Slovenija
Poslance DZ-ja so ponovno pozvali, naj sprejmejo svoj poslanski kodeks vedenja. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
       Če se bo izkazalo, da je poslanec zares prejel sredstva za to, da je pozitivno ocenil potek volitev v Azerbajdžanu, bi moral po našem mnenju odstopiti. Predvidevamo, da bi na volitvah ne prejel toliko glasov, če bi volivci vedeli, da je (menda) deloval koruptivno.       
 Poslanska skupina Alenke Bratušek o tem, kako bi morali biti sankcionirani poslanci, če bi jim podobno kot Jelinčiču zaradi domnevne korupcije prepovedali v Svet Evrope.
       Dejstvo je, da je bil Zmago Jelinčič izvoljen in da morajo domnevne vpletenosti preverjati organi pregona, vendar pa morajo politične stranke vseeno vzeti v ozir take informacije pri odločanju, ali se takšna oseba zdi primerna za zasedanje ostalih funkcij.       
 LMŠ o tem, da morajo biti poslanci previdni pri imenovanju spornih poslancev na določene parlamentarne funkcije.
       Mislimo, da je bolj pomembno reševati državo in njene probleme, kot pa se prepuščati filozofskim razpravam, ki tako ali tako ne pripeljejo do pravega cilja.       
 SNS

Dodaj v

Ali bodo v DZ-ju po aferi Jelinčič le sprejeli poslanski etični kodeks?

Nekatere stranke menijo, da bi etični kodeks lahko sprejeli že v tem mandatu
6. julij 2018 ob 14:16,
zadnji poseg: 6. julij 2018 ob 18:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

KPK, TI Slovenia in Greco so poslance novega sklica Državnega zbora ponovno pozvali, da naj sprejmejo poslanski etični kodeks, s katerim bi dobili napotke za obnašanje in se bolje zavedali vprašanj integritete.

Predsedniku in poslancu SNS-a Zmagu Jelinčiču je konec junija parlamentarna skupščina Sveta Evrope izrekla dosmrtno prepoved članstva, ker naj bi zaradi podkupovanja s strani Azerbajdžana glasoval proti sprejetju poročila, ki je bilo kritično glede ravnanja Azerbajdžana s političnimi zaporniki.

Zaradi neslavnega dosežka slovenskega poslanca, ki se je po sedemletni poslanski abstinenci na zadnjih parlamentarnih ponovno prebil v parlament, sta tako protikorupcijska komisija (KPK) kot tudi nevladna organizacija TI Slovenia (TI) ponovno opozorila, da sprejmejo etični kodeks.

Kot pravijo v KPK-ju, bi s kodeksom etike poslanci "dobili napotke za obnašanje, se bolje zavedali vprašanj integritete, javnosti pa pokazali, da so pripravljeni ukrepati za izboljšanje svoje integritete in integritete svojih kolegov". "Napotki bi bili koristni tudi za državljane, ki imajo pravico vedeti, kakšno vedenje lahko pričakujejo od izvoljenih predstavnikov," so še zapisali.

"Celoten prejšnji mandat smo opozarjali, da mora Državni zbor končno sprejeti kodeks etike in tako pokazati vsaj kanček volje za sankcioniranje neetičnih ravnanj. Danes se ta potreba kaže še toliko bolj," pravi Sebastijan Peterka, generalni sekretar TI Slovenia, ki je v preteklem mandatu na tedanjega predsednika državnega zbora Milana Brgleza naslovil več dopisov, s katerimi je opozarjal na potrebo po uvedbi "tega samoregulacijskega mehanizma."

K sprejetju etičnega kodeksa je v preteklosti večkrat pozvala tudi skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (GRECO). Ne nazadnje tudi v pravkar objavljenem poročilu, kjer ugotavlja, da je Slovenija sicer izpolnila večino priporočil iz prejšnjega poročila. Vendar so jo pozvali, naj okrepi prizadevanja za preprečevanje korupcije med poslanci in sodniki.

Med drugim so navedli, da je državni zbor pripravljal osnutek kodeksa ravnanja, toda takega instrumenta še ni sprejel. Toda vprašanje je, ali bodo to storili poslanci novega sklica DZ-ja.

