Slovenija
Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je dejal, da v Sloveniji najbolj podpira stranko DeSUS Karla Erjavca. Foto: BoBo

Ali je ruski veleposlanik s podporo DeSUS-u kršil konvencijo o diplomatskih odnosih?

Karl Erjavec je zadovoljen, ker so opazili program DeSUS-a
16. april 2018 ob 20:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Ob podpisu pogodbe o dobavi ruskega zemeljskega plina pretekli petek je ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev poudaril predvolilni čas in povedal, da najbolj podpira stranko DeSUS Karla Erjavca, ki je bil prav tako navzoč ob podpisu pogodbe.

Marsikomu se je zazdelo, da je ruski veleposlanik kršil vsaj nepisana pravila diplomatskega vedenja v drugi državi. Ob tem se lahko spomnimo na množičen odpor in ostre kritike državnega vrha leta 2011, ki se je odzval na Mussomelijevo ponudbo o pomoči pri sestavljanju koalicije. Ostro kritiko mu je namenil takratni predsednik države Danilo Türk in je moral na zagovor na slovensko zunanje ministrstvo.

"Dodal bi še nekaj, nič manj pomembnega. V Sloveniji poteka predvolilna kampanja, ki zahteva veliko odgovornosti in ni nekaj preprostega. Stranka, ki jo vodi minister Erjavec, ima najbrž na tem področju kaj pokazati. Pripravljene ima konkretne dolgoročne programe," je dejal v petek Zavgajev in se, kot menijo nekateri, aktivno vpletel v slovensko predvolilno kampanjo.

Tokrat se je na besede Zavgajeva ostro odzval predsednik državnega zbora Milan Brglez. "Izjava ruskega veleposlanika je tudi mene presenetila, saj je podpora zgolj eni stranki v predvolilnem času, milo rečeno, nenavadna. Pomeni pa tudi kršitev dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, tako naj se tuji veleposlaniki ne bi vedli v državi, ki jo gosti," je dejal Brglez.

Po 55. členu dunajske konvencije se veleposlaniki ne smejo vmešavati v notranje zadeve države gostiteljice. Glede na to, da Karl Erjavec odkrito zagovarja prijateljske odnose z Rusijo, se seveda postavlja vprašanje, ali sta se z veleposlanikom za takšen izraz podpore dogovorila že prej.

"Najprej moram reči, da sem zelo zadovoljen, da se je opazilo, da ima DeSUS zelo dober program. Tudi sam sem o tem prepričan. Prepričan sem, da je naš program gospodarsko orientiran. Katero pravilo naj bi bilo kršeno?" je Zavgajevo izjavo komentiral Karel Erjavec in dodal, da se čudi Brglezovim očitkom.

VIDEO
Tuja podpora slovenskim politikom
Gregor Drnovšek, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 16.04.2018 ob 20:48
@April1699 Mussomeli je pred leti ponujal pomoč pri sestavljanju vlade. So ga poklicali na zagovor in okregali. Če so vsaj malo pošteni in nepristranski, bodo Rusa tudi. Take stvari so nedopustne.
slovenc1
# 16.04.2018 ob 20:57
Erjavec bo naredil vse,da se spet dokoplje do ministrskega stolčka. Ta človek in njegova stranka sta škodljiva za državo in bi ju bilo nujno potrebno odstraniti iz oblasti.
sas
# 16.04.2018 ob 21:03
Erjavec:  "Katero pravilo naj bi bilo kršeno?"

Haha ... ta sploh neve, kje je zaposlen. Naj mu kdo pove, da MZZ ni njegova zasebna ustanova.
Uomo Tigre
# 16.04.2018 ob 20:53
Erjavec Rusom že cel mandat leze v rit, tako da nobeno presenečenje.

Tako kot za ostale, tudi za Ruse velja naj se ne vtikajo v naše notranje zadeve.
jezevec
# 16.04.2018 ob 20:50
Hebela ...
Korl bo zlobiral cel svet za Desus.
CarlosNorris
# 16.04.2018 ob 21:17
Zavgajeva je Moskva poslala v Slovenijo v tišino da se malo pozabi njegovo kriminalno prigovarjanje (človek je Čečen) da Jelcin krvavo zatre čečenske aspiracije k neodvisnosti v 90ih (tudi v drugi je imel svojo vlogo, sigurno je na jutubu tisti znan video kjer Putin nazdravi pa potem reče 'ne, ne bomo pili dokler ne zmagamo,' Zavgajev je čisto zraven njega).

