Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo
Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je v središču očitkov sprva znašla zaradi visokih stroškov službene poti petčlanske delegacije ministrstva v New York, za katero je država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. Od tega so potovalni stroški znašali 13.412 evrov, stroški hotelskih nastanitev 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk foruma pa 3000 evrov. Ministrica je navedbe o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva v preteklih dneh zavrnila in stroške ocenila kot razumne.

V zadnjih dneh pa se je znašla tudi sredi dvomov o transparentnem razdeljevanju javnih sredstev.

Ministrstvo je namreč konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti 10,6 milijona evrov. Med največjimi prejemniki sredstev je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru, ki ga vodi Kaja Primorac, nekdanja poslovna partnerica ministrice Ajanović Hovnik.

Očitki ministrici za javno upravo

V prvem krogu, ki se je iztekel 15. maja, je bilo za sofinanciranje projektov in programov nevladnih organizacij na razpolago približno 6,9 milijona evrov sredstev. Javno odpiranje vlog so na ministrstvu izvedli 19. maja. Po navedbah ministrstva je nato komisija pregledovanje in ocenjevanje vlog začela 20. julija, dan zatem pa potrdila predlog prejemnikov sredstev za sofinanciranje na razpisu. Ministrica je nato 27. julija podpisala spremenjen javni razpis. Dan zatem je komisija na seji potrdila razširjen predlog prejemnikov sredstev za sofinanciranje na razpisu, ker so na sklopih A1, A2, B, C, D1, D2 in E1 ostala presežna sredstva, ki so se skladno s spremembo javnega razpisa prenesla na sklop E2, pojasnjujejo na spletnih straneh ministrstva.

V sredini avgusta je ministrstvo izdalo 48 sklepov o izboru. Ministrstvo sicer z nobenim od izbranih upravičencev še ni podpisalo pogodbe.

Gre za razpis, ki se je pod drobnogledom javnosti znašel po poročanju medijev, najprej zato, ker je največ sredstev dodeljenih zavodu CER partnerstvo, ki so ga ustanovile družbe Petrol, Slovenijales in Knauf Insulation. Med največjimi prejemniki sredstev pa je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), pripadlo mu je 300.000 evrov. IPES vodi nekdanja ministričina tesna sodelavka Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart Center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik. Kot je poročala TV Slovenija, je solastnica podjetja zdaj ministričina mama Dragana Marjanović.

Po poročanju Mladine je Primorac kot direktorica podjetja Smart Center pri pripravi dokumentacije za ta razpis pomagala še štirim nevladnim organizacijam, ki so tudi bile uspešne na omenjenem razpisu. Za pripravo razpisne dokumentacije jim je zaračunala provizijo v vrednosti sedmih odstotkov zneska, pridobljenega na razpisu.

Kaja Primorac je za TV Slovenija povedala, da ministričina mama v vodenje podjetja ni vključena. "Ministričina mama, torej Dragana Marjanović, v samo poslovanje podjetja ni vključena in iz tega razloga tudi ni bila nikoli obveščena o tem, da sta bili konkretni pogodbi sklenjeni," je dejala Primorac.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da je ministrica kot predstojnica ministrstva zgolj podpisala razpisno dokumentacijo in na predlog strokovne komisije tudi nadaljnje spremembe dokumentacije, ni pa nikoli sodelovala v nobeni fazi odločanja.

Pogovor s Sanjo Ajanović Hovnik v Odmevih

KPK bo uvedel predhodni preizkus

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so v primeru ministričine službene poti v New York že uvedli predhodni preizkus, preverjajo informacije in razpoložljivo dokumentacijo, so pojasnili. Uvedbo predhodnega preizkusa pa napovedujejo tudi v primeru omenjenega razpisnega postopka.