Kako so kodeksu etike naklonjene poslanske skupine?
"Kandidatke in kandidati za poslanke in poslance Slovenske demokratske stranke že ob kandidaturi podpišejo etični kodeks SDS-a. Ta jih med drugim zavezuje, da delujejo v skladu s temeljnimi vrednotami in moralnimi normami volilnega telesa, ki ga politično predstavljajo, med katerimi so poštenost, pravičnost, svoboda, človekovo dostojanstvo, solidarnost, domoljubnost in enakopravnost. Zavezuje jih, da delujejo v skladu z ustavo in zakoni ter drugimi veljavnimi predpisi, da svoje obveznosti opravljajo pošteno, gospodarno, učinkovito in prizadevno, da odkrivajo ali pomagajo odkriti korupcijo in druge nepravilnosti povsod, kjer se le-te pojavijo," je za MMC pojasnil vodja največje poslanske skupine, SDS-a Danijel Krivec.

Ob tem je še poudaril, da so "v mandatu vlade Janeza Janše leta 2004-2008 predsednik vlade in vsi ministri podpisali etični kodeks, ki je predstavljal novost v slovenskem političnem prostoru in je pomenil korak naprej k povečanju transparentnosti delovanja javnih funkcionarjev in njihovega premoženja. Obžalujemo, da se za podpis takšnega kodeksa ni odločila nobena prihodnja vlada."

V drugi največji poslanski skupini LMŠ menijo, da bi morali poslanci etični kodeks sprejeti že v tem mandatu. "Etični kodeks naj bi postavil osnovne politične norme, ki bi bistveno okrepile spoštovanje demokratičnih temeljev družbe. S tem pa bi tudi izboljšal zaupanje v politični sistem, ki je pri nas, tudi zaradi preteklih izkušenj, žal še vedno precej omajan," pojasnjujejo.

"Poslanska skupina SMC-ja podpira sprejetje priporočil ravnanja poslancev v obliki kodeksa, ki bi zapovedoval družbeno sprejemljivo ravnanje poslancev kot predstavnikov ljudstva. Vendar pa se moramo zavedati, da sprejetje takšnega dokumenta ne rešuje situacij, ko je nekdo kljub svojemu javno znanemu in moralno spornemu obnašanju, izvoljen kot poslanec. Takšen dokument tudi ne bi sankcioniral ali ustrezno preprečil primera, ki ga navajate. Za korupcijske primere navsezadnje že obstajata strožja in v pravnem pogledu višja akta (Kazenski zakonik in Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije), ki zavezujeta vse poslance," je povedal prvi med poslanci SMC-ja, Igor Zorčič.

Sankcije bi morale biti v skladu z ustavo
Da bi etični kodeks lahko sprejeli v tem sklicu DZ-ja, menijo tudi v Stranki Alenke Bratušek, kjer se ob tem sprašujejo, zakaj mora najprej obstajati etični kodeks, da bi nekateri poslanci delovali tako, kot se od poslancev že tako ali tako pričakuje. "Očitno je treba v kodeks zapisati tudi tako osnovne in samoumevne stvari, kot je na primer to, da morajo poslanci delovati izključno v javnem interesu, ali da sklepanje dogovorov, na podlagi katerih bi delovali ali glasovali v interesu tretjih oseb, ni dovoljeno – kar na primer piše v kodeksu evropskih parlamentarcev," razmišljajo o njegovi vsebini.

"Podobno kot pri pripravi zakonodaje in iskanju najboljših zakonodajnih rešitev bi lahko pri snovanju poslanskega etičnega kodeksa za zgled vzeli etične kodekse tujih parlamentov in iz njih izbrali najboljše določbe. Med temi je zagotovo mogoče najti tudi najboljšo rešitev, kako urediti sankcije za kršitelje kodeksa in kako urediti odločanje o kršitvah in kaznovanju. Mislimo, da bi poslanci lahko izrekali opomine kolegom kršiteljem, lahko bi jih pozvali k odstopu, bi pa morala biti vsa ta nova določila o kaznovanju in drugih posegih v pravice poslancev, ki bi kodeks kršili, v skladu z ustavo," dodajajo.