Berem da so pred leti samo SDS in NSi protestirali proti imenovanju zaradi njegove zgodovine.
sas
# 16.04.2018 ob 20:38
Kakšna bi bila reakcija MSM, če bi si takšno izjavo dovolil ameriški veleposlanik
Saj si jo je. Pa so ga poklicali na zagovor. Enako pričakujem tukaj.
April1699
# 16.04.2018 ob 20:35
Kakšna bi bila reakcija MSM, če bi si takšno izjavo dovolil ameriški veleposlanik o največji opozicijski stranki. Saj bi zahtevali izgon veleposlanika. Levica bi pa protestirala na Trgu republike!
nepokorni
# 16.04.2018 ob 21:20
Novinarji pa dajte ugotoviti, kaj jim je obljubil Geržina, saj valda nihče razsoden ne verjame, da za vsem tem stoji Erjavec.

Zgodbice o penzijah in strankinem programu so za otroke.

Obenem pozdravljam tudi vse tuje obveščevalce, ki berejo to sporočilo ;))) ampak dajte razumeti, mi se v vaše volitve ne vpletamo, zato bi bilo korektno, da tudi vi nase pustite pri miru. Nenazadnje zgodovinsko gledano smo vam vedno veliko pomagali in nikoli škodovali. Če vam pa je Desus toliko všeč, vam ga za pošteno ceno tudi prodamo. :))
nepokorni
# 16.04.2018 ob 21:08
Vzhodni prijatelji financirajo Desus. Naj to stranko nujno vzame pod drobnogled računsko sodišče. Pa naj preveri se posebno razne donacije podjetij te države društvom, ki so blizu Desus.

To, kar počnejo v tej stranki, je izpod vsake kritike!!!
feminist
# 16.04.2018 ob 22:25
Ali je ruski veleposlanik s podporo DeSUS-u kršil konvencijo o diplomatskih odnosih?

legalno nimam pojma; ampak je pa cez mejo - take scene si en diplomat ne more privoscit.
Gaius Julius
# 16.04.2018 ob 21:19
To je zdaj test resnične objektivnosti. Seveda vsi vemo, da v primeru Skripal in v Siriji zadeve močno smrdijo in gre morda za pravo farso s strani Zahoda. V teh primerih od medijev in naših politikov pričakujemo objektivno poročanje in načelno dtžo, kar je seveda prav.

