Urad vlade za komuniciranje je novembra 2009 objavil spletno orodje predlagam.vladi.si, katerega osnovni namen je vstopiti v neposredno komunikacijo z državljani in z njihovo pomočjo, s pomočjo njihovih idej oblikovati sistemske rešitve vsakodnevnih težav, ki jih državljani prepoznajo kot prioritetne. Foto: MMC RTV SLO
Urad vlade za komuniciranje je novembra 2009 objavil spletno orodje predlagam.vladi.si, katerega osnovni namen je vstopiti v neposredno komunikacijo z državljani in z njihovo pomočjo, s pomočjo njihovih idej oblikovati sistemske rešitve vsakodnevnih težav, ki jih državljani prepoznajo kot prioritetne. Foto: MMC RTV SLO
Na pozitiven odziv pri ministrstvih in vladnih službah je v nekaj več petih letih naletelo komaj 1,5 odstotka predlogov, pa še ti naj bi bili v večini povezani z dostopnostjo e-storitev. Foto: MMC RTV SLO
Pitje
Odbor za državno ureditev in javne zadeve bo obravnaval predlog dviga starostne meje za nakup alkoholnih pijač na 21 let. Foto: BoBo

V želji, da bi še uspešneje komunicirala z državljani, je vlada novembra 2009, natančneje njen urad za komuniciranje (Ukom), vzpostavila spletno stran predlagam.vladi.si, kjer lahko sleherniki vladi predlagajo, kako odpraviti težave in tegobe, s katerimi se vsakodnevno spopadajo prebivalci Slovenije.

Do konca letošnjega januarja je 13.088 registriranih uporabnikov poslalo 5.185 predlogov, od katerih jih je 1.748 dobilo zadostno podporo, da jih je urad za komuniciranje naslovil na pristojne organe, ki pa za večino omenjenih predlogov niso imeli posluha oz. so jih zavrnili.

Zavrnjena večina predlogov
Po navedbah Ukoma je bilo na omenjenih 1.748 predlogov objavljenih 1.505 odzivov ministrstev in vladnih služb, v katerih so polovico predlogov ocenili, da "predlagana rešitev že velja oziroma je nekaj podobnega že v postopku implementacije". Kar 39 odstotkov predlogov pa je bilo ocenjenih kot neprimernih. Ministrstva in druge vladne službe so se pri devetih odstotkih predlogov sicer strinjale, da gre pri predlogu za eno izmed mogočih rešitev, vendar "odločitev glede končne rešitve še ni sprejeta".

Na pozitiven odziv je v nekaj več kot petih letih naletelo komaj 1,5 odstotka predlogov, pa še ti naj bi bili v večini povezani z dostopnostjo e-storitev. Med konkretnejšimi predlogi, na katere se je nato vlada pozitivno odzvala, je bilo denimo znižanje stopnje DDV-ja na otroške pralne plenice, saj so imele plenice za enkratno uporabo nižjo davčno stopnjo kot do okolja prijazne pralne plenice, ali pa ukinitev tehničnih pogojev za oprostitev plačila letnih dajatev za vozila za prevoz invalidov, kjer so bila sprva oproščena le vozila, katerih prostornina motorja je bila manjša od dveh litrov.

V Ukomu so glede na dozdajšnje odzive "pristojnih služb" ocenili, da državljanski predlogi "niso deležni zadostne pozornosti oziroma nekateri izmed njih zahtevajo politični premislek o njihovi implementaciji na ravni vladnega odbora". Zato je vlada na njihov predlog sprejela odločitev, da bo odbor za državno ureditev in javne zadeve enkrat mesečno obravnaval predloge, objavljene na predlagam.vladi.si, ki jih bodo izbrali v Ukomu.

Za prvo obravnavo na odboru za državno ureditev in javne zadeve so izbrani že štirje predlogi, in sicer omejevanje popivanja mladoletnikov, posodobitev predpisov za kratkoročne oddaje nepremičnin turistom, skrajšan test CPP-ja ob podaljšanju vozniškega dovoljenja in parkirni prostori javne uprave.

Alkohol dostopen pri 21 letih?
Zakaj gre pri omenjenih štirih predlogih? Glede omejevanja popivanja mladoletnikov so predlagane ostrejše kazni tistim, ki dovoljujejo, da mladoletniki lahko popivajo (gostilničarje) in da se zvišajo cene alkohola, saj naj bi bil to ena izmed glavnih težav za povzročitev družinske tragedije ali prometne nesreče.

Odzivi ministrstev in inšpektorjev so bili različni. Finančno ministrstvo je presodilo, da je že tako ali tako pred kratkim dvignilo trošarine na alkohol in da jih ni smiselno ponovno zviševati, saj bi se lahko povečal uvoz alkoholnih pijač oz. bi nastal črni trg. Tržni inšpektorat pa je na drugi strani predlagal dvig starostne meje za nakup alkoholnih pijač na 21 let, uvedbo licenc za prodajo alkoholnih pijač in višje kazni za kršilce, s čimer se strinja tudi gospodarsko ministrstvo.

Posodobitev predpisov za kratkoročno oddajanje nepremičnin je povezana s priljubljenim spletnim portalom AirBNB, kjer lahko posamezniki za kratek čas popotnikom oddajajo svoja stanovanja. Pobudniki si namreč želijo, da za tovrstno občasno dejavnost ne bi bili potrebni soglasje etažnih lastnikov, prijavljanje gostov policiji in časovna omejitev oddajanja v turistične namene.

Obnovitev CPP-ja
Pobudniki skrajšanega testa CPP-ja predlagajo, da bi morali vsi vozniki na vsakih dvajset opraviti skrajšan teoretični test prometnih predpisov, predvsem glede novosti, ki so se v tem času zgodile v prometu. Glede parkirnih prostorov, namenjenih uslužbencem javne uprave, pa je bilo predlagano, da bi se brezplačno parkiranje za vse zaposlene v javnem sektorju ukinilo oz. da bi tudi oni plačevali enak najem parkirišč kot preostali državljani.