Večji nadzor tudi s strani ljudstva
"V Levici pozdravljamo trud, da bi se z vpeljavo etičnega kodeksa zagotovil dvig etičnih standardov in politične kulture v državnem zboru. Vseeno pa imamo pomisleke o zadostnosti predlaganega mehanizma. Menimo, da sprejetje kodeksa ni zadostni mehanizem za doseganje želenih učinkov. Po eni strani se nam zdi pobuda nekoliko naivna, saj preveč računa na individualno etiko poslancev, namesto da bi težavo reševali s sistemskimi varovalkami, ki bi spornim posameznikom onemogočale vstop v politiko in zagotovile pravnoformalne vzvode za njihovo odstavitev s funkcije v primeru hujših kršitev zakonodaje," je v odgovoru zapisal vodja poslancev Levice, Matej Vatovec.

Sistem predstavniške demokracije v Sloveniji bi po njihovem mnenju moral postati bolj vključujoč, kar bi v Levici zagotovili z vpeljavo mehanizmov, ki bi po formalni poti izločili osebnostno sporne kandidate, še posebej, ko gre za najpomembnejše politične funkcije v državi. "Ustrezne ukrepe smo opredelili tudi programsko, kjer kot eno izmed možnosti večanja nadzora nad delom političnih predstavnikov s strani ljudstva predlagamo tudi odpoklic poslanca," predlagajo v Levici.

Mnenja drugih parlamentarnih strank o sprejetju etičnega kodeksa poslancev pa (še) nismo prejeli. Prav tako so v strankah precej previdni glede pojasnila - Ali bi oz. kako bi moral po vašem mnenju biti sankcioniran poslanec, če mu je, kot v primeru Zmaga Jelinčiča, zaradi domnevne vpletenosti v korupcijski škandal in neodzivnosti pri preiskavi dosmrtno prepovedana pravica do vstopa v Svet Evrope in PS SE, saj smo dobili le dva odgovora na to vprašanje.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
slovenc1
# 06.07.2018 ob 14:26
Lahko se vprašamo zakaj ga v vseh 27 letih niso.
manuchao
# 06.07.2018 ob 14:29
ne bojo ga, če bi ga hoteli bi ga že
najprej si bojo plačo dvignili
foxhunt
# 06.07.2018 ob 14:35
etike že dolgo ni več v DZ, kaj ti bo etični kodeks, če nima sankcij.
Rasta75
# 06.07.2018 ob 15:24
"Kandidatke in kandidati za poslanke in poslance Slovenske demokratske stranke že ob kandidaturi podpišejo etični kodeks SDS-a. Ta jih med drugim zavezuje, da delujejo v skladu s temeljnimi vrednotami in moralnimi normami volilnega telesa, ki ga politično predstavljajo, med katerimi so poštenost, pravičnost, svoboda, človekovo dostojanstvo, solidarnost, domoljubnost in enakopravnost. Zavezuje jih, da delujejo v skladu z ustavo in zakoni ter drugimi veljavnimi predpisi, da svoje obveznosti opravljajo pošteno, gospodarno, učinkovito in prizadevno, da odkrivajo ali pomagajo odkriti korupcijo in druge nepravilnosti povsod, kjer se le-te pojavijo," je za MMC pojasnil vodja največje poslanske skupine, SDS-a Danijel Krivec.

Hahahah, ja in takoj po podpisu tega vašega kodeksa, po kredit v Republiko Srbsko... xD
securle
# 06.07.2018 ob 15:28
Aja... Te pa upam da Janša več ne prestopi praga parlamenta, ker kriminalci nimajo tam kaj za iskat. Niti nebi smeli kandidirat. Če morem jaz vedno prinesti papir o nekaznovanju naj velja to tudi za njih. Tolko o etiki in morali.
borbo
# 06.07.2018 ob 14:40
Ali bodo v DZ-ju po aferi Jelinčič le sprejeli poslanski etični kodeks?
---
Ne bodo, ker ne vedo kaj pomeni ta kodeks.
SamoRes
# 06.07.2018 ob 14:46
Kandidatke in kandidati za poslanke in poslance Slovenske demokratske stranke že ob kandidaturi podpišejo etični kodeks SDS-a.