Predsednik Vidmar: Komisija ministrstva predhodno ni obveščala

Razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij je bil izveden skladno z veljavnimi predpisi, vodstvo ministrstva za javno upravo pa ni vplivalo na delovanje in odločitve strokovne komisije, zatrjuje njen predsednik Luka Vidmar. Komisija vodstva ministrstva tudi ni predhodno seznanjala s prejemniki sredstev, je dejal.

Predsednik strokovne komisije za izvedbo postopka omenjenega javnega razpisa Vidmar je na novinarski konferenci zatrdil, da se zadnje dni v medijih pojavljajo netočne navedbe o izvedbi javnega razpisa.

Ta je bil izveden skladno z veljavnimi predpisi, vodila ga je komisija v sestavi predstavnikov šestih ministrstev, njihovo delo pa je bilo transparentno, je zatrdil. Hkrati je zavrnil namigovanja o vplivu vodstva ministrstva za javno upravo na sam potek razpisa. Kot je navedel, je komisija razpis spremenila 27. julija, saj je bilo že na predhodnih sejah komisije večkrat poudarjeno, da je treba razpis spremeniti zaradi premajhnega števila vlog na nekaterih sklopih in prevelikega števila vlog na drugih.

Komisija pred potrditvijo prejemnikov sredstev za sofinanciranje s tem predhodno ni seznanjala vodstva ministrstva za javno upravo in je bilo to o tem obveščeno šele po potrditvi predloga na seji komisije, je še v današnji izjavi zatrdil Vidmar. Vsa dodatna novinarska vprašanja na temo razpisa je sicer večkrat zavrnil.

Koalicija ministrico podpira, ob tem pričakuje, da svoje naredijo pristojni organi

Kot kaže, pa vsaj za zdaj omenjeni očitki niso zamajali koalicijske podpore ministrici. Poslanka Svobode Tereza Novak je danes zatrdila, da Ajanović Hovnik uživa polno zaupanje poslanske skupine, njena pojasnila glede vloge pri omenjenem razpisu pa so tehtna in argumentirana. "Ministrica ni bila vključena v proces, v komisijo, v dodeljevanje tudi ni bil vključen nihče iz njenega kabineta," je Novak ponovila četrtkova pojasnila ministrstva za javno upravo. Kakršne koli morebitne nepravilnosti, za katere je sicer sama prepričana, da jih ni bilo, pa lahko po njenih besedah raziščejo pristojni organi.

Sorodna novica Inštitut v lasti ministričine dolgoletne sodelavke v nenavadnih okoliščinah dobil 300.000 evrov

Ob tem je še dodala, da "vendarle živimo v Sloveniji in vsi vemo, da če se sreča deset ljudi, se verjetno dva od teh že poznata". Glede poti delegacije ministrstva v New York pa je poslanka Novak poudarila, da je Slovenija del širšega sveta. "Želimo imeti uradnike in politike, ki razumejo ta svet. Tudi naše odločitve znotraj Slovenije niso popolnoma neodvisne od tega, kar se zunaj dogaja. Prav je, da se tudi uradniki izobražujejo, imajo stike z zunanjim svetom," je dejala.

"Pričakujemo, da bodo v najkrajšem času vsi pristojni organi opravili svoje delo. Glede na izsledke teh ugotovitev se bomo nato pogovarjali," pa je dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Hkrati v Levici pričakujejo, da bo premier na podlagi teh ugotovitev tudi sprejel ustrezno odločitev.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je ob tem v četrtek ob odhodu s seje vlade dejala, da mora vsak minister zase pojasniti potne stroške, kar je ministrica storila. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan iz vrst SD-ja pa je med drugim dejala, da gre za napihovanja, saj "smo sredi pogajanj s sindikati in seveda vsaka taka afera pride prav".

Tudi premier Robert Golob je vsaj za zdaj ministrici v javnosti pokril hrbet. "Če je največji državni problem pot ministrice v New York za 6000 evrov, živimo v srečni državi," je dejal na začetku tedna.

