Foto:
Foto:

Akcijo, ki bo potekala v treh fazah, je pripravila katedra za družinsko medicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani v sodelovanju z oddelkom za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in Fakulteto za socialno delo.

Akcija v treh fazah
Prva faza akcije se začenja z objavo motivov in zloženke z naslovom Kolikor kapljic, toliko let v medijih, ki jih bodo prejele tudi šole, posamezne zdravstvene ustanove, na ogled bodo tudi na postajah Slovenskih železnic.

Druga faza se bo začela predvidoma februarja prihodnje leto, ko bodo v različnih medijih objavljeni še drugi motivi akcije. Predvidoma maja oz. junija prihodnje leto pa bo stekla tretja faza, ko bodo v različnih mestih po Sloveniji na ogled razstave na prostem.

Sicer povprečni prebivalec Slovenije, starejši od 15 let, popije vsako leto popije 11,3 litra čistega alkohola, oziroma skupaj 103 litre piva, 42 litrov vina in še liter žganih pijač. Uživanje alkohola na prebivalca v Sloveniji je med najvišjimi v Evropi, prav tako pa tudi bolezni, povezane z uživanjem alkohola, opozarjajo avtorji akcije.

Meja za manj tvegano pitje alkohola
Marko Kolšek z Medicinske fakulteteje je povedal, da zdravniki poleg abstinence priporočajo tudi manj tvegano pitje alkohola za odrasle. Mejo za manj tvegano pitje alkohola predstavlja merica alkohola oziroma deset gramov alkohola, ki jih vsebuje kozarec vina, mali vrček piva ali moštva in šilce žganja.

Moški tako naj ne bi popili več kot 14 meric na teden, ob posamezni priložnosti ne več kot pet meric, ženske in starejši od 65 let pa naj ne bi popili več kot sedem meric alkohola na teden, ob posamezni priložnosti pa ne več kot tri merice. Ob tem naj bi bil vsaj en dan povsem brez alkohola.