To ne moreš verjet, in ravno zaradi njih se je takodeks sploh začel omenjat, ko so Janšo celo ob pravnomočni obsodbi rinili iz zapora v parlament.
Tega ne bomo več dopuščali, spremenite zakonodajo. kdor krši zakone jih ne more ustvarjat.
Springbok
# 06.07.2018 ob 14:34
Pričakujem, da bo tožiljstvo enako nepopustljivo do Jelinčiča, saj je primer enak, vendar dokazi bolj obremenjujoči, kot v zadevi Thaler. Za osvežitev spomina: Thaler je mesto poslanca v EP zamenjal za vikend dopust na Dobu. Podobno nepopustljivost pravosodja pričakujem v zadevi Jelinčič. Sicer res lahko govorimo o krivosodju.
mirkoxx
# 06.07.2018 ob 15:12
Mislim, da bi bil poslanski etični kodeks nujno potreben.
Saj smo demokraticno volili ljudi, ki imajo nizko raven etike. Ocitno si ljudje ne zelimo eticnega kodeksa.

Pomojem kodeksa ne potrebujemo, potrebujemo poslance, ki imajo inherentno visoko raven etike.
Alchemist
# 06.07.2018 ob 14:44
Mislim, da bi bil poslanski etični kodeks nujno potreben.
RJSlo
# 06.07.2018 ob 15:09
Ali bodo v DZ-ju po aferi Jelinčič le sprejeli poslanski etični kodeks?
---------------------------------------------------------
No ja. Obvezujočo zakonodajo ne upoštevajo, bi pa upoštevali neobvezujoč kodex? Malo morgen.
Janez1965
# 06.07.2018 ob 14:41
Ne bodo ga, toliko pa spet niso ,da bi sebi v skledo pljuvali...
STANE
# 06.07.2018 ob 16:37
Tomaz Gorenc
A tebi ni 25.000 nič? To je nekomu petletna plača ??Saj ni čudno,da taki take izvoljo,potem se pa čudijo korupciji pri nas.....
SamoRes
# 06.07.2018 ob 14:48
Po eni strani se nam zdi pobuda nekoliko naivna, saj preveč računa na individualno etiko poslancev, namesto da bi težavo reševali s sistemskimi varovalkami, ki bi onemogočale spornim posameznikom vstop v politiko ter zagotovile pravno-formalne vzvode za njihovo odstavitev s funkcije v primeru hujših kršitev zakonodaje," pravijo v Levici.

Bravo Levica, ni čudno da ste pobrali toliko glasov starim strankam, ki ščitijo lopove v lastnih vrstah z nekimi kodeksi ne pa z zakonodajo.
STANE
# 06.07.2018 ob 14:38
Jelinčič bo prvi za sprejem !
Jože Gorišek
# 06.07.2018 ob 15:33
Kaj jim bo etični kodeks če se ga nihče ne bo držal.
cocoon
# 06.07.2018 ob 14:35
Najbolj en papir napisat, ta vse prenese. Potem pa naprej...kot je bilo...
P.s. - ko bi se kdaj to kdo iz nekih moralno etičnih razlogov, brez da se kaj zgodi, spomnil, bi mogoče vsaj malo verjel, da so nameni iskreni in resni. Na zvonenje po toči žal ne padam.
medo357
# 06.07.2018 ob 18:51
Baje sta dva osumljena in v postopku preiskave zaradi korupcijo. Prvi naj bi bil Jelinčič. Kdo pa je drugi. Dokler bodo v tej deželici obstajala dvojna merila in naši/vaši, so kodeksi, predpisi in tudi zakoni brezpredmetni.
ti-ne
# 06.07.2018 ob 15:59
Kakšen kodeks?
Če čistilka ukrade nekaj za 25€, dobi odpoved.
Noriški Princ
# 06.07.2018 ob 15:46
Kriminalci v državnem zboru in v vladi nimajo kaj iskati kot pravnomočno obsojeni ki bi radi premierski stolček
atepej
# 06.07.2018 ob 18:31
Glede Jelinčiča delate scene, ko pa je v prejšnjem sklicu parlamenta sedel pravnomočno obsojen poslanec (Ivan Janez Janša) je pa bilo vse v najlepšem redu.
gorcin
# 06.07.2018 ob 18:29
Že skoraj 30 let, tako ali drugače, držijo štango roparjem v Sloveniji.
Monopattern
# 06.07.2018 ob 17:09
Gospoda bo potem hotela še dodatek za etično ravnanje k plači seveda. Ne spodobi se zastonj biti etičen.
Sklonjen
# 06.07.2018 ob 15:08
Upam da ga sprejmejo, je pa res da ne vem koliko jih bo potem sploh še ostalo v parlamentu!
pan
# 06.07.2018 ob 16:02
A po vseh nemarnostih, ki smo jim bili priča v 27 letih, še kdo verjame v "etičnost" te iste institucije???
Kali Yuga
# 06.07.2018 ob 18:23
Brilijantno.