NSi dodatna pojasnila pričakuje na seji komisije za nadzor javnih financ

Drugače od koalicije so se pričakovano odzvali v opoziciji. Ker menijo, da je bilo v povezavi s potjo delegacije ministrstva za javno upravo več "spornih vidikov", v stranki NSi več pojasnil od ministrice pričakujejo na seji komisije za nadzor javnih financ. Med drugim jih zanima, zakaj se je ob ministrici julijskega foruma o trajnostnem razvoju v New Yorku udeležila še štiričlanska delegacija ministrstva, čeprav je bilo mogoče konferenco spremljati tudi na daljavo. V roku treh delovnih dni tako zahtevajo poročilo ministrice o dejavnostih posameznih članov delegacije po posameznih dneh, razloge za udeležbo in natančno specifikacijo stroškov.

Sorodna novica Ministrica za javno upravo v New Yorku. Službeno udejstvovanje ali izlet tesnih sodelavk?

Hkrati pričakujejo tudi pojasnilo vlade, zakaj se je ob že omenjenih članih delegacije ministrstva za javno upravo foruma udeležilo nekaj drugih članov ministrstev, skupno osemčlanska delegacija, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec NSi-ja Aleksander Reberšek. Ob tem je zatrdil, da v stranki sicer podpirajo mednarodno sodelovanje vidnih predstavnikov oz. funkcionarjev države v tujini, a je pri tem ključen izkupiček teh srečanj. Vlado pa še pozivajo, naj v prihodnje pripravi jasna navodila oz. smernice glede številčnosti delegacije, ki potuje v tujino.

O možnosti interpelacije ministrice, ki se je ob vprašanjih visokih stroškov službene poti delegacije ministrstva v New York znašla tudi v središču očitkov zaradi vloge pri razpisu za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, na katerem je med največjimi prejemniki sredstev tudi inštitut, ki ga vodi ministričina nekdanja poslovna partnerica, bodo v NSi-ju razmislili po seji komisije. Sami zadostnega števila za vložitev interpelacije sicer nimajo.

Reberšek je ob tem še dejal, da bo ministrica pod težo obtožb, ki vsak dan prihajajo v javnost, težko nadaljevala svoje delo, zato bi bilo po mnenju NSi-ja najbolje, da razmisli o odstopu.

NSi pričakuje tudi pojasnila kabineta predsednika vlade

V NSi-ju pričakujejo tudi dodatna pojasnila o stroških najema zasebnih letal kabineta predsednika vlade. Tudi v tem primeru v roku treh delovnih dni pričakujejo natančno poročilo z vsemi izvedenimi poleti, in sicer podatke o lokaciji in namenu službene poti, seznamu potnikov, specifikacijo stroškov ter pojasnilom, zakaj ni bila mogoča uporaba vladnega letala. Reberšek je sicer poudaril, da najemanje zasebnih letal načeloma ni sporno, če se izkaže, da vladno letalo ni bilo na voljo in je bila pot v skladu z interesi Slovenije.

Vladno letalo falcon je bilo sicer v zadnjih tednih znova na popravilu. V Slovenijo bi se moralo vrniti že v sredini septembra, a se je pojavil zamik, ker so med vzdrževanjem in nadgradnjo avionike letala nastala dodatna nepredvidena dela, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo. Po zdajšnjih načrtih je vrnitev letala predvidena 13. oktobra. Po navedbah obrambnega ministrstva je bilo letos na falconu odpravljenih sedem izrednih okvar v vrednosti 168.000 evrov brez DDV-ja. Popravilo zaradi toče v oblaku pa je znašalo še dodatnih 50.000 evrov brez DDV-ja.

Ob poročanju Siola, da je osemdnevna pot osemčlanske delegacije zunanjega ministrstva na redno zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku brez zneska dnevnic znašala skupno nekaj več kot 67.000 evrov, pa je Reberšek še poudaril, da besede vladnih predstavnikov o napovedanem primanjkljaju v državnem proračunu in zategovanju pasu ob takšnih stroških poti posameznih delegacij "nikakor ne pijejo vode".