Zdaj pa pričakujem od taistih komentatorjev kritiko veleposlanika in Desusa. Če je ne bo gre pač za enake pristranske navijače kot so Pacman, zala10, ipd.
ZETAC
# 16.04.2018 ob 21:10
Recimo, da bi ameriški diplomat tako javno podrl eno od desnih strank, npr. JJ, si predstavljate, kakšno veselico bi priredili novinarji, štefančič bi piskal eno leto o tem, tako pa dvomim, da bo sploh to slišal, če že, bo pač omenjeno, ker pač mora biti...
ap72
# 16.04.2018 ob 22:49
karel si je privoščil preveč
je na funkciji zunanjega ministra, res da v odstopu, ampak tu je šlo za zlorabo položaja v dobro njegove stranke
in on ne ve, kaj bi bilo narobe?
upam da bojo to vsaj penzionisti, ki jih ima že toliko let za norca in so ga volili spoznali, da gre za prevaranta, in prišli enkrat končno k pameti
vsaj to
Kolupaila
# 16.04.2018 ob 22:47
Končno besedo bodo tako ali tako imeli volivci. Pozabljate, da je stranka DeSUS vlagala zakone za svoje financerje, ki se jih sploh ne tičejo. DeSUS je stranka, ki bi se morala posloviti od parlamenta. Kaj so naredili za upokojence? Pokojnine so prvi poizkus izravnave dosegle šele letos v volilnem letu, za večino je bilo to za eno kosilo v samopostrežni restavraciji. DeSUS se ukvarja z Rusijo, posli prijateljev, tožbami itd. Ne ukvarja pa se z upokojenci. Kaj pa odmerni odstotki novih upokojencev? 55 procentov. Umešavanje tujih diplomatov je nesramno in nehigienično.
Eska
# 16.04.2018 ob 21:35
Vmešavanje v naše notranje zadeve. Odzvati bi se moral tudi K.E in ga odsloviti, a kaj ko je del DeSUSa.
Meteorit
# 16.04.2018 ob 23:01
Pozabljamo da so Erjavca namočili Američani, ki so prisluhe o arbitraži dali Srbom.
Ne vemo pa, ali je obelodanjenje prisluhov kazen za pretirano bratenje Nato države z vzhodom, ali je to bolj posledica.....v vsakem primeru pa podpiram besede kolega:
Volil bom stranko, ki bo obljubila, da ne gre v koalicijo z Desusom.
Penzionisti imajo težave s hrbtenico, to razumem. Desus je pač nima.
Gaius Julius
# 16.04.2018 ob 21:23
Zdaj je tudi bolj ali manj jasno, da Erjavec ni nasprotoval izgonu ruskih diplomatov iz neke načelne drže, ampak ker ima nekakšno podporo Rusov.
Igor Đukanović
# 16.04.2018 ob 22:57
Čudno da Erjavca ni podprl še hrvaški veleposlanik. Nihče drug jim (s svojim hvalisanjem, da ve, kako bo razsodilo haško sodišče) ni toliko pomagal pri ignoriranju arbitraže kot prav Erjavec osebno. Kao dečko neki profesionalac. ;-)
r5
# 16.04.2018 ob 22:35
Da. In več kot očitno je, da naš trenutni zunanji minister ne pozna področja, ki ga pokriva že leta. Patetično.
RibičIČ
# 16.04.2018 ob 23:58
Že ves čas trdim, da je Karel Erjavec ena najbolj škodljivih osebnosti, kar se jih je kadarkoli pojavilo v slovenski politiki. Oportunitetno pleše okrog Rusov, če bi se stvari drugače zasukale, pa bi takoj stekel k Američanom. Najprej ni podpiral priznanja Palestine, zdaj pa je trmaril do bridkega konca. Zamenjal je že vse politične opcije, od ljudske stranke, krščanskih demokratov do liberalcev in upokojencev. Politični parazit prve kategorije.
jezevec
# 16.04.2018 ob 20:55
Vedno bolj kaže, da "odgovor na vprašanje o vesolju, življenju in sploh vsem" ni "42", ampak je "DeSUS".
Živi bili pa videli.
zozozo
# 17.04.2018 ob 01:37
Seveda je kršil. Pričakujem enako ostre ukrepe kot takrat, ko je Musomeli sestavljal vlado.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 01:00
Aja, v Delu je na sliki ob podpisu pogodbe med Gazpromom in Geoplinom šef SD Židan.

Povsem izven konteksta članka, a pomenljivo.
zala10
# 16.04.2018 ob 21:48
Ga bo Ehjavec na MZZ na zagovor poklical. :)
ajvard
# 17.04.2018 ob 00:43
Stranka, ki jo vodi minister Erjavec, ima najbrž na tem področju kaj pokazati. Pripravljene ima konkretne dolgoročne programe," je dejal v petek Zavgajev

1000 EUR penzije!
tokrat pa res!
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 20:52
Seveda Ameriški , Francoski, Britanski....veleposlaniki nikoli ne vplivajo na odločitve naše vlade in predsednika.
Nikolaj
# 17.04.2018 ob 12:37
In kakšna bi bila reakcija, če bi ameriško veleposlaništvo kritiziralo stranko DESUS zaradi proruske podpore.
Tudi morebitna kritika je vmešavanje v notranje zadeve.
iluzionistka
# 16.04.2018 ob 22:00
volim stranko, ki se zaveže, da ne gre v koalicijo z desus-om. stranka, ki je v vseh vladah, pamfleti o boju za upokojence, ki jih prava borba šele čaka-prežitevje s pokojnino. da raznoraznih izsoljevanj in najbolj očitnih kupčkanj pod mizo ne omenjam, ter seveda z večnim predsednikom. zanimivo, kako se tu ne vleče nobene vzporednice s sds... glavno, da smo vkoaliciji, da sme jaz na vrhu in da sme minister. na katerih erjavec še ni delal?počasi bo ze ministrstev zmanjkalo za tega vsevedneža...

