Občine sofinancirajo stroške zasebnih vrtcev v višini 85 odstotkov javnega vrtca. Foto: BoBo
Občine sofinancirajo stroške zasebnih vrtcev v višini 85 odstotkov javnega vrtca. Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje je zasebne vrtce razburilo s predlogom v noveli zakona o vrtcih, da občinam prepusti odločanje o višini financiranja zasebnih vrtcev. Občine že 23 let za vsakega malčka v zasebnem vrtcu prispevajo 85 odstotkov stroškov glede na javni vrtec. Na ministrstvu pojasnjujejo, da so ta predlog pripravili na pobudo občin.

Direktorica zasebnega vrtca Vila Mezinček iz Kranja Hojka Oman pravi, da predlog ministrstva ne bo zmanjšal sredstva zasebnim vrtcem, temveč otrokom in njihovim staršem, ki imajo pravico do izbire predšolske vzgoje. "To pomeni, da starši ne bodo mogli prosto izbirati, kam bodo vključili svojega otroka, temveč bo to določila občina s svojim odlokom, koliko bo financirala vrtce," opozarja.

Na mestni občini Ljubljana (MOL) podpirajo usmeritev ministrstva, ker imajo v javnih vrtcih nezasedena mesta. Kot ustanovitelj morajo plačevati prosta mesta v javnih vrtcih, sočasno pa tudi, avtomatično v skladu z zakonom o vrtcih, sofinancirati zasebne vrtce. Ta dvotirna mreža zasebnih in javnih vrtcev vodi v neracionalno rabo javnega denarja, so prepričani na MOL-u.

"Te zadeve bi se lotila na drugi strani, zakaj financirajo prosta mesta? Kaj če bi tukaj spremenili način financiranja in zakon o vrtcih," jim odgovarja Omanova. Zasebni vrtci so še prepričani, da če bo državni zbor sprejel sporno rešitev, bo večina od njih vrata zaprla v treh letih.

"To idejo so dale občine in to bo mogoče le takrat, ko bo dovolj prostora v javnih vrtcih. Občina ima primarno nalogo, da financira javni vrtec. Še vedno pa lahko financirajo zasebnike kot prej, dajemo jim le dodatno možnost."

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo za MMC o novem predlogu občinskega financiranja zasebnih vrtcev.