Nekako pa mi ne more uiti dejstvo, da medtem, ko so svetovni mediji poročali o korupciji v 2/3 Evropskega parlamenta, torej 226 evropskih poslancih, ki so na na plačilni listi Open Society Foundations Georga Sorosa, med drugim naj omenim Iva Vajgla in Tanjo Fajon začuda o tem ne KPK ne RTVSLO ni niti črhnila.
firtoh
# 06.07.2018 ob 20:02
"Kandidatke in kandidati za poslanke in poslance Slovenske demokratske stranke že ob kandidaturi podpišejo etični kodeks SDS-a. Ta jih med drugim zavezuje, da delujejo v skladu s temeljnimi vrednotami in moralnimi normami volilnega telesa, ki ga politično predstavljajo, med katerimi so poštenost, pravičnost, svoboda, človekovo dostojanstvo, solidarnost, domoljubnost in enakopravnost. Zavezuje jih, da delujejo v skladu z ustavo in zakoni ter drugimi veljavnimi predpisi, da svoje obveznosti opravljajo pošteno, gospodarno, učinkovito in prizadevno, da odkrivajo ali pomagajo odkriti korupcijo in druge nepravilnosti povsod, kjer se le-te pojavijo," je
ahahahahahahahahaha.......najboljši vic ta teden
ni maitre
# 06.07.2018 ob 17:14
@long island
Prevod v ruščino obstaja iz leta 1979, ki ga ni prevedel Jelinčič. Ta prevod lahko najdeš na https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/sea
rch?q=ukana&db=cobib&mat=allmate
rials&laf=rus. Jelinčič sigurno ni prevajal v ruščino, ker ruščino v Azerbajdžanu govori cca 5% ljudi, uradni jezik je
azerbajdžanki in ne ruščina.
taprauslovenc
# 06.07.2018 ob 16:37
2x na mesec obvezno test na psihofizične sposobnosti,prepovedane substance
vsak ponedeljek alko test in pa prepovedat uživanje alkohola v času službe

Bi šlo dragi lumpeki?
5tane
# 06.07.2018 ob 15:56
Kaj je to Etika ?
The Matrix
# 06.07.2018 ob 15:31
Jelinčiča je za podpredsednika odbora za zunanjo politiko podprla Levica, ki sedaj nekaj pametuje!!
DamnDyD
# 07.07.2018 ob 02:47
27 let prepizno!
SonceSije
# 06.07.2018 ob 19:53
namesto tega naj raje uvedejo neposreden odpoklic poslancev iz parlamenta in to s strani državljanov ter nadaljno prepoved opravljanja kakršnegakoli dela v javnem sektorju...
Kali Yuga
# 06.07.2018 ob 18:28
Brilijantno bi bilo tudi če bi se najprej KPK, "TI Slovenia in Greco" tudi povsem izjasnili glede svojega financiranja.
Prepričan sem, da tu ni kaj skrivati ter zagotovo ne bi našli nobenega netransparentnega delovanja in povezave z Open Society Foundations, kakršna je vidna v primeru RTVSLO in Mirovnega Inštituta.

Matej Vatovec bi naprimer lahko kaj več povedal o financiranju z Die Rosa Luxemburg Stiftung in njihovem antisemitizmu,.

Striktno iz higieničnega vidka;
je dobro pomesti pred svojim pragom, preden se spraviš čistiti druge ;)
kolibri123
# 06.07.2018 ob 17:41
Ljudje se sprašujemo, kako je mogoče, da kdorkoli voli takega nizkotnega prevaranta in lažnivca. To je zelo slab signal za slovensko družbo, da tolerira in celo poriva naprej take ljudi.
vnk
# 06.07.2018 ob 17:14
Bravo Levica, ni čudno da ste pobrali toliko glasov starim strankam, ki ščitijo lopove v lastnih vrstah z nekimi kodeksi ne pa z zakonodajo.