no, vsaj z rusi nas ni uspel skregat. če nas zaradi njega že cel svet postrani gleda....
zala10
# 16.04.2018 ob 21:42
Ta podpora je bila dana še preden je Ehjavec podprl raketiranje Sirije. Zdaj je zagotovo ne bi dobil. :)
Pac-Man
# 16.04.2018 ob 21:15
slovenc1
# 16.04.2018 ob 20:57

Erjavec bo naredil vse,da se spet dokoplje do ministrskega stolčka.
-----------------------------

Verjamem, da bi Kahl rad kak drug, bolje plačan stolček. Počasi bo treba poskrbet za penzion.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Gerhard_Schr%C3%B6der
drg
# 16.04.2018 ob 20:46
Saj Rusi lahko kršijo vse, pa ni panike. Danes je spet en preiskovalni novinar padel iz balkona in se ubil.
m72
# 18.04.2018 ob 02:09
Na koncu pa rtv še rupla in majhniča sprašuje za velecenjeno mnenje. Nižje res ne gre.
indoormouse
# 17.04.2018 ob 12:37
Drugo, kateri članek o Rusiji lahko pričakujemo jutri?

Najprej vsak dan članek o slabem stanju slovenske vojske, vse dokler se ni vrglo denarja za Boxerje, za terence, za predelavo Patrij... potem pa, zanimivo, nikogar več ne briga, ali se slovenski vojaki znajo na terenu pomikati kot skupina, ali že imajo primerno obutev in primerne pogoje.

Bomo zdaj tudi vsak dan brali o tem, kako so Rusi grdi, dokler Slovenija ne bo izgnala enega ruskega diplomata, kot so zahtevale ZDA in nekatere članice EU-ja?

Suverena država, to so nas nategnili.

Naj se ZDA in Rusija prepucavata brez vmešavanja Slovenije.
STANE
# 17.04.2018 ob 09:59
Ruse skrbijo naši upokojenci zaradi nizkih pokojnin.To bo to.....
mataj-finance
# 17.04.2018 ob 08:39
Ameriški veleposlanik je pred kratkim dal intervju za janševo strankarsko glasilo, v katerem nas je pozval, da podpiramo ZDA. Ampak čez Američane se nima kdo kaj usajat, ko so pa vendar en tak izjemen in nepogrešljiv narod in lahko prekršijo pravila kadar hočejo. Usajat se sme samo čez Ruse.

Me prav zanima, koliko glasov bo DeSUS-u prinesla ruska podpora.
Pohojen
# 17.04.2018 ob 07:48
Good Fella
Pa ne le Erjavec, še veliko drugih in večjih bi moralo
izginiti, saj so vsi delali proti SLO.
windmaster
# 17.04.2018 ob 05:40
Ok, preveč vodke je spil. Mu ne zamerimo.
Ker se resnično sprašujem kaj ima Erjavec za pokazat.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 00:58
Kdaj že za vraga bodo Američani preko kakšnega Kahla Leaksa poslali v svet finančne tokove, ki se od ruskih poslov stekajo na Erjavčeve račune.
SpicyWeiner
# 16.04.2018 ob 23:41
sas
Saj si jo je. Pa so ga poklicali na zagovor. Enako pričakujem tukaj.


In kaj se bosta pogovarjala? Kako dober je program DeSusa?

Slovenski mediji se ukvarjajo s Trumpom in njegovim sodelovanjem z Rusijo, a imajo tak primer direkt pred nosovi.
ZETAC
# 17.04.2018 ob 11:24
Vse(i) tisti(e), ki zagovarjate, da nam tuji diplomati v naši državi solijo pamet in agitirajo za določene politične stranke, niste vredni, da imate svojo državo!
oliva
# 17.04.2018 ob 11:03
"Ruse skrbijo naši upokojenci zaradi nizkih pokojnin.To bo to....."

