Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Sanja Ajanović Hovnik je tudi spomnila, da so se koalicijski partnerji zavezali ničelni toleranci do sovražnega govora in diskriminacije, in že potrdila spremembo kazenskega zakonika v tej smeri.

"Proti diskriminaciji in sovražnemu govoru se bomo borili tudi z izvedbo kampanj, preventivnih medkulturnih programov in z dopolnitvami učnih načrtov," je dejala in dodala, da na ministrstvu v ta namen že pripravljajo javni razpis za krepitev civilnodružbenega prostora in spodbujanje sodelovanja državljanov v procesih odločanja.

"Ker vemo, da v nevladnih organizacijah deluje veliko strokovnjakov in znajo nevladne organizacije hitro zaznati potrebe ljudi, vas bomo sistematično vključevali v procese odločanja in s tem zagotovili obstoj varovalk, da se scenarij sistematičnega rušenja pravne države ne ponovi," je dodala ministrica.

Ministrstvo v letu 2023 predvideva objavo treh javnih razpisov, financiranih iz Sklada za razvoj nevladnih organizacij. Prvi bo objavljen predvidoma februarja, in sicer za sofinanciranje projektov za krepitev civilnodružbenega prostora in spodbujanje sodelovanja državljanov v procesih odločanja.

Sodelujoči na nacionalni konferenci nevladnih organizacij v organizaciji Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), tokrat obravnava spletne, medijske in fizične napade na nevladne organizacije doma in v tujini, sicer razpravljajo o tem, kako se pred sovražnim govorom in fizičnimi napadi braniti, kako in kdaj nanje učinkovito odgovoriti in kako o njih komunicirati.