A to ista Levica, ki se je drla poslance na minimalce, prišla v parlament in nato pozabila na to? In če govorimo o etiki, potem k temu sodi tudi obnašanje, kjer pa nekateri predstavniki Levice pravtako pogrnejo na celi črti, sploh kak Kordiš. Čedalje bolj ste podobni pristašem SDS-a, ki v svoji stranki vidijo brezmadežno popolnost.
vnk
# 06.07.2018 ob 17:11
Sedaj ste pa že smešni s tole gonjo proti Jelinčiču, dajte raj napisati zraven še seznam vseh ostalih afer in koliko teh politikov je še danes aktivnih.
maja kibira
# 06.07.2018 ob 16:02
Nasim politikom in poslancem ne pomaga niti eticni kodeks ker se ga itak nikoli ni in ne bo nihce drzal..sankcij pa tako in tako ni nobenih zato je to samo norcevanje iz nas drzavljanov. Ko prvo bi morali vsem vzeti kakrsnokoli imuniteto in sprejeti zakon ki bi takim kalibrom kot je Jelinćić prepovedoval delovanje v politiki..
firtoh
# 06.07.2018 ob 20:15
Sami sebi ne bodo v skledo špuknili
luckyss
# 06.07.2018 ob 18:30
Poslanci in etični kodeks...?!
Kot da bi volkovi čuvali ovce..
yanker
# 06.07.2018 ob 17:13
Vprašanje je že kako je kaliber Jelinčič sploh lahko prišel v parlament. Res da je bila na volitvah slaba izbira, ampak da voliš Jelinčiča moraš pa res verjeti v leteče slone in WARP.
karlo6
# 07.07.2018 ob 10:02
Vsi imajo umazano preteklost , tako da ničesar ne bodo sprejeli. Nič bat
aristotel
# 07.07.2018 ob 08:53
Za vse ljudi v Sloveniji velja nasa zakonodaja. Ce ugotovijo da baraba krsi zakon, se o tem ni potrebno pogajati in moralizirati. Sproziti ji potrebni kazenski pregon, pa pika
stoychi
# 06.07.2018 ob 19:26
Jelinčič se bo kot poslanec moral nedvomno posloviti od državnega zbora,
ne bo mu uspelo dokazati, da je tistih 25000€ dobil za prevod Ukane,
je pa zanimiva izjava Mira Cerarja, da je tistih 75 milijard evrov na privat računih Slovencev na eksotičnih otočjih, ki pa živijo v Sloveniji za našo državo izgubljenih, čeprav prav tako lastniki milijard ne bi mogli dokazati, da so te milijarde dobili na pošten način.
Zakon zapoveduje vračilo takih sredstev nazaj v proračun.
Samo Zakes
# 06.07.2018 ob 18:43
Nobena razprava ni potrebna, vse je jasno.Aja, ne - v Zloveniji smo. Pardon, nič ni jasno. In zmago je plemenit. Tko kot plesen na siru ...
Vonj okrog njega se pa tudi širi podoben.
long island
# 06.07.2018 ob 15:52
Spet neki o Jelinčiču naklada ta novinar. Pejd in preveri če obstaja prevod v ruščino, al zahtevaj od Jelinčiča naj pokaže knjigo že enkrat. Edino kniga je dokaz.
ohinah
# 07.07.2018 ob 07:52
To Levica! Ravno za to imate moj glas (vse drugo se ne strinjamo).
taprauslovenc
# 06.07.2018 ob 16:38
najprej si bojo plačo dvignili

dj,dj no,zdj bo Tomičeva jo znižala,sj že leta in leta obljublja,..
3010eur
# 06.07.2018 ob 16:00
a še dodatno zapret usta? A bi še v parlamentu zapirali usta. Kar izvolite. Mejni prehodi vas čakajo.
Tomaz Gorec
# 06.07.2018 ob 16:17
Ne razumem, da tega Jelenčiča toliko jeb.... za 25.000 evrov, ki mu jih je dal Azerbajdžan.

Koliko je politikov, ki krade milijone in to naš slovenski denar. O teh pa ni ravno veliko govora!
Kazalo