Vatikan pa naši otroci. Heh... To bo.
Miša
# 17.04.2018 ob 08:33
Naša zunanja politika, z Erjavcem na čelu je katastrofalna.
nikhrast
# 17.04.2018 ob 02:25
Karl, demenca, si pozabil kje delaš?
ROBI123
# 17.04.2018 ob 00:29
Stranka Desus je najbolj škodljiva v slovenski politiki! Žal ni vetra, ki bi jo odnesel, ker nimajo obraza!!!! Nastavijo ga vedno tisti stranki, ki dobi največ glasov na volitvah! Upanje pa je, da bodo tudi upokojenci vedno bolj inteligentni in znali izbrati med normalnimi strankami, ne pa tistimi, ki jim obljubljajo 1000 € pokojnine, potem pa dajo rep med noge( Karel Erjavec )!!!!
Sandalovina
# 17.04.2018 ob 20:29
Oglasila sta se tudi g. Rupel in g. Mahnič in izrazila globoko zaskrbljenost in ogorčenje zaradi vmešavanja ruskega veleposlanika v naše notranje zadeve. Zanima me, kje sta bila ta dva gospoda, in zakaj nista istega ogorčenja izrazila ob grobem vmešavanju bivšega ameriškega veleposlanika, ki bi nam kar pomagal pri sestavi koalicije. Ne glede na to, ali se vmešavajo Rusi, Američani, Vatikan (šolstvo).....,suverena in načelna država mora imeti enak odgovor za vse: ne, hvala.
božo1
# 17.04.2018 ob 20:18
Pričakujem kakšno kredibilno mnenje o tem (po Ruplu) sprevrženem dejanju. Politično uravnoteženo mnenje za slovenski prostor lahko da, po meni ena vse bolj kredibilna stranka, ki to je Levica.
Tako so se npr., tudi pri svojem protestu proti vladni usmeritvi za oborožitev z 1.200.000.000 EUR-i, naslonili na izvedeno anketo poi kateri je takega mnenja 72% anketirancev!

Tako so tudi ti komentarji o tem ruskem diplomatu čisto prazno bentenje nekih individualno prizadetih. Kaj to briga volivce, kaj je kdo rekel ob kozarcu vina? Zaradi mene, lahko tudi ob kisli vodi, ker se mene to sploh ne tiče. Imam glavo, ne le kot obešalnik za klobuk.
božo1
# 17.04.2018 ob 19:44
Rupel je najbolj "strokovno politično diagnosticiral" proble,m, ki je to le za bedake, češ da upa, kako bodo volivci stranko DESUS po tem prepoznali kot prorusko. Če bi to izjavil neki "rupsi" bi še šlo, če pa to doktor Rupel, nekoč slovenski konzul v ZDA, se pa pojavi nekaj dvomov v take titule.
rumalina
# 17.04.2018 ob 10:43
Še en razlog več, da Erjavec ostane pred vrati parlamenta.
Bolek
# 17.04.2018 ob 09:35
apollo11, # 17.04.2018 ob 09:03
To je vse ena lepa fina druščina.

Saša Geržina formalno predsednik društva Slovenija - Rusija, sicer pa visoki funkcionar in podpredsednik Desus-a, njegov sin je visoki uslužbenec Erjavčevega ministrstva, sicer pa je ta sin tisti mojster diplomacije, ki si je kot veleposlanik, ki je imel na uporabo službeno vozilo in šoferja, napisal in izplačal kilometrine za osebni avto za 12.000 kilometrov.
-----
Direktor Karante na Dunaju je bil Saša Geržina starejši in mislim. da je bil potem tudi veleposlanik na Dunaju. Nisem pa siguren, ker imata s sinom enako ime.
Očitno pa je pri nas veleposlaniška služba dedna, samo moraš biti pri pravem koritu.

Geržina st. pa je verjetno navezal stike z Rusi takrat, ko je bil direktor Karante, sedaj pa pridno pomaga Erjavcu, ker naj bi bil "strokovnjak" za financiranje.

Za Karanto pa pa ne vem točno, ali se piše Karantha, ali Karanta. Sicer pa to ni tako važno, važno je da vemo, za katero firmo gre.
Kazalo