Z ministrstva za finance so za MMC sporočili, da do konca postopka zadeve ne komentirajo. Foto: EPA
Z ministrstva za finance so za MMC sporočili, da do konca postopka zadeve ne komentirajo. Foto: EPA
Boštjan Penko
Penko je nedavno dejal, da je v enem svojih primerov naletel na sum kaznivega dejanja, ki naj bi ga storil eden izmed ministrov aktualne vlade. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvo za finance je MMC naslovil vprašanje, ali so kriminalisti s finančnim ministrom Andrejem Bajukom leta 2005, tako kot piše časopis Dnevnik, res opravili razgovor zaradi uhajanja informacij v zvezi s primerom Socius. Z ministrstva so sporočili sledeče: "V skladu z določili zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma Urad RS za preprečevanje pranja denarja oziroma ministrstvo ne smeta razkriti nikakršnih podatkov, ki so označeni z ustrezno stopnjo tajnosti v skladu z zakonom, ki ureja tajne podatke. Enako velja za primer Socius. Dokler vsi postopki ne bodo končani, minister oziroma ministrstvo zadeve ne komentirata."

MMC je poklical tudi nekdanjega državnega tožilca, zdaj odvetnika Boštjana Penka, vendar se na klice ni odzval. Penko je sicer nedavno dejal: " V enem izmed svojih primerov sem naletel na sum, da gre za kaznivo dejanje, ki ga je storil eden od ministrov aktualne vlade. Predlagal sem, da se mi ta del dodeli, saj je bil neposredno povezan s stvarjo, ki sem jo že obravnaval, a je bila ta zahteva zavrnjena. Po mojem vedenju zadeva že 4 leta leži v tožilskih predalih in se je nihče, kolikor vem, še ni dotaknil."

Časopis Dnevnik piše, da naj bi bil minister, o katerem govori, a ga Penko ne imenuje, Andrej Bajuk. Časopis navaja, da je informacije dobil po neuradni poti iz policijskih vrst.

Penko je za Dnevnik dejal: "V delu sem imel zadevo Socius. Kriminalisti so me obvestili, da je prišlo do izdaje uradne tajnosti in da so že podali kazensko ovadbo zoper neznano osebo. Ovadbo sem zato pridobil od Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani in iz ovadbe je bilo razvidno, da sum pelje samo v smeri ene osebe, zaradi česar mi ni bilo razumljivo, zakaj je bila podana zoper neznano osebo. Ker je bila zadeva neposredno povezana z zadevo Socius, sem pisno predlagal, da se mi dodeli v reševanje. Vendar je bil moj predlog zavrnjen. O tem na tožilstvu obstaja dokumentacija."