirano s točnimi datumskimi pojasnili, kdaj je kaj storila, prijavila svoja ravnanja tudi na KPK in bo spoštovala odločitev pristojne komisije. Pojasnila je, da nima česa skrivati, zelo jasno je povedala, da ima čisto vest. Verjemite mi, poznam jo zelo dobro, Sanja je zelo strokovna, zelo etična, zelo delovna oseba, prepričan sem, da se ji v tem primeru godi krivica," je v Odmevih na vprašanje voditelja Igorja Berganta odgovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Podpredsednik Svobode Arčon o spremembah v vladi

Agencija prodala vozovnico za ekonomski razred po ceni poslovnega razreda

Visoka cena ministričine letalske vozovnice za New York, stala je več kot 3600 evrov, je bila posledica dejstva, da sta bili junija sprva kupljeni dve vozovnici za poslovni razred, ena je bila nato tudi odpovedana. Služba ministrstva, ki je organizirala pot, je ugotovila, da ne morejo zagotoviti hitrega prestopa v Frankfurtu. Zato so spremenili polet, ministrica je letela v ekonomskem razredu, agencija pa tega ni upoštevala in cena je ostala enaka, kot je bila za poslovni razred, je med drugimi razložila ministrica.

Vlada je, kot poroča STA, na tokratni seji sprejela sklep, da naj ministrstvo za javno upravo, v sodelovanju z ministrstvom za finance, do konca leta pripravi načrt za zmanjšanje materialnih stroškov službenih potovanj za najmanj 15 odstotkov.

Samoprijava KPK-ju

Glede domnevne netransparentnosti v razpisu pa je ponovila, da je ravnala zakonito in transparentno.

"Žal mi je, da je padla senca dvoma na ta razpis, ki so ga strokovne službe ministrstva za javno upravo skupaj s petimi ministrstvi skrbno pripravljale, oblikovale in vodile z najboljšimi cilji. Kot ministrica imam popolnoma čisto vest, res sem bila lastnica podjetja Smart Center, česar pa tudi nikoli nisem skrivala. Če bi želela to skriti, deleža podjetja vsekakor ne bi prenesla na svojo mamo kot lastnica poslovnega deleža. Mama ni sodelovala v poslovanju podjetja, je samo solastnica v poslovodstvu organa, v poslovodstvu podjetja ni nikoli delovala, tudi sama nimam nobenih podatkov o poslovanju tega podjetja," je pojasnila ministrica in zagotovila, da se podjetje Smart Center nikoli ni prijavilo na noben razpis ministrstva za javno upravo.

Na razpis se je prijavil Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi ministričina nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerica Kaja Primorac. Vendar, kot je dejala Ajanović Hovnik, sta se njuni poti lani razšli in nista več v komunikaciji.

"Ne le, da za zavod, ki ga vodi, ne veljajo nobene formalne omejitve poslovanja, tudi ni nobenega razloga, da bi bila prijava tega zavoda kakor koli sporna. Razpis so pisale strokovne službe, vloge je ocenjevala strokovna komisija. O tem, da je IPES med prejemniki sredstev, sem izvedela šele 5. septembra, v času trajanja razpisa," je dejala in dodala, da je šele 21. septembra izvedela, da je Smart Center sodeloval z drugimi prijavitelji na ta razpis.

"O tem sem bila obveščena, ko me je o tem obvestila Kaja Primorac, in to obvestilo, to informacijo sem takoj predala pristojnim službam ministrstva za javno upravo, pa tudi Komisiji za preprečevanje korupcije, torej sem že podala samoprijavo in zaprosilo za napotilo, kako ravnati v tem primeru," je še pojasnila.

Ministrica je glede morebitne razveljavitve omenjenega razpisa pojasnila, da se je najprej pojavil sum na nepravilnosti pri dveh prijaviteljih, potem se je ta sum nekako širil. "Prav iz tega razloga, ker pač ne vemo, koliko nepravilnosti naj bi pravzaprav bilo, je mogoče na mestu razmislek, ali je mogoče razveljaviti celotni razpis oziroma kakšna so sploh mogoča postopanja v tem primeru. Podpisala in naročila sem revizijo celotnega postopka, torej priprave izvajanja razpisa," je dejala.

Premier Golob ji še vedno zaupa

Kar pa se tiče interpelacije, ki jo je napovedal SDS, je dejala, da se bo odzvala, ko bo vedela, kaj točno se ji v interpelaciji očita. "S predsednikom vlade sva govorila včeraj, v tem trenutku še vedno uživam zaupanje predsednika vlade, v tem trenutku je zadovoljen s predstavljenimi odgovori, s koalicijskimi partnerji se bom sešla v najkrajšem mogočem času," je povedala.

Pogajanja z javnim sektorjem niso ogrožena

Na vprašanje glede nadaljevanja prekinjenih pogajanj z javnim sektorjem o odpravi plačnih nesorazmerij, kjer je vodila vladno pogajalsko skupino, je odgovorila, da pogajanja v tem trenutku potekajo.

"Pogajanja zaradi mene niso nikakor ogrožena. V tem tednu potekajo sestanki delovne skupine, v ponedeljek predvidoma ob 14. uri se bodo nadaljevala pogajanja centralne pogajalske skupine. Ne vidim nobenih izzivov zaradi teh zadev, ki krožijo v javnosti, socialni dialog ni ustavljen. Verjamem, da smo na koncu teh pogajanj. Seveda ostajajo nekatera vprašanja odprta, ampak verjamem tudi, da si tako vladna kot tudi sindikalna stran prizadevamo za sklenitev dogovora, torej rešitve, ki bodo v zadovoljstvo vseh," je še poudarila ministrica za javno upravo.