Foto: MMC RTV SLO/Shuttestock
Foto: MMC RTV SLO/Shuttestock

Kot je poročala TV Slovenija, so podaljšanje sofinanciranja stroškov domov za starejše že predlagali tudi poslanci SDS-a.

"Domovom pravzaprav ne preostane kaj drugega, če ne bo pomoči s strani države, da to vkalkulirajo v izredno uskladitev, če želijo še naprej izpolnjevati vse obveznosti, ki jih imajo do svojih dobaviteljev, ne nazadnje svoje obveznosti, ki jih imajo do stanovalcev, do zaposlenih, če želijo izplačati plače, dodatke, če želijo kupiti živila, če želijo normalno plačevati položnice. Zemeljski plin se je podražil, elektrika se je podražila, skratka vse se je podražilo in žal, če ne bo več pomoči od države, bo s 1. 7. izredna uskladitev nujna," je opozoril Denis Sahernik iz skupnosti socialnih zavodov.

Oskrbnine v DSO-jih se ne bodo povišale

Dolgotrajno rešitev predvideva zakon o dolgotrajni oskrbi

Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je pristojno za področje dolgotrajne oskrbe, je v ponedeljek sporočilo, da je pripravilo nov interventni zakon, s katerim se podaljšuje ukrep omejevanja cen do 1. januarja 2024. Predlog novega interventnega zakona je ministrstvo že posredovalo v medresorsko usklajevanje.

"Zavedamo se, da so stanovalke in stanovalci v domovih za starejše v težki situaciji. Vemo, da smo v obdobju draginje, da so se konec koncev v zadnjem letu in pol cene v domovih za starejše dvignile. Ravno zaradi tega smo v medresorsko obravnavo podali zakon, ki bi deloma naslovil to problematiko, tako da upam, da ga bomo v tem tednu uskladili," je za TV Slovenija povedal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in dodal, da podaljšujejo interventni zakon, ki je trenutno v veljavi, ki naslavlja temo oskrbnin in jo deloma rešuje.

Sicer pa ministrstvo navaja, da dolgoročna sistemska rešitev prihaja z zakonom o dolgotrajni oskrbi. “Poudarjamo pa, da potrebujemo sistemsko rešitev, ne zgolj začasnih interventnih ukrepov. Prav to želi ministrstvo doseči z novim predlogom zakona o dolgotrajni oskrbi, v katerem je vključeno tudi financiranje storitev dolgotrajne oskrbe,” je še pojasnil minister Maljevac.

Če bo predlog zakona sprejet v obliki, kot ga predlaga Ministrstvo za solidarno prihodnost, bo za vse upravičence socialni del oskrbe po novem krit iz javnih sredstev.

Omejitev cen storitev v DSO-jih naj bi bila podaljšana