Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je dejal, da v Sloveniji najbolj podpira stranko DeSUS Karla Erjavca. Foto: BoBo
Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je dejal, da v Sloveniji najbolj podpira stranko DeSUS Karla Erjavca. Foto: BoBo

Marsikomu se je zazdelo, da je ruski veleposlanik kršil vsaj nepisana pravila diplomatskega vedenja v drugi državi. Ob tem se lahko spomnimo na množičen odpor in ostre kritike državnega vrha leta 2011, ki se je odzval na Mussomelijevo ponudbo o pomoči pri sestavljanju koalicije. Ostro kritiko mu je namenil takratni predsednik države Danilo Türk in je moral na zagovor na slovensko zunanje ministrstvo.

"Dodal bi še nekaj, nič manj pomembnega. V Sloveniji poteka predvolilna kampanja, ki zahteva veliko odgovornosti in ni nekaj preprostega. Stranka, ki jo vodi minister Erjavec, ima najbrž na tem področju kaj pokazati. Pripravljene ima konkretne dolgoročne programe," je dejal v petek Zavgajev in se, kot menijo nekateri, aktivno vpletel v slovensko predvolilno kampanjo.

Tokrat se je na besede Zavgajeva ostro odzval predsednik državnega zbora Milan Brglez. "Izjava ruskega veleposlanika je tudi mene presenetila, saj je podpora zgolj eni stranki v predvolilnem času, milo rečeno, nenavadna. Pomeni pa tudi kršitev dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, tako naj se tuji veleposlaniki ne bi vedli v državi, ki jo gosti," je dejal Brglez.

Po 55. členu dunajske konvencije se veleposlaniki ne smejo vmešavati v notranje zadeve države gostiteljice. Glede na to, da Karl Erjavec odkrito zagovarja prijateljske odnose z Rusijo, se seveda postavlja vprašanje, ali sta se z veleposlanikom za takšen izraz podpore dogovorila že prej.

"Najprej moram reči, da sem zelo zadovoljen, da se je opazilo, da ima DeSUS zelo dober program. Tudi sam sem o tem prepričan. Prepričan sem, da je naš program gospodarsko orientiran. Katero pravilo naj bi bilo kršeno?" je Zavgajevo izjavo komentiral Karel Erjavec in dodal, da se čudi Brglezovim očitkom.

Tuja podpora slovenskim politikom
Tuja podpora slovenskim politikom